Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 25.9.

Jste pokusná myš? Rafinovaný cukr není jen nezdravý. Je mnohem nebezpečnější, než většina lidí soudí

6. října 2013 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Jed, chemie a přídatné látky v potravinách
Neměl bych jíst sladké" - to je věta, kterou si jistě opakuje převážná většina z nás. Obvykle dnes už tušíme, že rafinovaný, "bílý" cukr nedělá našemu organismu zrovna dobře. Tušíme ale, jak špatný vliv na naše zdraví cukr opravdu má? Nové výzkumy - prozatím na zvířatech - prokázaly, že už pití tří plechovek slazené limonády denně, či konzumace odpovídajícího množství cukru, nám velmi ubližují.

Konzumovat takové množství cukru je pro člověka z naší kultury velmi snadné - podívejte se např. zde:

Peklo na talíři: Skryté cukry

http://www.stream.cz/peklonataliri/798224-peklo-na-taliri-skryte-cukry


Kolik kostek cukru se "ukrývá" v běžně konzumovaných potravinách. Přitom podle výzkumu, o němž píše Mike Adams, se už při těchto hodnotách snižuje plodnost, zvyšuje úmrtnost a hlodavci se chovají stejně "idiotsky" jako ti, kteří byli narozeni z "incestního", tedy příbuzenského křížení a jsou tudíž vystaveni vyšší genetické zátěži. Rafinovaný cukr navíc představuje "prázdné kalorie", které jsou pro většinu savců jedem. Rafinovaný cukr přispívá kromě diabetu a obezity ke vzniku řady dalších civilizačních chorob - zdaleka nekonče jen rakovinou a depresí.
A nepomohou si ani ti, kdo si myslí, že slazení "ošidí" pitím dietních limonád či slazením různými preparáty na bázi aspartamu. Ten totiž "zaskóroval" ve výzkumech ještě mnohem hůře než cukr.



Myši po cukru umírají a hloupnou
Badatelé z university v Utahu letos publikovali rozsáhlou studii, z níž vyplývá, že konzumace dokonce i relativně malých množství rafinovaného bílého cukru má za následek dvojnásobně vyšší úmrtnost myších samiček.
Podle autorů studie se u samiček, kterým bylo denně podáváno množství cukru (proporcionálně) odpovídající třem plechovkám slazené limonády, zvýšila úmrtnost o 100%, zatímco u samečků se projevil výrazný pokles plodnosti, doprovázený také sníženou schopností ubránit teritorium.
"Naše výsledky dokazují, že konzumace cukru v koncentracích, které jsou v současné době považovány za bezpečné, má dramatický dopad na zdraví savců," informují výzkumníci.

Jeden z autorů této studie, James Ruff, vysvětluje, že i když myšky nejevily pozorovatelné známky obezity či diabetu, pečlivé monitorování jejich chování ukázalo, že umírají mnohem dříve a méně často se rozmnožují.
Studie byla skvěle koncipována tak, aby napodobovala podmínky reálného, to jest velmi kompetitivního prostředí, v jakém myši žijí. To znamená, že myši musely bojovat o teritorium (plochu ke hnízdění) i o partnery. Zajímavé je zjištění, že myši krmené rafinovaným bílým cukrem se chovaly stejně jako zvířata narozená z příbuzenského křížení, to jest s jistou genetickou zátěží (například potomci bratranců a sestřenic z prvního kolene).
Zkuste o tom chvilku přemýšlet - cukr způsobuje, že myši jsou přihlouplejší, než kdyby jejich rodiče byli příbuzní! (Ještě výraznější dopad na úmrtnost než cukr má samozřejmě aspartam.)

Epidemie obezity a diabetu - důsledek předávkování cukrem
Během tohoto pokusu dostávaly myši 25% své denní spotřeby kalorií v podobě cukru (fruktózy a glukózy). Mnoho z nás konzumuje stejné nebo větší procento cukrů denně. "Cukr" znamená totiž i maltodextrin, kukuřičný syrup s vysokým obsahem fruktózy, sacharózu, fruktózu, dextrózu.
Mike Adams k tomu dodává: "Není nejmenších pochyb, že všeobecně rozšířená konzumace těchto cukrů je primární příčinou epidemie diabetu a obezity, která v současné době postihla Ameriku. Pokud se vědomě nesnažíte rafinovaným cukrům vyhýbat, snadno, aniž byste si to uvědomili, konzumujete denně velká množství cukru."

Deprese a slazené nápoje
Avšak není to jen obezita, diabetes a - jak uvidíme - podvýživa a rakovina, která nám při konzumaci rafinovaného cukru hrozí. Jak upozorňuje na serveru Natural news John Phillip, nedávno tým badatelů předložil Americké neurologické akademii studii, obsahující zjištění, že pití slazených nápojů, zvláště takzvaně dietních nápojů, je spojeno se zvýšeným rizikem deprese u dospělých (zatímco pití kávy toto riziko mírně snižuje).
Hlavní autor studie, dr. Honlei Chen poznamenal, že "slazené nápoje, káva a čaj jsou běžně konzumovány na celém světě a mají významné dopady na fyzické zdraví a patrně i na zdraví mentální."
Studie zahrnovala obrovský vzorek 263 925 osob mezi 50 a 71 lety věku. Výzkumníci hodnotili konzumaci nápojů jako limonáda, čaj, ovocný punč a káva v letech 1995-96. O deset let později se tým dotázal účastníků, zda u nich byla od roku 2000 zjištěna deprese. Zjistili, že diagnostikovaných případů bylo celkem 11 311.

Nebezpečné limonády
Ukazuje se, že lidé, kteří pijí čtyři nebo více šálků limonády denně, jsou o 30 procent náchylnější k depresi. Účastníci studie, kteří pili denně čtyři a více šálků slazených ovocných nápojů byli o 38 procent náchylnější k depresi v porovnání s těmi, kdo slazené nápoje nepijí. Zajímavé je zjištění, že riziko je zřejmě vyšší u lidí, kteří pijí takzvané "dietní" nápoje (v porovnání s těmi, kdo pijí nápoje slazené cukrem).
Dr. Chen konstatuje: "Náš výzkum ukazuje, že vynechání slazených nápojů nebo snížení jejich množství může zcela přirozeným způsobem snížit riziko výskytu deprese."
Naopak pití čtyř až šesti sklenic přefiltrované vody nebo čerstvě uvařeného čaje, ať už zeleného nebo černého, riziko výskytu deprese snižuje.

Bílý cukr způsobuje podvýživu. Rakovinné buňky jej milují.
Proč je rafinovaný cukr tak špatný pro zdraví? Mike Adams vysvětluje: ,,Protože je to "antipotravina", zbavená jakékoli výživné hodnoty."
Cukr se (v Americe) získává z cukrové třtiny. Surová třtinová šťáva je tmavě zelená tekutina, silně aromatická a sladká, s celým spektrem dalších chutí. Při zpracování surové šťávy na cukr se odstraní téměř všechny vitaminy, minerály a fytonutrienty (živiny rostlinného původu) a to, co v cukru zůstane, jsou jen prázdné kalorie, které na většinu savců působí v podstatě jako jed.
Proto je sušená třtinová šťáva (u nás k dostání např. pod názvem Rapadura) pro člověka dobrá, přestože rafinovaný bílý cukr je špatný. Třtinová šťáva je širokospektrální sladidlo, které poskytuje všemožné minerály a živiny, které především pomáhají vyvažovat dopady konzumace cukru na hladinu krevního cukru. Bohužel jinak je tomu s nerafinovaným cukrem řepným, který sice není "bílým jedem", avšak podle odborníků neobsahuje tytéž minerály a stopové látky, jako cukr třtinový, a je tak jen o málo zdravější než jeho rafinovaná varianta.

Rafinovaný bílý cukr nicméně je "antiživina" a lidé, kteří ho pravidelně jedí, "vykrádají" své zásoby živin, aby dokázali cukr zpracovat, a tím si vlastně způsobují podvýživu. Nedostatek stopových minerálů, vitaminů a fytoživin, které udržují všechny systémy v těle zdravé, způsobí, že tělesné systémy a orgány postupně začnou selhávat. Lékaři pak takovým symptomům dávají různé nálepky jako "diabetes", "ADHD" nebo "rakovina" (mimochodem: rakovinové buňky cukr přímo milují, potřebují ho téměř dvacetkrát více než normální, zdravé buňky). Skutečnou příčinou většiny nemocí je nedostatek živin, způsobený rutinní konzumací bílých cukrů.

Pokud si chcete uchovat zdraví, vyhýbejte se rafinovaným potravinám
Mike Adams říká: Jsou to "potraviny pro nemoc", které umožnily současnou éru farmaceutických kolosů, degenerativních onemocnění a vysoce ziskového rakovinového průmyslu. Pokud můžete, nekonzumujte:
  • Bílý cukr
  • Bílý chléb
  • Bílou (bělenou) sůl
  • Bílé tortilly (pečivo)
  • Chipsy
  • Průmyslově zpracované maso
  • Homogenizované a pasterizované mléčné výrobky
  • Sladké limonády, izotonické a energetické nápoje
  • Zfalšované "ovocné" džusy obsahující především cukr
  • Dorty, koláče, cukrovinky, zmrzlinu a další sladkosti
Cukr vám způsobí podvýživu. Přesto po něm ztloustnete
Pokud máte v současné době na tyto věci neodolatelnou chuť, říka Adams, je to obvykle proto, že máte kritický nedostatek minerálních živin. Vaše tělo hladoví po minerálech a říká vám, abyste jedli, dokud do sebe nějaké nedostanete. Ale protože potraviny, které jíte, žádné skutečné živiny neobsahují, jenom konzumujete kalorie a nabíráte další a další kilogramy. Ve skutečnosti potřebujete skutečně výživné jídlo, které utiší hlad. Takovou výživu vám poskytnou širokospektrální "superpotraviny" a potravinové doplňky.
A dodává: "Proto jsem byl schopen už před více než deseti lety přestat pít slazené nápoje a nemám na ně nikdy chuť. Nemám chuť na zmrzlinu, dorty, koláče ani na žádné jiné sladkosti. Je důležité, abyste pochopili, že pokud jíte tak jako já, nepotřebujete vůbec žádnou sebekontrolu, abyste se dokázali zřeknout sladkostí. Vaše tělo je zcela automaticky nevyžaduje. Jinak řečeno, důvod, proč nejím sladkosti, spočívá v tom, že na ně nemám chuť, není to díky nějaké úžasné ukázněnosti."

Chceme být pokusné myši?
Deprese, ADHD, diabetes, rakovina - rakovinné buňky milují cukr a potřebují jej mnohem více, než normální buňky - proč tedy necháváme mamutí podniky typu Coca-Coly, McDonaldu a mnoha a mnoha dalších, aby zásobovaly náš organismus jedy? Protože nám chutnají? Protože na nás "nezáleží"? Protože nejsou peníze? Protože jsme ve stresu, podvyživení, a jedeme v nekonečné smyčce stále se zhoršující podvýživy?

Mike Adams radí: "Pokud si opravdu chcete dopřát stravu, která uspokojí touhu vašeho těla po minerálech, a tím nechat zmizet svou chuť na sladké, vypěstujte si své vlastní potraviny v půdě bohaté na minerály, nebo nakupujte potraviny na místním farmářském trhu. Mohou vám také prospět "superpotraviny" nebo potravinové doplňky bohaté na minerály. Obojí má mnohem vyšší nutriční hodnotu než průmyslově zpracované potraviny, které koupíte v supermarketu."

Ne každý může pěstovat vlastní potraviny - ačkoli se k praxi domácího zahrádkaření vrací stále větší množství Čechů.
Video o domácím pěstování zde
Je to alternativa nejen zdravá, ale také velmi levná. Stojí ale čas. Pokud se vám do tak náročného "cvičení" nechce, zkuste nakupovat potraviny přímo od producentů. Je lepší zemědělce znát, nechat si doporučit, ale dobrý farmářský trh také může přinést kýžené výsledky.
Je to sice pracné, ale mnohokrát lepší, než být "pokusnou myší", která do sebe cpe prázdné potraviny, které její tělo vyčerpávají, místo aby ho živily. Nemyslíte?


Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihu! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue

 


Komentáře

1 aves passeri aves passeri | E-mail | Web | 6. října 2013 v 11:01 | Reagovat

Jíst bílý cukr mi přijde jako pojídání velkého nic. Zbytečný příjem energie... a pak už na tu užitečnou energii není v žaludku místo :-) Znám z vlastní zkušenosti, občas neodolám :-)
Už se těším na nějaké pozitivněji laděné články, to jsou samé jedy, stalking, duchové a proklaté kameny... to aby se člověk bál ráno otevřít oči :-)))

2 Alue Alue | 6. října 2013 v 11:20 | Reagovat

[1]: haha :D No jo, nějak se nám to nakupilo k sobě :)

3 Martin Martin | E-mail | 6. října 2013 v 12:04 | Reagovat

[1]: Bacha na věc- "konstruktivněji" laděné články :D. Ale stejně je pro mě záhadou, jak se komu podařilo do našich slovníků narvat slova jako: pozitivní; informace; atp...

4 Martina Martina | E-mail | 6. října 2013 v 12:20 | Reagovat

Hmm súhlasím aj keď je dobré vidieť všetko aj to negatívne tak máme väčší rozhľad :)

5 Parmi Parmi | Web | 6. října 2013 v 13:05 | Reagovat

Když řeknu, že nejím sladký, tak všichni na mě koukají jako na mimozemšťana a to sou vždycky otázky "Ty nejíš sladké? Jak můžeš? Vždyť sladké ... bez toho se nedá žít." -_- Aha, dobře asi sem divná, ale já vážně nejím sladké :D prostě mi po něm není dobře :D

6 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 6. října 2013 v 13:45 | Reagovat

Bože, do jaké doby na jakou planetu jsem se to narodila? :)

7 Hugo Hugo | 6. října 2013 v 15:25 | Reagovat

No neviem neviem..... Tak určite je bily cukor zlý, ale nesúhlasím napr. s bilym pecivem - toľko cukru na svete neni aby to dávali do vseho možného, keď idete po svete tak pozrite koľko % ornych pôd zaberajú cukrove repy a podobne....... Pravdivé, ale prehnane...

8 Venëa Venëa | E-mail | Web | 6. října 2013 v 18:56 | Reagovat

A které cukry jsou tedy ty dobré??
Med?
Třtinový (hnědý) cukr?
Cukr v ovoci?
a jak je to s hroznovým cukrem???

9 Alue Alue | 6. října 2013 v 19:01 | Reagovat

[8]: Článek se týká rafinovaného (bílého levného) cukru. To co jsi jmenovala, je všechno zdravé a v pořádku.

10 Adivé Adivé | E-mail | 6. října 2013 v 19:09 | Reagovat

Dělám si kakao a někdo mi vzal třtinový cukr, tak smůla, musím si vzít obyčejný, ten nezdravý.

11 Alue Alue | 6. října 2013 v 19:21 | Reagovat

[10]: Velcí kluci už ale pijí kakao bez cukru.

12 Vika Vika | E-mail | 6. října 2013 v 19:59 | Reagovat

[8]:
K tomu hroznovému cukru. Tam bacha,
výrobci to šidí a vyrábějí ho z BRAMBOR.
Mazec no.Brambory jsou levnější...

13 just it just it | 6. října 2013 v 21:34 | Reagovat

[8]: třtinový je taky nezdravý v tomto množství jako je video, je to vlastně to samé, akorát má v sobě i látky tělu prospěšné. A do chleba se to strká... viz odpověď asi výš. Dává se to tam, protože toho víc sníme a víc to kupujeme, takže ideál je si to dělat doma, nebo chleby od od od nevzpomenu si. Med je suprový, ale nesmí se zalít vařící vodou. Cukr z ovoce je taky fajn. Jinako dobrá je stevie, ale zabírá na jazyku ta chuť jiné místo. Není to vepředu ale spíš jsou to strany a vzadu před hořkou chutí, takže pokud je někdo závislý na cukru (jako já), tak je lepší kombinovat se stevií a postupně přecházet. Poprvé mi přišla hnusná, ale plno lidí si ji chválí a moc

14 Evča 77 Evča 77 | 6. října 2013 v 21:34 | Reagovat

[8]: Hnědý třtinový cukr může být v některých případech jen bílý obarvený karamelem :( a pokud je opravdový, stejně je to pořád průmyslově zpracovaná potravina a jednoduchý "rychlý" cukr, který škodí. Já osobně si myslím, že veškeré tyhle cukry jsou pro tělo obrovská zátěž a ničí ho. Jedinou výjimkou je ovoce (čerstvé nebo sušené - ale neproslazené!) Neplést však s hroznovým cukrem, ten je to samé jak bílý, navíc se průmyslově vyrábí z brambor! :/ A med sice taky obsahuje jednoduché cukry takže nic moc, ale obsahuje i jiné látky a ze všech jmenovaných mi přijde nejpřijatelnější, pokud už člověk něčím musí sladit... (ale opět ne med ze supermarketu, ale nejlíp od soukromníka)

Zajímám se teď o makrobiotiku a tam se sladí maximálně sladěnkou (výtažek z ječného sladu) nebo např. rýžovým sirupem... Jinak třeba marmelády, povidla, dušená jablíčka se skořicí atd. se řeší tak, že se místo cukru přidá špetka soli - překvapivě zvýrazní sladkou chuť samotného ovoce a nemusí se dávat cukr! (google: zavařování bez cukru) Určitě vyzkoušejte! :-)

15 Venëa Venëa | E-mail | Web | 6. října 2013 v 21:47 | Reagovat

[9]: super :D

16 Jita Jita | Web | 7. října 2013 v 7:55 | Reagovat

Bílý cukr je antipotravina - to se mi líbí, dobře pojmenované.
Třtinový cukr?
Cukr v ovoci? hroznový? nevím, nazvat to zdravé je přehnané, ne? pořád je to cukr i když nevyčištěný, trochu tedy zajímavější složení, ale imho by stále člověk měl být na pozoru.

17 Farah Farah | 8. října 2013 v 9:39 | Reagovat

Jdu do prace a pred vstupem do metra upoutava na sebe pozornost nova strana ANO rozdavanim balicku. V totalne extatickem rozpolozeni se na ne prihlouple usmeju a balicek odmitnu...pak zjistim, ze jsou v nem koblihy pozorovanim okoli! Pripomnelo mi to paralelu s tim, jak u nas ve skole na jeden obor lakali tim, ze na exkurzi bude tiramisu :D Nemuzu si pomoct, zni mi to smesne.

18 Adivé Adivé | E-mail | 10. října 2013 v 22:31 | Reagovat

[11]:Já jsem velký kluk na těle ale mladý na duchu :-)

19 Ypster Ypster | 12. října 2013 v 21:24 | Reagovat

[9]: Jen doplním, rafinace znamená čištění. Pokud člověk ve stejném množství ( typicky nadměrném ) bude konzumovat cukr třtinový nebo med, bude ho to devastovat stejně jako cukr rafinovaný. Všeho s mírou, a ani bílý cukr nebude vadit.

20 UnlimitedMind1450 UnlimitedMind1450 | 12. října 2013 v 21:42 | Reagovat

S pečivem je i jiný problém než jen cukr(jednoduché sacharidy) bez minerálů... Hledej efekty WGA(Wheat Germ Agglutinin)

21 Rondir Rondir | 13. října 2013 v 12:17 | Reagovat

Údajně sklenice limonády - třeba coca coly - to je takový už horší případ - oslabí imunitu těla na hodinu a půl  až o 50%.

Určitě to nebude platit přesně u každého, ale myslím, že něco na tom bude.

Cukr taky živí veškeré parazity v těle.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama