Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 15.7.

Litchi - výborné ovoce, které musíte ochutnat :)

12. ledna 2015 v 2:54 | Alue K. Loskotová |  Zajímavosti
Aneb něco milého pro potěšení smyslů a rozšíření obzorů
Nedávno jsem procházela oddělení ovoce a zeleniny a všimla si podezřelých tvarů v bedýnce. Bylo to litchi... Moc jsem ho neznala, pamatuji si jenom, že jsem ho párkrát jedla jako dítě, když mi ho babička přinesla. Říkala mi tehdy, jaká je to v naší zemi veliká vzácnost... Tehdy asi fakt byla, dneska už tolik ne.
A tak jsem si řekla, že ho zase zkusím a zavzpomínám si, jak vlastně litchi chutná. Můj pokus dopadl tak, že jsem 10 kousků ještě ten den večer zhltla a celá nadšená jsem si šla další den hned nabrat plný sáček, který byl opět do dalšího dne snězený. - Tehdy mi začínalo jakési nachlazeni spojené s močovými cestami, ale ta hromada litchi, kterou jsem během pár dnů spořádala, tu podzimní nemoc jednoduše zahnala, protože litchi je plné vitaminu C. Na množství ho má i více, než mají citrusy.
Jaká slast, loupat po večerech ty načervenalé ,,oříšky", vybírat sladkou bílou dužninu, mít prsty ulepené a cítit tu úžasnou vůni, která připomíná ani ne tak ovoce, jako nějakou sladkost... učarovalo mi to.
Zkrátka litchi je úžasné. Sladce voní, je jemné a když jsem se rozhodla, že si o něm něco podrobněji nastuduju, tak mi došlo, že litchi je i velice zajímavý studijní materiál. Posuďte sami... (a hlavně pokud ho někde potkáte, určitě si ho kupte!) :

Číňané litchi milují. Češi se na tento import z Asie dívají trochu podezíravě. Není divu, ovoce, které vypadá jako šiška, či ostnatý lískový oříšek, totiž nepůsobí moc přívětivě. Přitom zdání klame.
Litchi má velmi specifickou, nasládlou chuť. A je i velmi aromatické. Někomu voní jako muškáty, jinému jako růže... Každopádně odér tohoto ovoce je pro mnohé lidi tak příjemný, že se používá i jako ingredience do parfémů.



Plody s menšími jadérky
Pokud se rozhodnete litchi ochutnat, určitě nejdříve nožem sloupněte slupku. Jde sice o poněkud "tvrdší brnění", ale oloupat jde překvapivě velmi snadno. Odměnou za trpělivost vám bude pohled na hladkou bílou dužinu ovoce. (pozn. Alue: loupu nehtem, nůž není potřeba)
Ještě než se do ní pustíte, musíte odstranit ještě jednu maličkost - jadérko, které je uvnitř. Jedná se o jediné semínko o velikosti fazole, které však není poživatelné. Gurmáni dávají přednost odrůdám litchi s menším jadérkem, protože pak je v ovoci více dužiny, tudíž se z něj i více najedí.

Litchi nikdy nevařte!
Ano, u litchi je k jídlu pouze dužina, která je tak lahodná, že ji Číňané dávali svým dětem jako dudlík. Toto exotické ovoce se většinou jí syrové, případně se krájí do ovocných salátů, dělají z něj nádivky do palačinek, zdobí jimi zmrzlinové poháry a jiné sladkosti. Údajně je dobré i k rybám a masu...
Litchi má však ještě širší spektrum využití. Jeho příznivci ho suší nebo nakládají do cukru, což z něj tvoří neodolatelnou sladkost, která vydrží jeden rok. Ale ovoce se dá i kompotovat.
A teď menší varování: Pokud byste chtěli litchi zakomponovat do některého ze svých jídel, dejte si pozor, abyste jej nevařili! Jakmile se totiž ovoce převaří, zhoubovatí a je nepoživatelné.

Sladkost, která léčí
Proto, pokud si chcete litchi užít naplno, doporučujeme ho ochutnat syrové. Nejenom že vás omámí originální chuť tohoto ovoce, ale zároveň získáte vitaminový bonus, který nabízí.
Litchi má obecně hned několik kladných stránek: tak například obsahuje vitamin C, draslík, sodík, vápník, riboflaviny a niacin. Navíc je v něm zastoupeno 1,2 % bílkovin, 15 % sacharidů a 0,3 až 1,2 % kyselin.
Možná, že díky těmto vlastnostem bylo v čínské medicíně používáno k léčbě kašle, žaludečních vředů, nádorů a zvětšených žláz. V Indii se například čaj ze slupek litchi ujal coby lék proti průjmu a neuralgickým nemocem.

Pozor na čerstvost!
Aby však ovoce mohlo blahodárně účinkovat, musí být v "dobré kondici". Litchi si ji uchová zhruba pět dní po utrhnutí. Pak to už jde s jeho kvalitou z kopce a ovoce je akorát tak zralé na sušení nebo kompotování.
Chcete vědět, jestli je zrovna to "vaše litchi" v pořádku? Při nákupu ovoce pečlivě sledujte jeho barvu. Pokud je zářivá, plod je v pořádku. Jestliže však u stopky (nebo někde jinde) najdete rezavou barvu, můžete vzít jed na to, že vaše "exotická sladkost" má už to nejlepší za sebou.

Tisíc a jedno jméno
V obchodech najdete toto drobné ovoce pod názvem litchi, mezi lidmi se mu však přezdívá i dvouslivák lahodný. Další označení získalo podle vzhledu a způsobu uchovávání. Můžete znát pojem čínské jablko (kompot), čínská švestka (sušené), čínské jahody (konzervované) a s ohledem na tvar se mu také přezdívá čínský lískový oříšek. Latinské označení tohoto ovoce je Litchi chinensis, tedy čínské litchi. V zahraničí můžete narazit na různé variace pojmu, např.: lychee, laichi, lichu.

Od Číny po Floridu
Historie pěstování litchi začala v Číně 2000 let př. Kr. Dodnes lze v některých částech Číny nalézt jeho divoce rostoucí keříky. Na čínském císařském dvoře se vypráví spousta příběhů o užití tohoto lahodného ovoce.
První písemné zmínky o litchi byly sepsány až v 18 stol., kdy bylo pojmenováno a popsáno Pierrem Sonneratem. Ve své práci Voyage aux Indes orientales et à la Chine se zmiňuje o aranžování květů litchi, tloušťce větviček, ovoci a počtu tyčinek.
Nyní se krom Číny pěstuje i v úzkém pásu, jež vede skrz Thaisko, severní Vietnam a severní Indii, dále v severní Africe a několika částech Spojených státu (Hawai, Florida). Nejlépe se litchi daří v oblasti subtropů.

Červené oříšky vonící po růžích
Litchi je pěstováno na stálezelených ovocných stromech. Tvarem připomíná lískové oříšky nebo modřínovou šišku o velikosti 2,5 až 4 cm. Skořápka je oranžové až červené, někdy i růžové barvy, dužina jasně bílá. Uvnitř plodu se skrývá pecka velikosti fazole. Zajímavá je i vůně litchi, která připomíná růže nebo muškáty.
Chuť litchi je velmi delikátní, jemná a sladká. Někomu připomíná kompotované mandarinky.

Zajímavosti o litchi
  • V Číně se litchi používalo jako dudlík a to od 4,5 měsíce věku dítěte.
  • Rod Liči zahrnuje pouze jeden druh.
  • Liči je plodem stálezeleného majestátného stromu, který může dorůstat 15 - 20 m a dožít se i přes 200 let. (zdroj)

Liči v domácí lékárničce
Dužina liči pomáhá při kašli či bolestech žaludku. Využívají se ale i další části. Čaj ze slupek se využívá jako podpůrná léčba neštovic. Rozemletá semena slouží jako přírodní analgetikum. Liči obsahuje značné množství vitamínu C, B1 a B2. Dále také vápník, sodík, fosfor i hořčík. Spekuluje se o příznivém vlivu při léčbě rakoviny

Znáte litchi? Jak vám chutná?

Jaké jiné netypické ovoce máte rádi Vy?

linka
Kam dál:
• Líbí se vám tyto stránky? Doporučte přátelům adresu http://aluska.org/
• Líbí se vám publikované články? Za pár dní vám může pošta doručit i knihy! - Podrobnosti ZDE
• Používáte Facebook? Pomozte propagovat tento článek a použijte prosím tlačítko ,,To se mi líbí" níže pod reklamou, děkuji!
• Chcete mít přehled o videoaktivitách Alue na YouTube? - Můžete se přihlásit k odběru: ZDE
...
Elektronický obchůdek: www.kramky.cz/alue

 


Komentáře

1 moncaa moncaa | 12. ledna 2015 v 9:16 | Reagovat

Mňaam. Já litchi miluji. Já je jich jako malá dostávala na Mikuláše plnou tašku a mphla jsem se užrat. :-)))

2 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 9:58 | Reagovat

Litchi jsem ochutnal jednou v životě ze zvědavosti. Málem jsem ho vyplivl, jak bylo hnusný :D

3 Michaela Michaela | 12. ledna 2015 v 10:22 | Reagovat

Litchi je super, i když zatím jsem se ještě nějak nerozhodla, jestli mi chutná, nebo je na mě až příliš sladké, prostě se nemůžu rozhodnout :D

Já mám z exotického ovoce moc ráda granátové jablko, ta jeho svěží chuť je uplná slast. Údajně když Eva utrhla jablko ze stromu poznání, bylo to právě granátové jablko, obsahující malé množství látky DMT, které vedlo k tomu, že duchovně "prozřela" (odtud strom poznání), už nevím kde jsem to četla, mám pocit že v knize od Jana van Helsinga. To mi přišlo docela zajímavé, byly tam k tomu vysvětleny i souvislosti.

Také je výborná maracuja (passion fruit), i když v našich končinách sehnat nějakou, která by byla dobrá, je nadlidský úkol.

4 Míra Míra | 12. ledna 2015 v 11:15 | Reagovat

Litchi znám, taky ho občas kupujeme domů. A mimo litchi mi z cizokrajnějšího ovoce chutnají například čerstvé fíky, limetky, granátové jablko a pomelo. A na druhou stranu přímo nesnáším kaki, které mám ob den na talíři.

5 Alue Alue | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 13:55 | Reagovat

[2]: Jsi si jistý, že nebylo nedozrálé, nebo staré? :)

6 Ailin Ailin | 12. ledna 2015 v 14:48 | Reagovat

Mamka litchi naprosto zbožňuje :-)

7 Raia Raia | 12. ledna 2015 v 14:49 | Reagovat

[2]: Z toho si nic nedělej,  taky mi nejede. A fakt mi i nevoni. Takove přeslazené tutifruti cosi a vzhled po oloupání a struktura mi spíš nahání husí kůži.
Promiň Alue.
Miluju dobře uzráté mango a papayu ( enzymky mi asi šmakujou ;) a "smraďoch" durian mi v čr v rozumné kvalitě chybí. Jinak se orientuji spíš na lokální zdroje ;)

8 mariankosnac mariankosnac | 12. ledna 2015 v 14:54 | Reagovat

Jedol som to už aj z konzervy, to malo výhodu že to netreba šúpať a odkôstkovávať. Podľa mňa liči je lepšie než napríklad mandarinky, pomaranče, mango a ani banány sa mu nevyrovnajú (u banánov sa mi zdá, že majú jaksi umelú chuť).

9 Dara Dara | 12. ledna 2015 v 15:13 | Reagovat

Já zbožňuju Kaki...:) Musí se ale nechat dozrát - když změkne, tak i zesládne...:)

10 BE BE | 12. ledna 2015 v 15:19 | Reagovat

Litchi mi chutí ako ruža.
Inak je táto "šištička" podobná šišinke mozgovej, kde sa tvorí tzv "molekula duše".
Niečo na tom bude ... :-)
Úplne zázračné moje je : avokado, kaki, figy, čerstvé datle.

11 Amálka Amálka | Web | 12. ledna 2015 v 15:36 | Reagovat

Litchi mě tedy chuťově moc neuchvátilo a navíc se mi nelíbí ta velká černá pecka:) Mám ráda kaki, kiwi a kaktusové fíky.

12 Myšák Myšák | Web | 12. ledna 2015 v 15:52 | Reagovat

Bez litchi nejsou Vánoce ;-)

13 ginze ginze | 12. ledna 2015 v 16:52 | Reagovat

Jé, litchi si kupuju vždycky, když na něj někde narazím, je opravdu moc dobré. Ale že je až takhle prospěšné, to jsem teda nevěděla. Teď mám na něj chuť :D

14 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 19:34 | Reagovat

[5]: To nevím, už je to dlouho, ale já celkově tuhle exotiku moc nemusím, takže má nechuť pramenila spíš z tohohle, než z nějaký objektivní skutečnosti :D Po energetický stránce mi nesedí velký procento týhle exotiky.

15 tsp tsp | 12. ledna 2015 v 20:56 | Reagovat

To mi přineslo vzpomínky na dětství ;-) Jedli jsme tenkrát li-chi z konzervy a říkali mu Tchuj-fuj. Vůbec ne, že by to nebylo dobré, naopak, ale jen jsme tak parodovali jakože "čínštinu" ;-) Jen si pamatuju, že to mělo takovou kožovitou strukturu a trochu napřed odolávalo, než se to prokouslo, že jsme se pak navzájem strašili, že je to živé. Pocit, jako když koušeš do prstu. Ale dobré to bylo moc. Pak je sem začali vozit čerstvé, ale to už mě to tolik neoslovilo, občas jsem si jich pár koupila a snědla, ale takové nadšení mi to zas nevyvolalo. Asi že už jsem moc "velká"? Dnes mám nejraději ovoce přímo čerstvě utržené ze stromu a v sezoně, takže ty exotické moc nejím, ale jedno přece oblíbené mám. Když jsme pobývali ve Skandinávii, rostly tam takové oranžové "maliny", jen po jedné na malé rostlince, podobně jako jahody. Myslím se jim říká česky arktické morušky nebo tak. Mají nepopsatelnou nakyslou chuť, v obchodech jsou celkem dost drahé (vlastně jsem viděla jen marmeládu) a mooooc dobré! Napřed trochu nezvyk, ale čím víc jsem jich snědla, tím jsem byla nadšenější. Rostou v bažinách stranou od civilizace a kolikrát jsem jich tam na túře snědla tolik hrstí, až jsem mohla puknout. A jsou prý navíc i velice zdravé. Tak to je moje exotické oblíbené ovoce a kdybych měla talent jako Aluška, taky bych o nich s nadšením napsala dlouhý oslavný článek.
Ale nemám ho, tak musí tohle stačit ;-)

16 Venya Lunova Venya Lunova | 12. ledna 2015 v 21:10 | Reagovat

Ja litchi kupuji temer kazdy den, protoze bez te chuti nemuzu dlouho byt. Prilis nepreferuji ovoce z dovozu, ale jakmile jsem litchi znovu ochutnala kolem Vanoc, musim jej porad mit. Jeste miluju granatova jablka, i kdyz nepatri zrovna k ovoci, ktere se ji konfortne, ale jsou skvela. A pak jeste muzu suseny tamarind - tez velky zdroj vitaminu c? Dobrou chut vsem:-D

17 Alue Alue | E-mail | Web | 12. ledna 2015 v 23:33 | Reagovat

[14]: Zajímavé... tak to já jsem přesně pravý opak. Vyzkouším s chutí i se zájmem úplně všechno cizí a očekávám jen to nejlepší.
Je to pro mne způsob učení se, překonávání předsudků a rozšiřování obzorů. - Ale jinak nic proti. Litchi je hodně zvláštní ovoce, chápu že nemusí každému chutnat. Mně zase moc neleze mango.

18 Spiiiidy Spiiiidy | E-mail | Web | 13. ledna 2015 v 9:05 | Reagovat

[17]: Vidíš, mango zase jako jedno z mála miluju :D Pak ještě můžu mít denně fíky (a co teprv čerstvý fíky přímo ze stromu!) a černé olivy, na ty nedám dopustit. A tím asi tak končím.

19 BE BE | 13. ledna 2015 v 10:33 | Reagovat

Amálko, tá pecka je krásne bordová, nie čierna :-), práve skúšam zakoreniť avokado. Skúsim i s peckou Litchi.

20 Andrea Andrea | Web | 13. ledna 2015 v 15:08 | Reagovat

Lichi je velká dobrota, škoda že tak drahá a málo dostupná.

21 Marťa Marťa | 13. ledna 2015 v 17:04 | Reagovat

Litchi mám ráda, taky mám moc ráda kaki a granátové jablko. Ale mám to tak jednou za rok, protože já ovoce celkově moc často nemusím, protože nemám moc ráda sladké, spíš neustále chroupu nějakou zeleninu, už od mala zeleninu miluju :). Když mám chuť na sladké, tak si dám právě nějaké to ovoce, jinak sladké ale nejím vůbec, za poslední tři roky jsem ani neměla čokoládu nebo tak, nějak to nemusím. Já když se tak zamyslím tak přemýšlím, kdy naposledy jsem vůbec jedla něco jiného než zeleninu :D...

22 all-is-magic all-is-magic | E-mail | Web | 13. ledna 2015 v 19:47 | Reagovat

Já miluju avokádo a granátové jablko. Jenomže to se těžce preparuje :D Taky mango, kaki, kokos, pomelo datle.
Moc mi neleze

23 tarantule* tarantule* | Web | 13. ledna 2015 v 19:58 | Reagovat

Já litchi úplně miluju :D Právě jsem na něj z toho článku dostala šílenou chuť :D

24 Dík za článek :) Dík za článek :) | 13. ledna 2015 v 21:43 | Reagovat

Tak jsem si dneska v obchodě na tvůj článek vzpomněla a hned jsem brala celý sáček. :D A? Moc dobré! :) Připomíná mi to sladký angrešt. :)

25 FL FL | 14. ledna 2015 v 0:09 | Reagovat

Členské země EU budou mít možnost zakázat na svém území GMO.http://www.ceskenoviny.cz/svet/zpravy/clenske-zeme-eu-budou-mit-moznost-zakazat-na-svem-uzemi-gmo/1168355?

26 Amálka Amálka | Web | 14. ledna 2015 v 12:59 | Reagovat

[19]: to je možné, už je to docela dlouho, co jsem ho měla naposled:)

27 morrisst morrisst | 14. ledna 2015 v 15:35 | Reagovat

Litchi je dobré, má to dost zvláštní chuť. Jen škoda, že se ani z několika kousků člověk nenají. :-)
Dělat odvar ze slupek by mě ani nenapadlo.

[18]: Já zas naopak vůbec nemám rád mango a fíky, ale litchi je fajn. :D

28 Ameline Ameline | 14. ledna 2015 v 17:23 | Reagovat

Díky. Nemůžu teď přes zimu v obchodech najít rozumné avokádo, které jinak naprosto zbožňuju - to, co jsem si teda koupila že je to třeba trochu jiná odrůda, když mají jen takovýhle, bylo pěkně hnusný. No tak jsem byla v Tescu, zase to divný avokádo, ale krásně zářivé litchi ve slevě. Vzpoměla jsem si na tvůj článek a nějaký jsem vzala. A tak si pochutnávám. Hrozně mi připomíná sladší hrozny, ale bez svíravého ocasu a otravných pecek.

29 Marek Marek | Web | 14. ledna 2015 v 21:36 | Reagovat

Dneska jsem využil akce a koupil si půl kila litchi. Samozřejmě bylo snědeno na posezení. Parádní záležitost. Jen asi škoda,že půlka toho je pecka.

30 Verča Verča | E-mail | Web | 15. ledna 2015 v 20:44 | Reagovat

Mně litchi trochu připomíná právě ty kompotované mandarinky. Je výborné a má krásnou pecku. Už kdysi jsem přemýšlela, jak by se dala esteticky využít.:-) Kdybyste někdo měli nějaký tip, dejte vědět.
P.s: Ten dudlík či čaj ze slupek mě velice zaujaly.

31 Alue Alue | E-mail | Web | 15. ledna 2015 v 20:52 | Reagovat

[30]: Napadlo mě napichovat na navlíknutou jehlu a udělat si z něj náhrdelník :D ... Možná by to šlo.

32 Verča Verča | E-mail | Web | 15. ledna 2015 v 22:50 | Reagovat

[31]:Korále bylo taktéž to první, co mě napadlo. Asi to tedy vyzkouším a jelikož šperky moc nenosím, nejspíš náhrdelník k někomu poputuje coby originální přírodní dáreček.

33 stenly919 stenly919 | 18. ledna 2015 v 18:32 | Reagovat

Zajímalo by mně, jestli se z toho dá dělat i víno a jak to chutná. Nemáte někdo takovou zkušenost ?

34 Alue Alue | E-mail | Web | 19. ledna 2015 v 18:07 | Reagovat

[33]: to by byla úplná mana nebeská... :) možná to už existuje.

35 M.T. M.T. | 15. února 2015 v 17:45 | Reagovat

[30]: Semeno se dá zasadit, ale musí se hned po snězení, jinak uschne a nevyklíčí. Taky jsem přemýšlela, jak by se dalo využít ještě jinak - to když už mi uschlo :), ale zdá se, že se z toho dá udělat jedině náhrdelník nebo přívěsek. Možná ještě zvonkohra do větru, když jich je dost.

Potom jsem našla tohle - pro ty, kdo umí anglicky: http://www.stylecraze.com/articles/amazing-health-benefits-of-litchis/

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama