Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 15.7.

Plněné zapékané žampiony

26. května 2014 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Recepty a nápady
Aneb recept na krásný den
Když jsem sama, tak občas zkouším trošku čarovat v kuchyni a buď dělám staré recepty jinak, nebo úplně nové, anebo se inspiruji něčím na internetu a hodím si tam to, co si myslím, že by mi mohlo chutnat. Zajímavé je, že když je občas člověk sám a může se do toho svého čarování pořádně ponořit, tak nikdy neuvaří něco, co by pak nebylo dobré. Dílo se vždy podaří.
Možná můj nejnovější výtvor někoho z Vás inspiruje. Je úplně jednoduchý a zvládne ho každý.

V lednici jsem našla nevyužité malé žampionky, tak jsem chtěla vytvořit něco právě z nich a u toho využít bazalku, která díky špatnému chladnému a mokrému počasí začala na balkoně skomírat. To je pak potřeba ji rychle sníst, aby pěstování semínek nepřišlo úplně nazmar. - A byla jsem sama, tak jsem si ten nápad mohla uvařit na 100% podle svého. To se mi vždycky vaří nejsnadněji.




Postup: (množství odhadujte podle toho, kolik vás bude)
Ještě před začátkem vaření si pusťte hezkou hudbu, kterou máte rádi, i u ní poobědvejte. Z obyčejného vaření se pak rázem stává meditační proces. Doporučuji následující výběr: CELTIC WOMAN, záznam z koncertu MÁ VLAST (Bedřich Smetana), nebo 2 HOURS OF CELTIC MUSIC. U těchto se mi vaří skvěle a jídlo potom mnohem lépe chutná.

Žampionky se očistí a vyndá se z nich třeň (noha). Na pánvičce se na olivovém oleji osmahne cibulka, třeně se nadrobno nakrájí a přihodí k cibulce, která se s nimi smaží dozlatova (do hněda ne).
Když je osmahnuto, sundá se z ohně a ještě na teplé pánvi se ,,nádivka" dochutí.
Přidá se drobně pokrájená niva (já použila Zlatou nivu, má výraznější chuť a lépe se rozpouští), česnek (dala jsem 4 stroužky), oregano (dobromysl), trošička červené papriky (jenom maličko na obohacení chuti), pepř.
Pokud použijete Zlatou nivu, není potřeba to dosolovat. To obstará sýr sám o sobě.

Vezme se keramický pekáček (nebo cokoliv v čem se dá zapékat). Potře se dopředu pořádnou vrstvou olivového oleje.
Kloboučky žampionů se plní připravenou směskou z pánve a hezky vyskládají na pekáček.
Pečou se v troubě, předem předehřáté na 200 stupňů asi 20 minut. Než je vložíte do trouby, hezky ještě žampiony polijte olejem i zeshora. Během pečení do sebe nasají olej z pekáčku, tak aby nebyly na suchu.

Uvaří se k tomu klasicky brambory (s himálaskou nebo draselnou solí a kmín).
Přiloženou bazalku a trošku malinké rukoly mám ze svých květináčů, pokud bylinky nepěstujete, určitě alespoň nějaké kupte, každé jídlo je s nimi mnohem chutnější, hezčí, voňavější i stravitelnější.
Pokud máte rádi rajčata, určite si je na talíř přikrojte.
Je to výborné i s troškou domácí tatarky. (Chemická se s doma dělanou absolutně nedá srovnat.)

Pokud po obědě máte čas a nikam nespěcháte, dejte si hezky do skleničky aperitivní víno, nebo cokoliv co máte rádi, vložte pořádnou nálož ledových kostek. Po obědě, až složíte příbor, si jenom lehce cucněte ledově vychlazeného vína a počkejte, až jeho chlad hezky pomaličku projde až do žaludku. Uvidíte, jak se vám po těle rozlije slast. Bude to pefektní zakončení perfektního oběda... Zbytek si pak dopijte v křesílku, s nohama nahoře.

Pokud žampionky dobře promastíte a zapečete ,,tak akorát", budou hezky měkké a křehoučké.
Oběd je lehký (neodpadnete po něm), nenáročný, velice chutný a je tu velký prostor pro individuální úpravy.

Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihy! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue
 


Komentáře

1 martina martina | 26. května 2014 v 9:18 | Reagovat

teda alůůůů, vypadá to uplně božsky :-D

2 Petr Hynek Petr Hynek | E-mail | Web | 26. května 2014 v 10:03 | Reagovat

Tak tohle jsem zrovna včera odpoledne griloval pro asi deset lidí. Na lávovém kameni. Jen se po těch houbách zaprášilo :-)

3 Alue Alue | E-mail | Web | 26. května 2014 v 10:12 | Reagovat

[1]: Díky :) Postupně zjišťuji, že nejsem kuchyňské dřevo a mám z toho radost.

[2]: No jo, synchronicita pracuje :)

4 Jarka Jarka | E-mail | 26. května 2014 v 10:26 | Reagovat

Ahoj Alue. To vypadá skvěle :)

5 Lucka Lucka | 26. května 2014 v 13:09 | Reagovat

Nemám ráda žampiony,chtělo by to jiný další recept,pro ty co nemají rádi žampiony :)))

6 Verča Verča | E-mail | Web | 26. května 2014 v 15:12 | Reagovat

Vědomé vaření je super zážitek. Žampiony miluju! Máma je chtěla plnit sekanou, ale v obchodě byly jen moc malé. Tu sekanu by to ale chtělo domácí, ne tu boží z obchodu - boží proto, že jen bůh ví, co všecko je v ní namleté.:D

7 Jita Jita | Web | 26. května 2014 v 15:40 | Reagovat

Na pěkný den to dneska nevypadá a už se to asi ani nespraví :D ale recept je to mňam, díky za tip na večeři...

8 Avene Avene | 26. května 2014 v 16:25 | Reagovat

Aluško,  nepodělila by ses prosím i o ten recept na tatarskou omáčku? :)

9 Alue Alue | E-mail | Web | 26. května 2014 v 17:05 | Reagovat

[8]: Říkala jsem si, že výrobu tatarky a majonézy i s fíglema bych mohla někdy natočit.

10 Avalien Avalien | Web | 26. května 2014 v 20:15 | Reagovat

:33 To vypadá moc dobře! A určitě taky chutná... :D

11 Colliode Colliode | 27. května 2014 v 0:03 | Reagovat

Přesně tak to vnímám... Myslím to, že když člověk vaří s nadšením, ideálně aby mu do toho nikdo nekecal (ovšem i tak se dá), tak to jsou potom výsledky! :)

Osobně můžu zpatlat snad cokoliv, co aspoň trochu dává smysl (jinak jsem to ještě nezkoušela hehe) - a když mě to baví a mám ráda už těsto, ještě se mi nestalo, že by to nebylo k jídlu.

12 jana jana | 27. května 2014 v 15:14 | Reagovat

Myslím, že draselná sůl je hnojivo na brambory. K vaření brambor je lepší NaCl, chlorid sodný neboli kuchyňská sůl, pokud nepoužijete himalájskou nebo mořskou sůl. :-)

13 Milan Milan | E-mail | 5. května 2015 v 13:33 | Reagovat

Píšete o receptu moc hezky, ovšem určitě bych do žampiónů nepřidal draselnou sůl.To je hnojivo a současně i základ výbušnin. Možná jste chtěla napsat chlorid sodný ale lépe srozumitelné je použití termínu kuchyňská sůl. Pokud si skutečně kupujete produkt pod názvem Himalájská sůl ....věřte že je to jen marketingový název.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama