Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 20.9.

Rozhovor s Beremikou, aneb jak to vypadá v kuchyni rychlého občerstvení

10. září 2012 v 13:47 | Alue K. Loskotová |  Rozhovory a Osobnosti
Jednoho krásného dne se mi pod článkem ,,10 Nechutných faktů o jídle, co jsme možná netušili" objevil velice zajímavý komentář:

Berenika
Jídlo z fastfoodů je hrozné... Každý ví, že není zdravé, ale každý ho jí. I já jsem ho jedla, ale po letošních letních prázdninách už si nikdy nic takového nedám. Důvod? Pracovala jsem v X jako brigádník a to, co jsem v jejich kuchyni viděla, mě spolehlivě odradilo. Kdyby jste viděli, jak se ta malá masa do hamburgerů smaží v pořádném množství tmavého a několik týdnů neměněného oleje, jak vypadají rajčata, přípravy salátů, hranolky... Jak se to všechno smaží, když se maso ráno neprodá a leží tam klidně celý den... no prostě hnus. Proto vřele doporučuji těm, kteří se chtějí zbavit chutí na takováhle jídla - objednejte si u manažera prohlídku kuchyně a chuť vás okamžitě přejde.

Nedalo mi to a rozhodla jsem se Beremiku vyzpovídat v rozhovoru, který vám nyní nabízím k přečtení. Pojdťe s námi poodhrnout roušku X tajemství v kuchyni a nahlédnout do práce jeho brigádníka. Některá zjištění jsou krajně nechutná...

*Kvůli četným doporučením byl název společnosti přejmenován na X.


Rozhovor s Beremikou, aneb jak to vypadá v kuchyni u X
Předem děkuji za svolení sdílet tvé zkušenosti, Bereniko. Abysme byly více konkrétní, mohla bys říct (alespoň orientačně) ve kterém X jsi brigádničila a jak dlouho? Byly to standardně dva měsíce prázdnin, nebo víc? Co konkrétního jsi tam měla za úkol?

Potěšení je i na mé straně :). Pracovala jsem v X v Praze 4 (je to široký pojem, já vím, ale bližší údaj uvádět nechci), ale jen na jeden měsíc. Pracovala jsem v kuchyni, kde jsem dávala smažit masa do hamburgerů, smažila jsem ovocné taštičky a dělala jsem hamburgery - dávala jsem do housek majonézy, zeleninu, maso, balila je do krabiček apod.. Občas jsem zametala, vytírala a uklízela tácy.

Proč jsi vlastně šla na brigádu do rychlého občerstvení? Byla to jenom otázka financí, anebo jsi měla pokoutnou myšlenku zjistit, co je pravdy na tom, co se povídá?

Už minulý rok jsem si říkala, že si najdu nějakou brigádu, abych měla větší kapesné. Bohužel jsem se k tomu ale nedostala. Proto jsem si letos dala závazek, že si opravdu něco najdu. Jenže tehdy začal velký problém s tím, že jsem nemohla nic najít. Všude chtěli VŠ nebo alespoň 18 let, což zatím ještě nesplňuji. Proto mojí mamku napadlo, že bychom se mohly poptat v X, protože tam dřív také pracovala. Takže X byl vlastně taková poslední naděje.

Váže i řadového brigádníka nějaký slib mlčení, anebo to co sdělíš dál po skončení pracovní doby je firmě putna? Konekonců X je velké zvíře. Podepisuje se něco před nástupem do práce?

Nikdo mi nic takového nikdy nenaznačil. Každopádně je ale asi jasné, že zaměstnanci firmy by neměli třeba šířit do světa tržby, za co se kolik utrácí a tak, což nebudu radši dělat ani já. Před nástupem do práce se podepisuje závazná pracovní smlouva a takové ty klasické věci, nic neobvyklého. Musíte mít ale od lékaře potravinářskou kartu, což je vlastně potvrzení, že můžete přijít do styku s potravinami a nejste nijak nemocní. Nic neobvyklého se ale jinak nepodepisuje.

Platí dobře na poměr vykonané práce, nebo žádná velká sláva? (Zde máš ještě možnost pochválit, dál už prostor moc nebude.)

No… plat pro brigádníka je jakž takž ucházející. Jako letní brigáda je to dobré, ale kolik jinak dostávají zaměstanci, to vážně netuším. Moc bych ale nevěřila tomu, že by se třeba maminka s dětmi takto uživila.

Slyšela jsem, že konkrétně X si nechává i saláty vozit z Ameriky. Je to pravda? Opravdu úplně všechno, co je k dostání, se vozí do kuchyně jako polotovar v krabici a všechno musí být z Ameriky? Žádné tuzemské suroviny se nepoužívají?

Odkud suroviny jsou, to opravdu nedokážu říct, protože to fakt nevím. Možná na té Americe něco bude, nevím, každopádně když jsem jednou s jedním brigádníkem dostala krabici a my nevěděli, co v ní je, snažili jsme se to vyčíst z písma na ní, jenže ouha!, všechno bylo jen a jen v ruštině, takže kdo ví? :D
Jinak ano, všechno se vozí jako polotovar. V lednici máte pytlíky s mraženým obaleným masem, které jenom šoupnete do friťáku. I sýry vlastně dostáváte už nakrájené, nebo nastrouhané.

Stalo se vám to víckrát? Že by Rusové vozili do Česka část polovarů pro X? Spíš my bysme měli vozit jídlo jim, do těch chudých oblastí mimo Moskvu, a ne oni k nám. To zní úplně jako konspirační teorie!

Stalo se mi to pouze jednou, i když je fakt, že už jsem potom krabice tak pozorně nestudovala. Většinou na nich totiž byly nápisy nebo texty v různých jazycích, ale odkud přímo byly dovezeny, to jsem bohužel nestudovala.

Jak často se tedy průměrně měnil olej na smažení hranolek a burgerů, když už jsi se o tom ve svém príspěvku zmínila?

Za ten měsíc, co jsem tam byla, se za mé přítomnosti olej ani jednou nevyměnil. Ptala jsem se mamky, která mi řekla, že se nejspíš mění na nočních směnách, což by bylo možné, protože noční jsem podle zákona mít nemohla. Pak ale ještě dodala, že se za její práci v X neměnil častěji jak za dva týdny, což je docela hnus, když v tom denodenně smažíte nespočet kousků masa a olej se na konci dne nevymění.

Má alespoň takovou pěknou chutnou tmavou barvu a plave v něm černá přepálená strouhanka? Mňam… Hází se úplně všechno smažené do stejného jednoho oleje?

Olej tmavou barvu opravdu má, strouhanka tam občas plave, ale ta se dává pryč takovýma hrabičkama. Smažená jídla se dávají pořád do toho samého oleje, ale ne úplně doslova. Fritéza je totiž rozdělena na jednotlivé boxy s olejem, které jsou oddělené přepážkou. Do každého boxu se dává jiný typ masa, smaženého sýra apod. Takže třeba do prvního boxu se pořád dávají nuggetky, do druhého vepřové maso do hamburgeru apod.

Co by tomu řekla hygiena? … A co by tomu řekl Chuck Norris?

Hygienik by dostal záchvat a následně by musel být převezen do nemocnice. A Chuck Norris? Možná ani ten by to nerozdejchal :D

Jak jsi se vlastně dostala ty osobně k X v minulosti? Proč si myslíš, že lidé jí levné šroty zcela dobrovolně, přestože o tom většinou ví? Byl to I tvůj případ, anebo jsi v době, kdy jsi byla návštěvníkem, nic takového netušila?

Já tam jako malá vždycky chodila s babičkami na X, jako starší už pak maximálně na sálat, zmrzlinu nebo pití, ale to bylo asi všechno. Blíž jsem se k X dostala až díky letošní brigádě. A proč to lidé jedí? Já to taky jedla, i když jsem nějak tak věděla, že je to pěkně nezdravé, jenže lidem to chutná, v tom je ten největší problém. A přece to nemůže být tak hrozně nezdravé, když je to tak dobré, nebo ne? V tom je právě ten háček, protože nic není tak růžové, jak se na první pohled zdá.

Jak vypadá příprava salátů a co je v nepořádku s rajčaty? To mi vrtá hlavou. Jsou snad staré a nahnilé?

Sálaty se připravují způsobem, že se vezme krabička, do ní se nasype směs už nakrájených a dovezených salátů a mrkve a na to se pak dává další zelenina nebo sýry, podle toho, co je to za typ salátu. Rajčata, to je kapitola sama o sobě. Většinou bývají spíš přezrálá než nahnilá. Krájí se na takovém speciálním kráječi, kam rajče položíte a pomocí takového držáku, nebo jak to mám nazvat, se rajče protlačí zkrz nože, které ho nakrájí na stejná kolečka. Problém je ale v tom, že ke konci dne už bývají rajčata měkčí a měkčí, takže se mi kolikrát stalo, že jsem chtěla rajče protlačit nožema a nakrájet ho, jenže jak bylo strašně měkké, rozprsklo se a já byla celá od hlavy až k patě rajčatová. I saláty se kolikrát tváří čerstvě, ale moc bych tomu nevěřila.

Jaký je absolutně nejnechutnější zážitek v historii této brigády?

Když mi na monitoru vyskočila objednávka na XX. Což znamená, že do žluté krabičky zabalíte čtyři kousky nugget. Poté, co jsem to udělala, jsem si všimla, jak slečna od pokladny krabičku vzala a dala jí na tácek, u kterého stála maminka s malinkým chlapečkem. V ten moment bych té paní nejradši nafackovala a ukázala jí, v čem byly ty nuggety usmažené. Chudák chlapeček. Někteří rodiče se pořád ohánějí tím, jak se snaží, aby jejich děti jedly zdravě a byly zdravé a pak jim koupí sváču v X... Nebyl to vyloženě nechutný zážitek, spíš mě při tom bodlo u srdce.

Milující maminka, která krmí svoji ratolest posledním šrotem, určitě nebyla příjemná na pohled… Bála by ses po své zkušenosti sníst cokoliv, co je od X, anebo existuje něco, čeho by ses nebála?

K jídlu si tam už opravdu nic nedám, okamžitě se mi vybaví friťák s olejem, zmražený polotovar, divně se tvářící sálat… brr. Okamžitě mě přejde chuť. Každopádně bych se asi tolik nebála fanty nebo coca-coly, ale stejně bych si už radši koupila v obchodě něco pořádnějšího.

Je realita horší, než co se píše na internetu v poplašných zprávách o X, anebo to zase až tak moc horké není a lidé si lecos přibarvili?

Na tohle je těžké odpovědět. Já jsem vlastně viděla a zažila pouze finální proces upravování mas, hamburgerů a ostatních jídel. A jak už jsem psala výše, i tohle kolikrát nebylo nic hezkého. Každopádně kolik z nás opravdu vidělo třeba výrobu masa? Myslím, že moc lidí ne. Většinou známe informace z internetu, takže kdo ví, co se v těch továrnách opravdu děje?

Jednou jedinkrát mi dal před mnoha roky kamarád kousnout do dvojitého cheeseburgeru. Moje povědomí o tom, co v tom je, bylo tehdy jen zlomek toho, co mám načteno dnes. Ale říkala jsem si, že to nechám bez předsudků. Po pravdě řečeno jsem si jednou kousla, sousto letělo hned do koše a kamarád se strašlivě urazil, že prý je to to nejlepší, co zná. Chutnalo to jako slaná plastelina a to nejsem vybíravý tvor, sním kdejaký blivajs. Ale tohle se nedalo polknout. Jsem vážně až tak moc divná, anebo i tvé první sousto byla osolená plastelina, než přijde jakýsi zvyk? Já totiž měla do té doby spíš za to, že jednou kousneš a nemůžeš se odtrhnout, takže zájem ostatních lidí nechápu. Můj kámoš se navíc jednou pro změnu poblil z tuňákového přímo v lokále.

Jak už jsem psala, dřív jsem to jídlo jedla, takže ano, chutnalo mi to. Dnes už jsem ale dostatečně naočkovaná a nic z toho bych nepolkla. Dokonce tvrdím, že by mi to už ani nechutnalo, protože vím, čím si to jídlo prošlo, než se mi dostalo do rukou. Podle mého to lidé jedí, protože jim to jednoduše chutná a žijí v nevědomosti. A přiznejme si, víme jistě, že třeba vyhlášené restaurace dodržují veškerou hygienu a že pracovní plocha v kuchyni a suroviny jsou vždy čerstvé a nezávadné?

Rychlá občerstvení jsou populární také hodně kvůli cenám. Za pár drobných dostaneš něco, co ti vynahradí oběd. Jenomže… Má vůbec polotovar hozený do víc jak měsíc starého oleje, vůbec hodnotu alespoň těch pár korun?

Podle mého určitě ne, jenomže jakmile lidé vidí cedulku: "Levné a výborné!" nic jiného je už nepřesvědčí. Možná je na čase začít přemýšlet nad svým zdravím, než nad otázkou peněz. Za pár kaček se tu sice najíte, ale vaše tělo vám bude určitě víc vděčné, když si koupíte něco zdravějšího.

Myslíš, že naši čtenáři, po tom co praskl ten průšvih s olejem, si tam ještě někdy zajdou, nebo jsme je dostatečně znechutily?

Kdybych byla já na místě čtenáře, určitě by mě to asi trochu nahlodalo, ale mě osobně by to asi přesvědčilo až v ten moment, kdybych to viděla naživo.

Ale abych nevypadala úplně nezasvěceně, jednou jsem požila od X zmrzlinu, abych nevypadala před ostatními za křena. Blbě mi po ní nebylo, ale ani mi zrovna moc nechutnala, byla málo zmražená a znova už bych do toho nešla. Řekni mi pravdu: Bála by ses i té zmrzliny?

Zmrzlina se vyrábí z velice tučného mléka, které se nalije do takového velkého přístroje, kde zmrzne a lidé na kase pak jen zmáčknou páčku a do kelímku jim nateče polozmrzlá hmota. Takže ne, zmrzliny bych se vyloženě nebála, ale (a teď nechci být za nějakou pipku :D) to mléko je fakt strašně tučné, takže zmrzlinu si dávejte opravdu jen jednou za čas.

Hurá, tak mě nakonec neotrávili… Fakt nechávají neprodané jídlo ležet na pultě až příliš dlouho? Klidně v teple a tak? Jak dlouho to bývalo? … Řadový pracovník to pak lidem klidně dá, bez výčitek svědomí?

Otázkou neprodaného jídla bývá většinou usmažené maso. Salát, který se dává prakticky do všeho, se vždy spotřebuje a tak to bývá i s ostatní zeleninou a sýry. Usmažené maso se dává do takových šuplíků, které jsou vyhřívané a tam leží v teple, dokud se nedá do nějakého hamburgeru. Většina z nich mají trvanlivost 20 minut. Jenže co když jich tam máte nasmaženo třeba deset? Tak je přeci nevyhodíte, že… Tak tam to maso třeba leží dalších 20 min, což už máme skoro třičtvrtě hodiny. A kdo ví, jestli ne dýl... Až si někdy koupíte hamburger, schválně ho rozdělejte a pořádně se koukněte na maso. Je čerstvě usmažené, nebo už jsou na něm známky delšího pobytu na vzduchu, je tvrdší a není tak křupavé?

To ještě naštěstí není zase až taková hrůza, hodinku maso ohřívat v šuplíku. Já když dělám oběd a strávníci dlouho nejdou, tak to tam taky ještě chvilku nechám, přece to nebudeme mít studený. Anebo je to až tak moc poznat? Já myslím, že takový strávník X nepozná dobré jídlo, ani kdybys mu ho zakroužkovala červeně, natož přeležené masisko.

Nám taky třeba kolikrát čeká včerejší večeře do rána v ledničce, to dělá asi každý, jenomže mezi masem usmaženým doma a v X je sakra rozdíl. Já doma usmažím maso, nechám ho ležet na talíři plus mínus hodinu a nic mu není, tváří se pořád stejně, jenže maso z X začne být po hodině ležení v šuplíku tmavé a tvrdé. Když se na něj po té hodině podíváte, už na pohled vás trefí do očí, že tam to maso už nějakou tu minutu leží. Takže už ta hodina je na masech znát.

No, takže kdoví, jestli to v X je vůbec ,,maso"…
Vyhazují vůbec něco? Nebo jsme pro ně prasata, co nesežerem dneska, to nám dají zítra?

Co se opravdu vyhazuje, jsou saláty, které mají po výrobě trvanlivost osm hodin. Když se nespotřebují, což se ale často nestává, letí do koše. Někteří ale vyhazují i maso, když už se netváří dostatečně čerstvě. Bohužel záleží na tom, co je to za typ zaměstance. Buď ten první - nebudeme plýtvat a to maso nevyhodím, nebo ten druhý - nebudu lidem dávat prošlé věci a vyhodím to.

To je krásná zpráva. Dostanu starý hnus podle toho, kdo tak zrovna má směnu. To všichni zákazníci jistě velice ocení! :D A to maso už vytáhneš z krabice v tom tvaru jak se smaží, nebo z toho děláte placky až na místě?

No jo no, ne všichni lidé jsou tak poctiví, jak by měli být... Bohužel :(. Maso se vytáhne z lednice zmrzlé, už obalené ve strouhance a ve tvaru, jak má ve finále vypadat, takže ne, maso nijak netvarujeme, maximálně se pak třeba rozpůlí.

Kdybych chtěla vidět to dílo skázy osobně, jakému manažerovi můžu zavolat, aby mě protáhl kuchyní?

Já bych se možná nejdřív poptala u manažerů, ale nevěřila bych, že by to dokázali zařídit bez souhlasu toho nejvyššího vedoucího, což bude nejspíš majitel restaurace, takže bych možná šla přímo k němu. Musím ale říct, že pouhou prohlídkou všechno neprokouknete. Museli byste tam aspoň pár dnů strávit a sledovat, jak se to tam všechno dělá a co zaměstnanci dělají a nedělají. Už třeba to, že se maso oficiálně vyhodí, ale neoficiálně tam pořád leží…

Viděla jsi film Supersize Me? Je to o chlápkovi, co chtěl jíst několik měsíců jen v rychlém občerstvení, aby dokázal, jestli je to fakt taková hrůza. Nakonec byl na tom tak strašně zle, že mu doktoři zakázali pokus dokončit. Neměli by mít všichni před vchodem raději výstražnou ceduli ,,Ministerstvo zdravotnictví varuje…", když už je dokázáno, co to s lidmi dělá?

Film jsem kdysi viděla, ale moc si z toho už nepamatuju. Nápad s výstražnou cedulí není špatný nápad, ale to je jako s cigaretami. Taky jsou na nich nápisy "Ministerstvo zdravotnictví varuje...," a lidé stejně pořád kouří, i když ví, že si koledují o rakovinu a nevim co ještě.

Jakou brigádu plánuješ příští rok? :)

No jestli nebudu líná :D, tak se určitě zase po něčem podívám, ale do X už asi znovu ne. Ona je to docela stresující práce, pořád po vás někdo huláká, celou směnu stojíte na nohou a nemůžete si sednou, když je hodně lidí, nemůžete si ani odběhnout na záchod. Možná mě teď starší a zkušenější odsoudí, že tohle máte v každé práci, ale X je fakt o nervy. Ale určitě nikomu nebráním tam na brigádu jít, zkušenoust je to dobrá a já jsem za ní ráda.

Děkuji za rozhovor :)
Já děkuji za nabídku na tento rozhovor a příjemnou spolupráci :)

DOBROU CHUŤ!
Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Na Aluška.org najdete také interaktivní chat - Vstoupit do Chatu - ZDE
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihu! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
 


Komentáře

1 Alue Alue | E-mail | Web | 10. září 2012 v 13:51 | Reagovat

Článek jsem musela odělat nový, když to tedy chceme mít dokonalé :) Zde je to nejpodstatnější z diskuze, v původní verzi tohoto článku:

Eva:
Moje kamarádka byla kdysi přes léto na brigádě v obyčejné masně v centru Prahy. Prý tam bylo naprosto běžné, že se každé ráno zelené párky osprchovaly teplou vodou, aby změnily barvu a omastily olejem. Oschlé a nazelenalé kolečka salámů se dávaly dospoda. Takže ony ty praktiky budou všude podobné.

Eli:
X je otřesný, to vím i ze zvěstí, i z vlastní zkušenosti. Ale že je to až takto hrozné? Myslím, že jsem začala mít po tomto rozhovoru strach i z té zmrzliny, která je jediným produktem, který tam jím. Protože kdo ví, co je to mléko zač. V Mekáči jsem byla naposledy někdy na začátku léta, když byly reklamy na nové sendviče s celým kuřetem. Chtěla jsem to ochutnat, těšila jsem se, že konečně i v Mc bude něco jedlého. Omyl. Ačkoliv na fotce byl hezky uřezaný kus hezkého kuřete, v sendviči byla ta nuggeta jako vždy, jen ve větším. Dvakrát jsem si kousla, a pak celé milé menu letělo do koše. Mimochodem, zajímalo by mě, jaké je to v KFC. Tam chodím na Brazer Twister, což je kus grilovaného kuřete v tortille s jemně pikantní omáčkou a salátem. Chutná to vážně dobře a proti Mekáči i čerstvě, takže by mě zajímalo, jak moc jsem na omylu. :D Znáš, milá Alue, někoho i z toho druhého řetězce, prosím? :]

Anub:
Jaj, dobrý rozhovor, rád se přihlásím, bo mám zkušenosti též, tedy ne přímo osobně, ale kolem sebe mám 4 kámoše, co mají a Ti vyprávěli a byli tam více jak rok, a to je rozdíl oproti někomu, kdo je tam "jen" měsíc. Musím říci, že ne všude je to takové, jak se píše zde. Přesně jak se zmínila dotyčná, je to o lidech. Někde týmu záleží, aby jste dostali vše teplé a maximálně čerstvé, někde jim jde pouze o výdělek. Tak se stane, že třeba jak v Mc tak v KFC přijdete támhle a dostanete opravdu nabušený, teplý, horkem sálající Big Mac a v KFC Texas Grander či Twister, ale pak přijdete jinam, a obojí je studené, na první pohled víte, že to tam leží už nějakých pěkných pár desítek minut a máte chut jim to hodit na hlavu. A o to jde. Sebrat se, jít a předevšema těma u pokladny je tam zjebat, aby se červenaly až na zadku. Jedině to funguje a ostatní to upozorní na lepší práci! Jinak, co se týče čepovaných limonád, nemusím Vám ani říkat, že se limonády ředí a to 40% limonáda, zbytek voda. Čili koupíte si Colu a ejhle, platíte více za vodu než za Colu. Sviňárna, co? :) Je to vidět krásně u KFC, kde máte bezedný kelímek. Teče voda i Pepsi zároveň, ale vody je víc. Někdy i s JARem!!!! Dejte si bacha. Třeba kámoši vyprávěli, že burgery nejsou špatný, když je dostanete čerstvý. Ale že jsou i manažeři, kteří lidem cpou i studené, postarší kousky a to je pak nechuťárna. Říká se, že olej po přesmažení je hrozně špatnej, ale když si to vezmete, je to jen podvědomé strkání k tomu, aby jste často olej vylévali a brzy si koupili nový. Každej rozumnej člověk vidí, kdy je třeba olej vyměnit a kdy ne, a to jestli se to dělá, toť otázka i sebelepší restaurace. Všude se šetří, to je jasný. Každopádně platí zlaté pravidlo "Všeho s mírou". Zajdete-li si tam občas, nic se Vám nestane, ovšem budete-li tam každý druhý den, má to svá negativa. Dělal jsem si test jak dlouho se to dá vydržet. U Meka jsem to zkoušel týden - 3 měsíce jsem Mc nemoh vidět, u KFC to bylo o chlup lepší. Toho tuku se prostě přejíte at to vypadá sebelíp.

.... Uf. Hotovo, a teď už to je snad všechno.

2 Míša Míša | E-mail | Web | 10. září 2012 v 13:53 | Reagovat

To je tu znova proto, aby nešlo rozeznat, o jaký řetězec šlo? Ok, napíšu podobný komentář:
Řekla bych, že takovéto podmínky nejsou jen v rychlém občerstvení nebo jen v určitých řetězcích. Ne všichni mají na to, aby u každého jídla měnili olej a vyhazovali každé naměklé rajče. Ne, nechci říct, že je to dobře. Kdybychom chtěli perfektní podmínky, platíme 10x tolik. Je nejlepší si uvařit každý doma sám. Vím, že to není nejjednodušší, ale když nebudete v takovémto podniku jíst každý den, ...
Jinak, v rychlém občerstvení si dávám jen gyros. To se doma nedá udělat tak dobře :)

3 Anub Anub | Web | 10. září 2012 v 14:18 | Reagovat

Míša - "Ne všichni mají na to, aby u každého jídla měnili olej a vyhazovali každé naměklé rajče" - Děláte si srandu? :D:D Fast foodové řetězce, které si mohou dovolit sponzorovat obří akce typu olympiáda, liga mistrů, či zaspořit velké sportovní kluby a další akce si to dovolit mohou, ale nechtějí, mírně by jim klesli zisky a museli by neustále mít čerstvé vše, a to je jednak starost navíc, větší finanční výdej i když ruku na srdce, je to nezabije a konekonců, lidi jedí i to horší, tak co už :) a také nižší zisky, ale ve výsledku by na tom tyto firmy byly mnohem lépe, bo lidi by čerstvost poznali a chodili by tam více :)

Je dobře, že to trochu odrazuje, ale hájit je tím, že ne každý si to může dovolit je zrovna u těchto celosvětových gigantů nemístné :D

4 Blue Blue | 10. září 2012 v 14:25 | Reagovat

Nedávno jsem potkal v práci kluka, který předtím pracoval 6 let ve fastfoodu. Říkal, že by si radši dal jídlo ve fastfoodu než jídlo v mnoha normálních restauracích ;-)

5 Míša Míša | E-mail | Web | 10. září 2012 v 14:38 | Reagovat

[3]: Když jsem komentovala předchozí článek, kde ještě zmíněno bylo, o který řetězec jde, psala jsem, že zrovna tihle mají. Ale spíš jsem tím chtěla říct, že by nás to nemělo překvapovat. Že věřím tomu, že v každém druhém občerstvení, které stojí támhle někde na náměstí, to chodí stejně. Tihle na to určitě nemají. A nad tím se nepozastavujeme. Představte si, kdyby to vážně měnili po každém jídle, myslíte, že by to stálo stejně? Vždyť toho oleje je tam tolik, aby to bylo celé potopené.
Nehájím je. U gigantů jsem jedla 2x, pokaždé to byl jiný. A nestojím o další zkušenosti. Jistě, že by bylo správné, kdyby to dělali pořádně, ale pak by navýšili ceny a lidem by se to tolik nelíbilo. Rozhodněte se ... hamburger za 30,- který je pochybně udělaný, nebo stejný za 100,- ale budete mít čerstvější zeleninu a nový olej. Nevyhledávají lidé tyto řetězce proto, že jsou levné? Vyhledávají, pak se nemůžou divit.

6 Vesmírná Sestra Khalia Vesmírná Sestra Khalia | Web | 10. září 2012 v 14:56 | Reagovat

Fuj fuj fuj... Při mých představách se mi žaludek třikrát převrátil.. X_x Musím říct, že budu radši bez brigády, než dělat v takových podnicích :D

7 Alue Alue | E-mail | Web | 10. září 2012 v 15:30 | Reagovat

[5]: MINIMÁLNĚ jednou denně vyměnit olej nikoho nezbaije. Lidé od hambáčů stejně kupují levný šrot olej za pár korum, který je z GMO plodin rovnou po pětilitrovce. Jedna taková láhev za pár korun rozhodně žádný podnik nezabije.

A když už tu byla otázka - hambáč za 30 nebo 100: Rozhodně žádný. Jezte doma.

8 Anička Anička | 10. září 2012 v 15:36 | Reagovat

KFC zásobuje vodňanské kuře

9 Míša Míša | E-mail | Web | 10. září 2012 v 15:54 | Reagovat

[7]: Slečna neví, zda to nevyměňovali na noční. Netvrdím, že to není prasárna.
I já sama bych hlasovala pro variantu žádný.

10 Alue Alue | E-mail | Web | 10. září 2012 v 16:04 | Reagovat

[9]: Ale ví, černý tuk od nového určitě pozná, pokud není nevidomá :)

11 Me Me | 10. září 2012 v 18:02 | Reagovat

aj ja som robila v McDonalde...ale v Nemecku a to s tym olejom tam nebolo pristupne... Musite to brat tak zijeme kde zijeme, ludia su tu taki ako su. Nemozme porovnavat Nemecko a Cesko-Slovensko. S tym kto ma zmenu je to pravda. Takze sa modlite a mozno narazite na niakeho ludomila co vam neda stare maso:D. Ja som to tiez robila, nedavala som im jest stare veci, ale boli tam vacsie kontroly. Myslim ze sa to neda porovnat. Co je zaujimave ze ani chutou. Neviem si to vysvetlit ale Cheesburger zo SR a z Nemecka proste chutia odlisne.

12 Me Me | 10. září 2012 v 18:06 | Reagovat

Alue a olej je tiez dovazany. vsetko to mate dovazane... Aj te ich "fresh" salaty... vsetko je to zabalene a napustene bohviecim..

13 Míša Míša | E-mail | Web | 10. září 2012 v 22:03 | Reagovat

[10]: Fajn, pravda.

14 Arriane Arriane | 11. září 2012 v 7:53 | Reagovat

chtěla bych podotknout jednu věc, ono to jídlo z fastfoodů vůbec není tak levné jak se zdá. Nevím jak je to třeba v Americe, Ale dát třeba 60 korun za  1 zmrzlinu z fastfoodu nebo si koupit 4 velké točené, které budou navíc chutnější je velký rozdíl. A podobně je to i s dalším jídlem.

15 Liliana von der Heide Liliana von der Heide | Web | 11. září 2012 v 21:53 | Reagovat

Tak asi vím, o jaké X se to jedná. Tam nechodím, není mi to místo sympatické...

16 Annie7 Annie7 | 12. září 2012 v 17:50 | Reagovat

Podělím se o drobnou zkušenost, která se týká lidského přístupu k tomuto problému. Povídala jsem si o tom s kamarádkou, která si občas v Mc něco dá. Řekla jsem jí základní "poznatky" o tom, co sem měla načteno a napovídáno od bráchy, který tam také makal jako brigádník.. Prostě jsem jí zasvětila, obrazně řečeno. Její reakce mi vyrazila dech, a že se mnou obyčejně nic nehne..: "No já vim, že je to nehygienickej hnus, ale je to dobrý" tuto větu doprovodila pokrčením ramen a otázkou, ve které se mě řečnicky zeptala, co řeším. Děs.. Moje dobrá kamarádka :/

17 Alue Alue | E-mail | Web | 12. září 2012 v 19:35 | Reagovat

[16]: aj aj aj... podobná zklamání zabolí.

18 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 12. září 2012 v 23:43 | Reagovat

Hmm, já zatím byla na brigádě v restauraci. Já natrefila celkem na seriózní podnik. Potraviny vypadaly čerstvě. Kuchyni měli celkem hygienickou a vůbec vše bylo tak nějak chvalitebné. Jéje, jak ti dbali na čistitu dlaždiček, jako kdyby měl každou minutou přijet Pohlreich, či jak se ten chlap píše. :D
Jinak olej se má měnit snad i po každém smažení. A potraviny mají být čerstvé, je dobré vyhýbat se polotovarům a když už ty polotovary se používají, tak se nemají vydávat za kvalitní potravinu. A hlavně hygiena. Zaměstnanci v potravinářství si musí uvědomovat, že nekvalitní potravinou můžeme hosta i zabít. To víte, já studuji gastronomickou školu, takže mám všechny tyhle serepetičky nastudovaný.
A když tak tyhle věci sleduju... asi se rozhodnu přežít rok 2012 a začnu pracovat někdy v budoucnu jako hygienička.:D Člověk by stejně měl dělat to, v čem vyniká a co poslouží dobré věci. A já přece vynikám v tom, že vydím chyby, ať jsou sebemenčí. Nevíc jsesm neúplatná a do jisté míry mám i hypochondr, takže bych neudělala nic, co by ohrozilo moje zdraví, nebo zdraví cizích lidí.

19 Lúmenn Lúmenn | 13. září 2012 v 18:30 | Reagovat

Podle podmínek zcela jistě poznávám firmu, také jsem tam pracovala:) Ale musím říct, že na pobočce, kde jsem dělala já - v Olomouci, se olej měnil několikrát týdně, vždycky ho alě měnila noční směna, která to měla v popisu práce, protože je to zdlouhavý proces a kuchyně by se na pár hodin zasekla. Všechno jídlo bylo zmražené, samý polotovar a to včetně housek, ale nikdy jsem se tam nesetkala s nahnilou zeleninou. A maso se striktně uchovávalo maximálně dvojnásobek nastavené doby, tedy 20 min a pak ještě 20, ale nikdy ne víc. takže nezlobte se na mě, ale co je to 40 minut? Kvůli tomu bych hysterii nevyvolávala. Nikdy se nepoužívalo nic, co by spadlo na zem, kuchyně byla až sterilně čistá, po každém poškrábání na nose jsme si museli umýt ruce atd. Takže ano, tento řetězec je hnus fijalovej a používá nezdravé polotovary zmražené třeba roky na teplotu -200 stupňů (ano, tak se to dělá:)), ale kuchyně byla vždycky naprosto sterilní a čistá

20 Lennroe Lennroe | E-mail | Web | 15. září 2012 v 11:24 | Reagovat

[7]: Takhle, olej se nikde nemění jednou denně a nemělo by to ani smysl. Vezmi si to. Máš třeba friťák na hranolky a všechno co děláš je že rozbalíš hranolky, nasypeš je tam, usmažíš, vysypeš a dáš tam další. Jsou to jenom zmrzlé brambory a nacucají do sebe olej. Olej je velmi trvanlivý, zvlášť ten palmový, který se dává do friťáku a není třeba ho měnit, jen se doplňuje, protože se nacucá do těch hranolek a samozřejmě se ho část odpaří. V občerstvení, kde jsem dělala já se olej neměnil celé dva měsíce, jen se doplňoval a světe div se. byl pořád stejný. Je to normální palmový tuk, vypadá trochu jako bílé máslo a dodává se ve velikých krabicích, nemá žádný zápach a čerstvý je poměrně zdravý. Nečerstvý je neškodný. Věřte mi nikdo nebude měnit olej častěji než jednou za týden nebo za čtrnáct dní. Výroba oleje je ekologicky náročná a na naplnění velkého friťáku je ho třeba opravdu hodně. Nenapadlo mě, že zrovna ty Alue o tom takhle nepřemýšlíš, musíš přece vědět, jaké jsou peripetie s likvidací oleje z friťáku, čili bys to měla považovat za správné, že olej, kterému skutečně nic není a není zdravotně závadný (kromě toho, že je to tučný olej) se nevyhazuje dokud je v pořádku a použitelný. Hranolky nejsou nijak nebezpečné. Jsou nezdravé a mastné a dětem bych je asi dobrovolně nekoupila, ale zdravotně závadné nejsou.
To samé je se vším ostatním. nechci berenice nijak křivdit, nemusela si vyřizovat žádné formality a pravděpodobně ani nečetla příslušná  nařízení. Pracovala tma jenom měsíc, v zařízení takzvaně franchizingovém, tj. provozovaném velkou nadnárodní společností, která zajišťuje naprosto všechno, dodání potravin, zařízení podniku, smluv, uniforem pro zaměstnance atd. V devadesáti procentech fastfoodů, které jsou soukromé a nikoli X, KFX nebo X King, nebude zdaleka tak čisto a potraviny zdaleka tak čerstvé a podléhající přísné kontrole. Ale je hodně naivní si myslet, že tam nepřijde kontrola z hygieny. Jen u nás byla za léto dvakrát a přestože nemáme tekoucí vodu a v kuchyni mají pelíšek psi, prošli s tím, že tma máme velmi čisto a všechno čerstvé a nezávadné (týden naložené maso...) jinde je to mnohem horší a stejně to  projde kontrolou, protože to jídlo sice není zdravé (a nikdo normální nečeká, že bude, čí to byla volba, jít do fastfoodu?) ale není nebezpečné.
X je na hygieně proslulý tím, že je tam čisto, nikdo tam nepracuje načerno a jídlo ačkoli to není kdovíjaká kvalita je správně skladované a nezávadné.
Když kolikrát člověk vidí, jak si lidé skladují jídlo na dovolenou (No přiznejte se, kolik z vás diskutujících si bere na výlety řízky a má je půl dne v batohu a pak tady nadává.)
Věřte mi, že hygienici na kontroly do těch podniků chodí a svou práci dělají poctivě, není třeba se tak pohoršovat, přepisy jsou velmi benevolentní a přesto to zdravého člověka nezabije :) Dělám v občerstvení a v hotelu už dva roky a nejdřív mě to taky děsilo, ale pak jsem si ty předpisy přečetla a začala se o to zajímat a jídlo si ve fastfoodu bez obav dám. Není to zdravé ani kvalitní ale na chuť je to dobré a nikomu to jednou za čas neublíží.
Myslím, že to jak to vypadá v X je naprosto zlaté proti tomu jak to vypadá v malých stáncích, na fesťácích a na trzích. A dělat to tak jak byste si holky představovali je neskutečně neekologické. Opravdu hodně neekologické a to jsem dělala v podnicích, kde šéfové na přírodu dost trpěli a dělali všechno poctivě, tak to většinou není, olej se lije do kanálů a hubí mraky zvířat a rostlin, prosakuje do podzemních vod, a upřímně je lepší, když tam skončí jeden friťák týdně než čtyři. To jen tak pro zamyšlení z druhé strany.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama