Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 20.9.

Recept: Baklažán po Ňufovsku

29. května 2011 v 5:40 | Alue K. Loskotová, alias Aluška |  Recepty a nápady
Úvodem:
Rubrika ,,Pro šikovné ruce" strádala, proto jsem se rozhodla opět vypustit nějakou šikovnou věcičku, která by vás mohla potěšit, tentokrát to bude recept.
Nepovažuji se za kdovíjakou kuchařku. Jsem mladá, moc toho zatím v kuchyni neumím a můžu se zatím pochlubit jen čtyřmi věcmi: Jablečný závin z domácího listového těsta (ten mám fakt nejlepší), tvarohový dortík, potom extra dobrá omáčka na špagetky a v neposlední řadě právě baklažánky. Dál už to moc za řeč nestojí, ale snad se postupně naučím víc.

Co to tedy ten Baklažán vůbec je? - V podstatě je to druhý název lilku (to je ta divná macatá černá cuketa, kterou vidíte tady dole:)
My samozřejmě nebudeme chroustat syrový lilek, my si z toho uděláte dobrůtku. Byly popsány mnohé recepty na přípravu, vesměs jsou to recepty zaképací.
Mě ale přípravu lilku naučil jeden velmi speciální člověk za velmi speciálních okolností, jehož šifrovanou přezdívku máte i v nadpisu tohoto článku a po kterém jsem to dílko, které budeme kuchtit, pojmenovala. Věřte, že tohle jste ještě určitě nepotkali.

O co jde:
Baklažány, jak jak je znám já, jsou v podstatě osmahnutá kolečka lilku s nivou. Tohle se jí ve Francii jako předkrm, ale na mě když přijde chuť, tak to do sebe tlačím odpoledne, když dostanu mezi obědem a večeří hlad. - Není to syté, ale i otrlý labužník jich většinou více než 8 nespořádá, protože je to hodně mastné.
Když jsem je poprvé ochutnala, přišlo mi to hnusné a dostala jsem do sebe jenom jedno kolečko, ale potom jsem tomu přišla na chuť, ačkoliv jsem si začala pomlaskávat až na třetí setkání s tímto speciálním pokrmem. - Není se čemu divit, nebyla jsem zvyklá na olivový olej a navíc to má zvláštní chuť, kterou jentak v české kuchyni nepotkáte, takže se na to musí trošku přeladit jazyk.
Dneska to dělám pravidelně a s potěchou. Je to lehoučké na přípravu, moc toho nepotřebujete, ale kdo šetří, nebo nesnáší dobře mastná jídla, ten ať raději klikne na nějaký jiný článek :)

Jak na Baklažán po Ňufovsku:

Co potřebujeme:
• 10 minut času
• 1 lilek (čili baklažán)
• Nivu
• Olivový olej (extra virgin)

Postup:
• Lilek nakrájejte na kolečka
Vysoká asi tak jako když smažíte cuketu. Černá slupka se neloupe, smaží se taky, aby to drželo pohromadě. Ukrojte pro začátek třeba jenom čtyři testovací kolečka, protože lilek se lépe skladuje v celku, tak abyste ho nenakrájeli a pak nespotřebovali :)

• Rozehřát pánev, na kterou dáte olivový olej
Kolečka by měla být krapítek ponořená, lilek do sebe nasává olej.

• Naskládejte vedle sebe kolečka lilku a osmahněte zatím jen zespodu
Smažte, dokud spodní strana nebude bronzově zabarvená.

• Když je spodek osmahnutý, kolečka otočte, aby se smahla i druhá strana, nahoru položíte plátky nivy, které tam necháte trošku rozpustit
Nivu ukrojte o trošku tenčí, než jste ukrojili lilek. Potom je to chuťově vyvážené. Když to s nivou přeženete, přemlátí vám chuť lilku.

• Ve chvíli, když je lilek i zespodu nahnědlý (nebo bronzový) a niva nahoře povolila, máte hotovo. Takže naservírujte na talířek a pusťte se do toho :)

• Ňufův baklažán se konzumuje tak, že první sundáte ten černý okraj (slupku). Prostě to objeďte příborem a sloupněte, jí se jen vnitřek, slupka ne. Berte malá sousta, jde přece o předkrm pro žabožrouty, nehltejte to :)

Dobrou chuť! :) - A nezapomeňte se pak ozvat, jestli vám chutnalo.
Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org/

 


Komentáře

1 KRB KRB | Web | 29. května 2011 v 8:23 | Reagovat

Klikněte na můj hudební kanál a poslechněte si NOVOU BALADU!

2 Farah Farah | 29. května 2011 v 9:21 | Reagovat

K tomu muzu jen rict> Mnamiiiiiiiiiiiiii :* no nic, proste jsem ujeta do vareni a zvlaste nasledne konzumaci a bavi me jeste vic, kdyz pak nejim sama. :)
Jinak skvely napad, jak osolit jidlo bez primeho pouziti soli. Jinak se priznam, samotne ne, dala jsem si k tomu chlebik. Na kolejich zkousim kdeco, treba priste si ten lilek udelam s nalozi rajcat a zasypu skorici(trocha kecupu k tomu neuskodi, at je to omackovejsi) no a s brambory, chlebem ci hranoly je z toho Musaka- rychloverze odlehcena o besamel a mlete maso. Navic staci na to minimum nadobi :)

3 Verča Verča | E-mail | 29. května 2011 v 13:12 | Reagovat

Baklažán jsem ještě nikdy nejedla, nebo o tom aspoň nevím.:-D
Vypadá to zajímavě, jenom bych tu nivu vyměnila za jinej sýr, protože niva mi moc nejede.

4 Verča Verča | E-mail | 29. května 2011 v 13:15 | Reagovat

Jo a mohla bys sem někdy hodit tu extra dobrou omáčku na špagetky? Špagety jsou jedním z mála jídel, na které si při svých malých zkušenostech troufám, tak bych tu tvoji omáčku ráda vyzkoušela, pokud tam nebude něco, co mi nebude chutnat - jo jo, mám někdy až moc zmlsaný jazýček.:-)

5 Kačii Kačii | 29. května 2011 v 17:43 | Reagovat

já si lilek dělám často a miluju ho, ale co já vím, tak by se měl správně nejdřív tak 30 minut vypotit, aby pustil takovou svojí hořkou šťávu :) normálně se nakrájí...posolí...a nechá těch 30 minut, pak se otře voda a hurá na další úpravy :)

6 Ivana Ivana | 30. května 2011 v 13:04 | Reagovat

já taky vždycky ten lilek pak ještě otřu ubrouskem, aby pustil olej a nebyl tak mastnej..jinak ho většinou plnim (rozkrojenej na 2 půlky) mletym masem, rajčatama a kozím sýrem a nechám v troubě zapéct..a slupku jim :-)

7 Alue Alue | E-mail | Web | 30. května 2011 v 13:11 | Reagovat

[6]: Juuuu... no vidíte to, alespoň se přiučím :)

8 Lily Addams Lily Addams | Web | 1. června 2011 v 17:04 | Reagovat

Člověk se tu pár dní nepodívá a hned jsou tu změny :-) S nivou, to musím vyzkoušet :-)

9 raketka.cz raketka.cz | Web | 3. června 2011 v 19:15 | Reagovat

Chceš vyhrát Minibike, R/C model Ferrari,
originální hru COD:Black Ops nebo MP4 přehrávač ? Koukni se na
http://raketka.cz/soutez-c.-1 a zůčastni se letní soutěže raketka.cz

10 jana jana | 5. listopadu 2011 v 18:02 | Reagovat

Alus,je dobre,kdyz lilek po pokrajeni posypes a dost soli,to zapricini,ze se lilek tkzv.vyplace,je to proto,ze se tim padem neutralizuje jeho ponekud nahorkla chut(tak to delaji baby na Kypru).Po asi pul.hod.se umyje a osusi papirovym ubrouskem.Taky je dobre,kdyz se lilek pred pecenim obali v hl.mouce bude krupavejsi.Priste az koupim lilek tak to zkusim s tou nivou muze to byt pikantni a to ja rada.

11 Veronika Veronika | 20. listopadu 2011 v 19:54 | Reagovat

Doporučuji ještě po usmažení nahoru přidat půlená cherry rajčátka. To byla mňamka! Taky je solím a potom nechávám vypotit se. Nejříve osolím jednu stranu, tu nechám vypotit a nakonec utřu ubrousky. Potom to samé udělám s druhou stranou, ale už nemyju. Slupku taky nesundavám.

12 evka evka | Web | 12. prosince 2011 v 21:14 | Reagovat

Určitě vyzkouším, díky za recept

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama