V e-shopu Alue.cz jsou nové Brazilské křišťály. - Aktuální výběr ZDE
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 17.11.

Itálie podomácku: Mozarella s rajčaty

17. července 2014 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Recepty a nápady
Dnes bych vám ráda dala tip na skvělý letní oběd. Který je osvěžující, zdravý, chutný a vééélice jednoduchý. Kulinářské schopnosti nejsou potřeba vůbec žádné, zvládne to každý:

Itálie podomácku: Mozarella s rajčaty
Co potřebujeme:
Rajčata (Teď je sezona, takže žádné GMO ze supermarketu, ale hezky ze zahrádky, nebo z trhů. Chuť je nerovnatelná.)
Mozarella (Pokud ji nepoužíváte, tak tu úplně běžně koupíte v obchodě v oddělení sýrů. Mozarella se prodává v pytlíčcích i s nálevem přímo v regálu, anebo u pultu se sýry. Podle toho, jaký má obchod sortiment. Obecně ty už zapytlíčkované jsou levnější a chuťově skoro stejné. Když narazíte na ,,Zottarella", je to v podstatě skoro to samé, akorát jiný výrobce. Tu můžete vzít taky.)
Rukola (Roketa setá)
Bazalka (Není nutná, ale je to s ní rozhodně lepší. V případe nouze (nedostatku surovin) se dá k rukole přihodit jakýkoliv salát)
Olivový olej
Balsamico (Balzámový ocet. Kvasný lihový nedávejte, nedocílíte s ním oné specifické chuti. Balsamico je obecně v salátech mnohem chutnější) *
Pepř, sůl
Pečivo vlastního výběru



Postup:
Rajčata i mozarellu nakrájejte na kolečka a hezky na střídačku proložte po obvodu přichystaného talíře.
Hromadu rukoly opláchněte, trochu pokrájejte (na drobno to vůbec není potřeba) a udělejte si pořádnou hromádku přímo uprostřed talíře. Pokud máte bazalku, přidejte ji. Pokud máte rukoly a bazalky málo a máte salát, nakrájejte ho na menší kousky, bude v tom dobrý také.
Své mistrovské dílo zakápněte olivovým olejem, zalijte Balsamicovým octem (Jestli jste na jeho chuť už zvyklí, dejte si ho klidně více než méně, chytne to správný říz. Pokud ho neznáte, tak o hodně přicházíte a je třeba to napravit).
Nakonec trošku posolit a opepřit (není potřeba moc)

Dá se to jíst pouze takto jako salát se sýrem, avšak pravý labužník si rozpeče bagetku, nebo opeče na sucho topinku. Gastronomického orgasmu docílíte, když si pečivo ještě potřete pořádnou vrstvou pesta z medvědího česneku. (Pokud nemáte domácí, dá se koupit v lepších kšeftech.)


Já jsem strašný kozel, dávka kterou vidíte na fotce, představuje jen půlku rukoly, co k tomu běžně spasu, jinak si chodím přidávat klidně 2x. Příště si to snad naložím na tác 2x2 metry. - Proto pamatujte, čím větší kopec si uděláte, tím lépe, nebudete muset vstávat v půlce oběda pro další rukolu.

* Pokud po ochutnání máte pocit, že je to chuťově moc mírné, dali jste si málo octa a oleje.



Dobrou chuť! :)

Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihy! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue

 


Anketa


Komentáře

1 Kač Kač | 17. července 2014 v 8:51 | Reagovat

Něco podobného si také často kuchtím - v létě opravdu ideální :) Mozzarellu navíc miluji, dříve mi vůbec nechutnala, ale v poslední době se jí nemůžu nabažit. Nejlepší je podle mě asi ta "Zottarella", u ní je mám ten dojem i napsáno "GMO free"! :)
Škoda jen, že rajčata nám zatím dozrála jen taková malinká žlutá (avšak výborná) a na trhy moc nechodíme, takže co se červených týče, musím se zatím spokojit s těmi chemickými ze supermarketu, ale dávám tomu tak týden a už si budu pochutnávat na těch našich nenahraditelných "bio".

2 Erika Erika | E-mail | 17. července 2014 v 10:01 | Reagovat

Jojo, to je velká dobrota:-) A nikdy bych nevěřila, jak mi bude chutnat hummus:-)Normálně kupujeme v Country life, krabička asi za 38 Kč, namažu na výborný chlebík, zasypu fialovou cibulkou nebo paprikou na kolečka, osolím, opepřím a to je bašta!Taky jsem velká kuchařinka:-)

3 Mňam Mňam | 17. července 2014 v 11:37 | Reagovat

Taky dělám, je to moc dobré! :)

4 mariankosnac mariankosnac | 17. července 2014 v 11:51 | Reagovat

Akurát pred pár dňami som si hovoril že italskú kuchyňu nemám rád, pretože dosť používajú rajčiny (tie mi nikdy nechutili) a to zelené, to ani poriadne neviem ako chutí, ešte som sa neodvážil. Teda nič v zlom, vyzerá to zdravo. Len mne zelenina smrdí takže neviem či to znamená varovanie že je pre mňa nevhodná a nemám ju jesť alebo by som ju mal jesť nasilu?

5 Alue Alue | 17. července 2014 v 13:19 | Reagovat

[2]: Zajímavé, mně hummus připadá fakt humus, neleze mi to :)

[4]: To je, úpřímně řečeno, tvoje věc.

6 Colliode Colliode | 17. července 2014 v 14:10 | Reagovat

Zrovna dneska si dávám po dloouhé době půst, na který nejsem zvyklá, a hned se tu objeví recept :D

7 Marťa Marťa | 17. července 2014 v 14:55 | Reagovat

Tohle já miluju, můžu to pořád! :) jím to stejně jak ty, akorát si tam dám i čerstvé lístky bazalky co pěstuje babička :). Naprosto to zboznuju, ale sním toho vždycky hrozně moc :D

8 Karel Havlík Karel Havlík | E-mail | 17. července 2014 v 18:05 | Reagovat

...k tomu paní rybu, chlebík si opéct.

9 Dalibor Dalibor | 17. července 2014 v 20:19 | Reagovat

Doma děláme rajčata s mozarellou i zapečené...na kolečka rajčat kolečko mozarelly,posypat bazalkou a zakápnout lehce olivovým olejem. Velice chutné jsou i za studena. A k tomu francouzké bagetky a není co vytknout :-D

10 Jakub Jakub | 17. července 2014 v 20:36 | Reagovat

Kombinace rajčat a mozarelly je klasická a skvělá kombinace z italské kuchyně.
Jenom bych si dovolil doporučit opravdovou Mozarellu namísto Zottarelly nebo podobných "přibližných" Mozarell. Ten chuťový rozdíl tam je, i když to mnoho lidí nepozná (jak buď nejsou na kvalitní jídlo zvyklí nebo mají otupělé chuťové buňky).

11 Luz Luz | 18. července 2014 v 18:45 | Reagovat

No až na tu rukolu, nevím, proč ji všude dávají teď i do salátů v restauracích. Je hořká a vůbec mi nechutná.

[2]: [5]: Lepší je humus domácí, já ho dělám jednoduše tak, že uvařenou cizrnu rozmixuju s kmínem a olivovým olejem, a pak dohromady s arabským chlebem je to dobrota.

12 Lenka Lenka | 19. července 2014 v 19:31 | Reagovat

Jo, velice bežná pochutina ve většině domácností...

13 Jimmy Mindfucker Jimmy Mindfucker | Web | 19. července 2014 v 22:28 | Reagovat

Protože jsem kolem sebe dlouho nerozsévala pochybnosti, přišel správný čas! :D Nene, tímto se omlouvám. Mozarella s rajčaty je samozřejmě nekonečná mňamina, jen bych to neoznačovala za zrovna zdravé.

Mléčný výrobky nebrat a když už, tak je jíst o samotě, nikdy ne v kombinaci.

Rajče by se nemělo s ničím míchat, kromě listového salátu, chová se totiž jako ovoce a když narazí v žaludku na něco navíc, začne kvasit. Více o tom zde: http://www.opravdovezdravi.cz/kombinovani-potravin/

No a pečivo jedině domácí a ne z bílé mouky! Bohužel v obchodě se ty "celozrnné" rohlíky určitě nedají považovat za celozrnné, akorát to čímsi posypali, aby se to mohlo napsat do názvu.

Samozřejmě pro běžnýho člověka není taková strava žádný problém. Já jen brblu, protože někomu by z toho mohlo být těžko, nebo tak. Ale to by pak nemoh kombinovat nic. :)

14 Bubble Bubble | 20. července 2014 v 16:35 | Reagovat

tohle jídlo si děláme často, doporučuju ještě přidat zelené olivy!! :) s nima je to dokonalé :)

15 Amálka Amálka | 21. července 2014 v 13:45 | Reagovat

Mňam, moje oblíbené jídlo. Na fotce vypadá ten salát super čerstvě!

16 Andrew Andrew | 28. července 2014 v 22:38 | Reagovat

[6]: kolik si dáváš půstík smím-li vědět
? :-)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama