Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 15.7.

2. / Aluščiny domácí svíčky: Výroba

3. prosince 2010 v 4:45 | Alue |  Recepty a nápady
Aluška.org - malé logo
Pokud máte všechno potřebné, odneste si to do kuchyně. Pokud jste mladí, raději varujte maminku před bincem, nebo ji přemluvte, aby šla odlévat s vámi. Utužíte alespoň kolektiv.

1. Pracovní plocha
Vedle sporáku si rozložte ubrousky, nebo papírové utěrky, aby úlomky vosku nebyly všude (stejně budou). Položte si na to dřevěné prkýnko, na kterém se dá krájet vosk. Část papírových utěrek bude sloužit jako místo pro chystání knotků, počítejte s tím, ideální je to hned vedle sporáku, abyste nenakapali, budou se totiž namáčet.
Potřebujete také kuchyňské rukavice, já tomu říkám ,,chňapky", abyste se nespálili o horkou nádobu s voskem. Kdyby byla rukavice moc tenká, přetáhněte přes ni tu druhou. Stejně potřebujete jenom jednu, takže je to jedno.

Domácí výroba svíček
2. Nažhavte sporák a postavte na něj kastrol s vodou. Voda by měla naplnit asi 1/3 hrnce, jinak v něm bude zavařovačka plavat. Teplota sporáku by měla být akorát na rozehřátí vosku, čili 70-75°C. Stačí dát to na dvojku. Trojka je dobrá na rozehřátí. Vyšší teploty jsou zbytečné. Voda v hrnci nesmí bublat, jinak vám bude zavařovačka v něm poskakovat.

3. Do zavařovací sklenice naskládejte vosk. Pokud máte velký výběr odstínů, zkombinujte barvy tak, aby jejich smícháním vyšel nějaký pěkný odstín. Pokud máte, hoďte tam i zbytky vonného vosku. Kombinace barev je jednoduchá. žlutá-bílá-oranžová, modrá-červená-fialová, zelená-žlutá-bílá. Zkombinujte to podle uvážení a zavařovačku vložte do kastrolu s vodou. Na mém jednoduchém obrázku je to nakreslené, kdyby náhodou někdo nepochopil, co s tím má dělat.

4. Teď byste měli mít vosk nachystaný v kastrolu a zahříváte na trojku. Až vám zavařovačka začne v hrnci poskakovat, ztlumte to. My nic nevaříme, my pouze tavíme a na to vařit nic nepotřebujeme. Teď můžete počkat, než se vám vosk začne pomalu ve sklenici tavit. Mezitím si nachystáte nádobky na odlévání vosku.

5. Pokud máte skleničky, pořádně je vymyjte, vyčištěte a osušte. Pokud máte kelímky, zvolte si správnou velikost. Nádobky naskládejte vedle sebe. Jejich počet zvolte podle toho, kolik máte vosku. Myslete na to, že odlévání roztaveného vosku můžete dělat postupně a postupně také vosk můžete do zavařovačky na sporáku přidávat. Takovým způsobem můžete vyrobit krásně pruhované svíčky postupným doléváním jiných odstínů.

Ukázka hotových svíček ve skle:
Tohle jsou třeba svíčky, které jsem dělala v listopadu 2010. Ta vpravo s červeným voskem voní po jahodách, ta uprostřed po vanilce. Skleničky jsou po svíčkách, které jsem kdysi koupila v IKEA. Mají na sobě ještě původní nálepky. Krásně voněly a jejich zbytky jsem použila. Vzadu jsou svíčky z kelímků.

Různobarevné svíčky

6. Příprava nádobky na svíčku
Dejme tomu, že jste si pro odlévání svíčky vybrali kelímek a že už se vám vosk na sporáku částečně roztavil. Teď přijde náročnější část výroby.
Domácí výroba svíček
Vemte tužku a položte ji na kelímek. Teď musíte na tužku pověsit knotek tak, aby visel rovně dolů přímo uprostřed kelímku.
Knotek je ale zkroucený a sám od sebe rovně viset nebude. Musíte tomu pomoct.

7. Namáčení knotku
Odmotejte a ustřihněte si potřebnou délku knotku. Měl by být dlouhý tak, jak je hluboký váš kelímek, plus o několik centimetrů delší, protože se bude motat na tužku. Takže mu přidejte asi 5 cm.
Knotek ponoříme do vosku v zavařovačce. Jak? První namočíme jednu půlku knotku, potom chytíme namočený konec a ponoříme do vosku i druhou polovinu. V prstech to trošku pálí, ale já jsem to vydržela, tak vy musíte taky.
Namočený knotek položíte na papírovou utěrku, která je nachystaná na lince. Musíte ho narovnat, takže ho napněte a jeho konce na utěrku přitlačte. Počkejte několik minut. Musíte vyhmátnou chvilku, kdy knotek bude sám od sebe držet rovně, vosk uvnitř něho ještě bude měkký a tvárný.
Vemte knotek z utěrky a jeho konec obtočte okolo tužky, kterou položíte nad kelímek. Protože je to ještě měkké, knotek bude na tužce hezky držet, ale musíte ho obmotat pevně a přitlačit.

Kdybyste náhodou zaspali a knotek vám úplně zaschl a ztuhl, nevadí. Vemte ho, omotejte kolem tužky a přidržte, protože sám držet nebude. Do horkého vosku v zavařovačce ponořte špičku prstu a tu otřete o konec knotku, který je na tužce. Tím ho na ni ,,přilepíte". (Trochu to pálí, tak opatrně :D)

Knotek by měl viset a koncem se dotýkat dna kelímku. Pokud bude knotek krátký, kousek z tužky umotejte, kdyby byl dlouhý, zase ho o kousek na tužku naviňte. Musíte si to správně vyměřit.
Výsledek vidíte na žlutém obrázku. Máte prázdný kelímek, na něm leží tužka a na ní visí středem dolů rovně knotek. Takhle máte připravené všechno pro odlévání svíčky.

8. Nalévání svíčky
Vemte kuchyňskou rukavicí zavařovačku s voskem. Jednou rukou držíte horní část sklenice, rukavicí držíte její spodek. Nalijete trochu vosku do připraveného kelímku s knotkem.
ALE POZOR: Nesmíte nalít všechen vosk hned do kelímku! Nesmí to být hned plné! Kdybyste to nalili všechno naráz, tak se vám vosk v knotku rozpustí, ten změkne, uhne, naplácne se na okraj kelímku a vy si pak můžete už jedině trhnout nohou, všechen vosk nalít zpátky do varné nádoby a začít znova.
Nalijte na spodek kelímku jen pár centimetů, 2-4 stačí. Počkejte, až to zatuhne. Vosk podrží konec knotku, aby se vám nehýbal při dalším nalévání. Ani potom nesmíte nalít všechno do kelímku, ale musíte postupně nálevy vrstvit, až to zaplníte celé.
Pokud budete dělat kelímků více naráz, abyste nemuseli pořád čekat, než vosk zatuhne, můžete doplňovat pořád nový vosk do varné sklenice. Tím měníte jeho odstín a vytváříte zajímavé proužky.
U nalévání nesmíte spěchat. Lijte pomalu, v klidu. Snažte se, aby zavařovačka nebyla nikdy plná vosku, protože je potom těžká a špatně se to lije do kelímků. Měla by v ní být vždycky 1/2 až 2/3 vosku, aby se s ní dobře zacházelo.

9. Takto rozpustíte vosk a postupně ho nalijete do kelímků a skleniček s připravenými knotky. Plné kelímky nechte v klidu zatuhnout na kuchyňské lince. Při tuhnutí vosku vzniká uprostřed svíčky prohlubeň, která vypadá takto:

Prohlubeň v domácí svíčce

Nechte tužku s knotkem být, dokud vosk úplně nezatuhne. Prohlubeň se ve svíčce vytvoří pokaždé. Pokud vám to vadí, můžete po zatuhnutí vosku nahoru dolít do prohlubně další vosk a tím svíčku vyrovnáte.
Svíčky nechejte zatuhnout přes noc, nebo jim dejte 4 hodiny. Až budou zatuhnuté, pokračujte s návodem.
Pokračování v dalším díle :)
 


Komentáře

1 Michal Michal | 3. prosince 2010 v 10:27 | Reagovat

No vidím, že príslovie o "Zlatých českých ručičkách" sa zakladá na pravde...

2 Rajka Rajka | E-mail | 3. prosince 2010 v 14:20 | Reagovat

Navod je tak ,,polopatisticky" napisany, ze mu rozumiem aj ja :D a ked budem mat dost vosku, tak to vyskusam.

3 Babe Babe | Web | 3. prosince 2010 v 14:44 | Reagovat

Jů.. Nádhera :).

4 Lily Addams Lily Addams | Web | 3. prosince 2010 v 15:35 | Reagovat

Ty svíčky vypadají profesionálně :-)

5 Alue Alue | E-mail | Web | 3. prosince 2010 v 16:31 | Reagovat

[2]: Já mám právě problém třeba s kulinářskými recepty, že jsou psané tak, že v nich spousta maličkostí chybí a pak jsem úplně v háji. Takže raději napíšu všechno tak, aby nikdo neměl problémy jako já u receptů, protože to potom není zábava, ale stres.

[4]: Vypadají... ale nejsou! :)

6 Ordi Ordi | Web | 3. prosince 2010 v 17:21 | Reagovat

Já když jsem byla malá, tak jsme s taťkou v garáži dělali gelové svíčky. Nádherně to vonělo a já jsem ráda dekorovala, takže jsem si pěkně vyhrála a do modrých gelových svíček jsem dávala většinou takové ty malé "jako dárečky" a do oranžových zase skořici a tak. Vždycky jsme to nazdobili a pak jsem to pomáhala dědovi na trhu prodávat. Bylo to fakt boží :)

7 Mieko Mieko | 3. prosince 2010 v 18:52 | Reagovat

Zrovna jsem zháněla nějaký návod na výrobu svíček :) . A najdenou se tady objeví jako na zavolanou. Mockrát děkuju Aluško :)

8 Lady Rovena Lady Rovena | E-mail | Web | 4. prosince 2010 v 10:19 | Reagovat

Na ohřívání vosku nepoužívám klasický sporák, ale mám takový nerez ohřívač na čajové svíčky. Je podobný jako na výrobu fondue. Vždycky tam dám víc čajových svíček, na ohřívač postavím starou skleněnou konvici z varného skla, do ní rozlámu staré svíčky a můžu začít. Odpadá tím vodní lázeň (tedy nádoba s vodou) a takhle mohu odlévat svíčky kdekoliv (ne jen v kuchyni). Čajové svíčky nemají takový výkon jako plyn a tak nehrozí, že vost uvařím nebo něco podobného.

9 K or K K or K | Web | 7. prosince 2010 v 18:54 | Reagovat

to je supér :) vyskúšam :) akurát by si mohla prosím povedať,kde zoženiem ten knôt? :) (v drogérii,v domácich potrebaách,...???)

10 Corneeliaa =) :) Corneeliaa =) :) | Web | 29. dubna 2011 v 14:21 | Reagovat

Jůú to je fakt krásné! Jinak máš moc krásný blog...=)

11 Eva Eva | 11. června 2012 v 11:50 | Reagovat

Rada k propadlinám: Musíme propíchnout škraloup, který vzniká zchladnutím poslední vrstvy při nalití směsi do formy. Uděláme jakoby dírky, které pak po vychladnutí dolijeme voskem.

12 Selené Selené | Web | 11. března 2013 v 15:01 | Reagovat

Ahoj Alue svíčky se chystám dělat příští týden a už se nemůžu dočkat jak budou vypadat... Chci se jen zeptat půjde to udělat i venku třeba v krbu nebo na ohni?
A pokud by ti to nevadilo mohla bych se o tento článek podělit s dalšími čtenáři u mě?? Pokud ti to tedy nevadí :) Děkuji

13 Alue Alue | E-mail | Web | 12. března 2013 v 9:42 | Reagovat

[12]: Doporučit a odkázat na něj smaozřejmě můžeš, kopírovat však ne.

Krb a oheň bych moc nedoporučovala, nemůžeš tam korigovat ideální teplotu.

14 M.T. M.T. | 23. prosince 2013 v 14:25 | Reagovat

[9]:: Já jsem sehnala knot v klasickém obchodě se svíčkami, ale možná by šel sehnat i v drogerii.

15 HolkovAnna HolkovAnna | Web | 21. února 2014 v 21:16 | Reagovat

taky je tak vyrábím ale po chvíli mi vosk zalije knot co dělám blbě? Myslíš že nechávám krátký knot?

16 Petra Petra | 7. února 2015 v 8:53 | Reagovat

Ahoj pokusila jsem se vyrobit nejake svičky jsou povedené ale nechtěj vyhořet zustavámi tak centimetrový okraj a nevím co dělam špatně děkuji za radu

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama