Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 15.7.

Jednoduchý recept na domácí tavený sýr

21. února 2013 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Recepty a nápady
Kupované tavené sýry obsahují tavicí soli (fosfáty), které odvápňují kosti a v těle se chovají nežádoucím způsobem. Přestože jsou nejvíce kupované pro děti, ve skutečnosti by je děti vůbec jíst neměly.
Pokud však milujete vy nebo vaše děti tavený sýr, máte nyní možnost si ho doma vyrobit v téměř BIO kvalitě během necelé čtvrt hodiny.

POTŘEBNÉ PŘÍSADY:
1 tvaroh
1 rovná kávová lžička jedlé sody
přísady podle chuti (bylinky, česnek, kmín, zelenina, salám…)
1 lžička másla


POSTUP PŘÍPRAVY:

Tvaroh dobře rozmícháme se sodou, případně dalšími přísadami a necháme 10 minut uležet.
V kastrolku rozpustíme lžičku másla, přidáme k tvarohu a zamícháme. Necháme vychladit v misce. To je vše.

Nevím, k jaké reakci tam dochází, ale tvaroh během těch 10 minut úplně změní strukturu a přestane mít tvarohovou chuť. Stane se z něj OPRAVDU tavený, mazací sýr. Připadala jsem si jak kouzelník. Pokud ho nesníte hned, tak skladujte přikrytý nebo v alobalu, jinak z něj budete mít amarouna. Ale to dělají normální sýry taky.

Zde je tvaroh čerstvě smíchaný se sodou + posekaný šunkový salám.

Po přimíchání másla se z toho stane něco úplně jiného:

(Recept poskytla paní Markéta Plíhalová)
Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Na Aluška.org najdete také interaktivní chat - Vstoupit do Chatu - ZDE
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihu! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue
 


Komentáře

1 Míša Míša | E-mail | Web | 21. února 2013 v 8:10 | Reagovat

Babička to dělala ještě z vejcem. No a je to takově nijaké, asi jako většina taveňáků.

2 Erika Erika | E-mail | 21. února 2013 v 10:31 | Reagovat

Ahoj Alue, výborný nápad, recept mě zaujal.Jen se chci zeptat, jestli je jedno z jakého tvarohu to musí být?Já tedy kupuju plnotučný, snad je aspoň trochu poctivý:-)Díky.

3 Jitka Jitka | E-mail | 21. února 2013 v 16:26 | Reagovat

hned to jdu vyzkošet.Sýry miluji,jakékoliv,pokud nejsou cítit mlékem,jako parmazán atp.To ne!

4 Karel Karel | E-mail | Web | 21. února 2013 v 16:31 | Reagovat

[2]: Tuk do těla již není nutno doplňovat, neboť každý průměrný muž v Americe ho má dost na ujetí na kole cca. 4000 kilometrů... a k normálnímu pohybu se tuk přičítá jen z asi 23%, zbytek jsou sacharidy a bílkoviny. Důvod, proč dávám přednost odtučněnýmu!

5 malé srdce malé srdce | Web | 21. února 2013 v 18:30 | Reagovat

Děkuji za recept:-) Přemýšlím, jestli namísto tvarohu nepoužít cottage. Uvidím, co se asi stane a jestli to změní konzistenci úplně stejně, jako u normálního tvarohu:-)

6 Babe Babe | E-mail | Web | 21. února 2013 v 20:26 | Reagovat

A tys ho zkoušela? :)

7 Verča Verča | E-mail | 21. února 2013 v 21:59 | Reagovat

Geniálně jednoduchý. Ráda vyzkouším. Díky.:-)

8 Ivo Ivo | Web | 21. února 2013 v 22:39 | Reagovat

[4]: Lepsi prirozeny zivocisny tuk nez chemicky odtucnena potravina

9 Alue Alue | E-mail | Web | 22. února 2013 v 9:59 | Reagovat

[6]: Mě tavené sýry nelákají... ale když už varuji ať to lidé z obchodu nejí, je dobré mít tady nějakou alternativu pro ty, co rádi říkají ,,Ale to už pak nemůžu jíst nic, ne?"

10 Petr Petr | E-mail | 22. února 2013 v 14:52 | Reagovat

Alue, to že fosfáty, konkrétně di- a tripolyfosfáty, které se používají jako tavící soli do sýrů odvápňují kosti máš odkud?
To jsou soli kyseliny fosforečné, samy o sobě chemicky agresivní nejsou a jejich pH je okolo 7(na výstupu se to kontroluje u každé várky - kupoval jsem do výrobny těchto solí nový pH metr). Navíc sýr, jako mléčný výrobek vápník obsahuje. V tom problém není.
Odvápňování zubů a kostí způsobuje kyselina fosforečná, která se přidává jako konzervant do kde čeho a když je v tom ještě hodně cukru, tak zuby dostávají zabrat (Always Coca-cola!)
Pokud má člověk stravu chudou na vápník a ve větším množství pije limonády, tak si může odvápnění kostí pořídit.
Neutralizace této kyseliny v odpadních vodách se provádí právě vápníkem.

11 Evča77 Evča77 | 23. února 2013 v 13:24 | Reagovat

[10]: Ale fosfáty opravdu odvápňují kosti, viz wikipedie: http://cs.wikipedia.org/wiki/Polyfosf%C3%A1t
Navíc vápník, který je v tavených sýrech, stejně nedokážeme vstřebat, právě kvůli fosfátům, viz http://www.stream.cz/peklonataliri/781552-peklo-na-taliri-tavenaky
Bohužel ještě nevím, jakým způsobem se polyfosfáty mění v organismu, ale co když se mění zrovna na kyselinu fosforečnou?

12 Kačka H. Kačka H. | E-mail | 23. února 2013 v 17:31 | Reagovat

Alue, děkuji Vám za tento článek. Hned dám recept mámě, ona totiž moc ráda dělá různé pomazánky atd.

13 barchettka barchettka | 23. února 2013 v 18:05 | Reagovat

No jo, ale ty éčka tomu prostě dodávají tu pravou chuť...

14 Petr Petr | E-mail | 24. února 2013 v 21:34 | Reagovat

[11]:Ahoj Evi, díval jsem se na ten odkaz - tam se uvádí ve větším množství (dávce), ale není tam uvedeno, co se považuje za větší množství. Čili informace celkem na nic. V nepřiměřeném množství zdraví člověka ohrožuje i voda. Myslím při pití, ne ve smyslu utopení.
Ty polyfosfáty se z kyseliny fosforečné H3PO4 vyrábí chemickou reakcí s hydroxidy, např. sodným, nebo draselným, plus se to míchá ještě s dalšími látkami a to pH se na konci kontroluje. Nejsem chemik, ale pochybuju, že by relativně slabé kyseliny v žaludku dokázaly tuto látku rozbourat. Zkusím zítra napsat mail bývalým kolegyním do laboratoře, od nich bych se mohl dočkat fundované odpovědi.

15 Sýr bez syřidla Sýr bez syřidla | Web | 27. února 2013 v 9:08 | Reagovat

Hodně podobný sýr (ale v tvrdé podobě) jsem párkrát dělala podle tohoto návodu
http://conovehonakopci.cz/?p=4193

16 Danka Hrachovcová Danka Hrachovcová | E-mail | Web | 18. března 2013 v 20:05 | Reagovat

osobně můžu doporučit z vlastní zkušenosti tento http://www.slehace.cz/slehac-od-vyrobce-eta/

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama