Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 21.5.

Celer a švestky: Přírodní superpotraviny

30. října 2013 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Babské rady / Léčivé potraviny
Celer - léčivo dostupné všem.
Potravina nabitá vitamíny a minerály. Celer může být konzumován syrový, může být přidáván do salátů, ale také může být součástí vařených jídel. Velkou výhodou této zeleniny je, že na rozdíl od ostatních druhů zeleniny, velice dobře snáší vysoké teploty, proto se tolik neničí vitální látky.
Listy celeru jsou bohaté na vitamín A, zatímco kořeny jsou bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin.

Jaké jsou léčivé účinky celeru?
1. Snižuje hladinu cholesterolu
Nedávná 8 týdenní studie, provedená na zvířatech, dokázala rapidní pokles hladiny cholesterolu a zvýšené vylučování žluče u zvířat, která jedla celer. Pokud máte zvýšený cholesterol a doktor vám doporučí vyloučit z jídelníčku mastná jídla, proces uzdravení můžete urychlit tím, že budete pít celerový džus.
Po dobu 3 týdnů vypijte každé ráno na lačno sklenku celerového džusu.



2. Ulevuje od zácpy.
Celer funguje jako účinné projímadlo. Jestliže trpíte zácpou, pijte celerový džus, nebo jezte celer v syrovém stavu.
Pokud tímto problémem trpíte často, je nejlepší jíst celer pravidelně, aby k zácpě nedocházelo.

3. Snižuje riziko rakoviny žaludku a tračníku
Celer obsahuje složky, které mají protirakovinný účinek, proto vás konzumace celeru může ochránit před rakovinou žaludku. Z toho důvodu doktoři doporučují denní konzumaci celeru, pokud možno ve velkých dávkách.

4. Snižuje krevní tlak
Nedávná studie odhalila, že u lidí, kteří pijí celerový džus po dobu minimálně jednoho týdne, dochází k výraznému snížení krevního tlaku. Celer obsahuje složku, která napomáhá k uvolnění svalů kolem tepen a rozšiřuje cévy, čímž dochází k lepší cirkulaci krve.

5. Zlepšuje funkci ledvin.
Konzumace celeru vede k lepší činnosti ledvin tím, že napomáhá tělu urychlit proces odstraňování toxinů.
Navíc, tento proces zabraňuje vzniku ledvinových kamenů. Abyste se vyhnuli tomuto problému, je doporučeno pít celerový džus ve velkých množstvích; nicméně, konzumace čerstvého celeru je také velice prospěšná.

6. Pomáhá zhubnout.
Celer je výživné jídlo, kterého úkolem je, kromě jiného, snížit apetit a chuť na sladká a mastná jídla.
Umyjte celer, nakrájejte ho na plátky a jezte ho v průběhu celého dne. Na konci dne uvidíte, že jste snědli podstatně méně jídla.

7. Pomáhá k detoxikaci těla
Jestliže se cítíte být unaveni, nebo jestliže jste v poslední době konzumovali jídla obsahující hodně chemických látek, či chcete-li své tělo pročistit, jezte celer a pijte celerový džus denně.

8. Urychlí odstranění ledvinových kamenů
Celerový džus pomáhá rozložit a odstranit ledvinové kameny.
Evidentně, abyste dosáhli žádoucích výsledků, musíte celerový džus pít přibližně jeden měsíc. Zároveň se tím chráníte před vznikem dalších ledvinových kamenů.

9. Zklidňuje nervový systém
Alkalické minerály obsažené v celerovém džusu mají zklidňující účinek na nervový systém; jeho pití je proto skvělým řešením pro lidi, kteří trpí nespavostí.
Jestliže máte tento problém, pijte sklenku celerového džusu každý večer hodinu před spaním.

10. Regulátor hormonů
Vědci zjistili, že celer obsahuje látku, která reguluje hormony u žen i u mužů. Navíc, celerový džus zvyšuje plodnost, odstraňuje frigiditu a dokonce bojuje proti impotenci.

Výrobu domácího celerového džusu najdete na internetu. Nejlepší je rozmixovaný třený celer s okrájeným
citronem bez pecek, doplněným vodou popř.cukrem podle potřeby.


Švestky: Přírodní prostředek proti rakovině
Švestka je v Rusku oblíbený strom. Ale většina našich hospodyněk vaří z jejích plodů zavařeninu, a netuší, že se jim do rukou dostal všelék na všechny nemoci. Ne nadarmo ji Korejci považují za posvátnou rostlinu. Švestky blahodárně působí na látkovou výměnu, a mimo to obsahuje bioaktivní látky ničící rakovinové buňky.

Dnes existuje více než 2000 druhů švestek. Ve středním pásmu Ruska jsou nejrozšířenější takové druhy, jako "Vengerka" (a její oválné protáhlé plody s výrazně sladkou dužninou, které jsou obvykle surovinou pro povidla). "Ryngle" má šťavnaté plody kulovitého tvaru, nejčastěji zelené nebo žluté barvy, a slíva, nakyslé chuti, ze které se vaří švestková
marmeláda nebo kompot.

Jaké má švestka základní užitečné vlastnosti? Především obsahuje rutin, který zpevňuje naše vlásečnice. Při tepelném zpracování se nepoškozuje, a proto je švestková marmeláda nebo džem pro krevní cévy
stejně prospěšná, jako čerstvé plody.
Draslík odvádí z organismu nadbytek soli. A velké množství minerálů má výrazný vliv na stav kardiovaskulárního systému, jater a ledvin. Proto jsou švestky odedávna doporučovány při onemocněních souvisejících s látkovou výměnou.
Švestky se používají i pro zažívání a zvýšení apetitu. Je dobře známo, že fungují jako lehké projímadlo.
Pouze musí být bobule zralé, jinak může dojít k opačnému účinku!
Obzvláště je třeba se zmínit o sušených švestkách. Ty obsahují pektin, látku, která pomáhá tvorbě hormonů "dobré nálady" - endorfinů, a pomáhá nám bojovat se stresem a depresí.

Pravidelná konzumace sušených švestek zlepšuje paměť a zvyšuje mužskou potenci. Sušené švestky dobře čistí střeva.
A nedávno Journal of Agriculture and Food Chemistry uvedl, že extrakt kyseliny fenolové, uvolněné ze švestek, je schopen zpomalit šíření některých rakovinových nádorů


Autor článku: Jan Anděl, www.detoxikace.organismu.cz


Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihu! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
.
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue
 


Komentáře

1 stenly919 stenly919 | 30. října 2013 v 8:23 | Reagovat

Zajímavý článek, tak už vím co se švestkami, bohužel přišel poněkud pozdě, jelikož už většina letošní nadmíru bohaté úrody švestek je již naložená v sudu a čeká na vypálení. Tak bych se chtěl zeptat, má i slivovice nějaké léčivé účinky, které by byli vědecky ověřeny ?(myšleno samozřejmě v malém množství)

2 martina martina | 30. října 2013 v 9:00 | Reagovat

[1]:já si myslim , že  švestky jsou tělu prospěšné i tekuté :-D

3 stenly919 stenly919 | 30. října 2013 v 11:49 | Reagovat

[2]:O tom nepochybuji, ale mě zajímalo, jeslti to někdo vědecky ověřil, třeba nějakým výzkumem...

4 Alue Alue | E-mail | Web | 30. října 2013 v 12:31 | Reagovat

Slivovice je dobrá leda na výrobu ořechovky.

5 Míša Míša | E-mail | Web | 30. října 2013 v 12:54 | Reagovat

Mám ráda rady tohoto druhu. Celer mi dříve strašně chutnal, ale teď ho nedokážu za žádných okolností pozřít. Zkoušela jsem to i totálně přesolit, abych to nemusela vyhazoval, ale nešlo to. No, tak ještě že mi zbývají ty švestky :)

6 Domča Domča | E-mail | 30. října 2013 v 13:20 | Reagovat

Tak to já švestky miluju, ale nemůžu je, protože mi stačí jedna a pak umírám bolestma břicha při nadýmání...:(

7 stenly919 stenly919 | 30. října 2013 v 13:54 | Reagovat

[4]:Na ořechovku je lepší žitná kořalka, i když se ze slivovice dělá taky ořechovka, podle toho co vím, tak žitná kořlaka je rozšířenější jako výchozí materiál pro ořechovku..

8 Petra Petra | 30. října 2013 v 14:08 | Reagovat

[3]: Ale ano :)) Co je v lihu, se nezkazí ...

9 Petr Petr | 30. října 2013 v 17:58 | Reagovat

Něco na odsolení organismu bych potřeboval. Takže dík za tip na draslík, třeba to pomůže. Švestek jsem snědl tuhle sezonu mraky, ale tolik draslíku, aby to pomohlo, to asi nemá :). Bobkový list mi nepomohl...

10 Amálka Amálka | 30. října 2013 v 19:19 | Reagovat

Pěkný článek Alue, díky. Celer miluju, ale švestky moc nejím, jen občas přímo ze stromu a jak si ráno čtu ten článek a vidím ten obrázek, dostala jsem na ně šílenou chuť. Skočila jsem si teda rychle před prací do obchodu pro balíček sušených švestek a teď večer mě napadlo kouknout se na složení. To by mě tedy fakt nenapadlo, ale jsou tam nacpaný hned 2 ečka, jedno dokonce nevhodné pro děti. No, chápete to? Člověk aby už hlídal úplně všecko:-/. No, byly sice stejně dobrý, ale příště jedině nasušit sama nebo sehnat nějaký lepší...

11 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 30. října 2013 v 23:00 | Reagovat

Tak už vím, proč mi švestky tak chutnají :D
Jo a hodně rutinu je kromě švestek taky v pohance.

12 Milovník superpotravin Milovník superpotravin | Web | 4. dubna 2016 v 6:39 | Reagovat

Švestky miluju, sušené mi několikrát pomohly při zácpě, a takto zácpu doporučuji řešit všem :)

13 svestky i susene? svestky i susene? | Web | 4. dubna 2016 v 17:05 | Reagovat

Jsou zdravé i kompotovane švestky? Dekuji za odpoved..

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama