Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 21.5.

1. AluTalk / Proč už nejsem vegetarián

20. září 2016 v 0:54 | Alue K. Loskotová |  Filmy od Alue
Pilotní díl zcela nového seriálu, který je založený pouze na zvuku a povídání na různá témata.

V prvním dílu jsem si vybrala složité téma vegetariánství a měla jsem toho hodně co říct, proto taková délka. Uslyšíte spousty poznatků o zdraví, výživě a životní filosofii vegetariána.
Je vegetariánství dobré, nebo není? A platí jedna odpověď pro všechny?

To vše a mnohem více se dozvíte v prvním dílu AluTalk.
Nejkrásnější nebo nejzajímavější komentáře a dotazy k tématu, budou přečteny a zhodnoceny v příštím díle.

1. AluTalk / Proč už nejsem vegetarián
https://www.youtube.com/watch?v=BSu76O265OM


 


Komentáře

1 Tina Tina | 20. září 2016 v 4:41 | Reagovat

Ja som po tomto "talku" začala uvažovať, že po 14 rokoch vegetariánstva (čo je väčšia časť môjho života) skúsim občas zjesť kvalitnú Slovenskú rybu a uvidím čo to urobí.

2 Brusinka1 Brusinka1 | E-mail | 20. září 2016 v 9:59 | Reagovat

Milá Alue, velmi ti děkuji za tento příspěvek, neb mi pomohl vyřešit můj problém. Jsem na tom, jako ty, maso prostě potřebuji,snažím se ho jíst co nejméně, ale prostě moje tělo ho potřebuje a velmi jsem se tím trápila. Proto kupuji vejce od slepic, které nejsou v klecích, kupuji maso od chovatelů, kteří mají svá zvířata v důstojných podmínkách, prostě alespoň nepodporuji masové týrání zvířat jenom proto, aby se lidé mohli denně cpát masem. Maso jsem hodně omezila a jsem ráda, že v mém okolí je spousta vegetariánů přátel, kteří mne respektují. Co se týče agrese, agresivní vegani a vegetariáni jsou v těžké nerovnováze, soudí a posuzují a ovládá je pýcha. Na energetické rovině si ubližují víc, než kdyby zdlábli řízek. Jsou to větší chudáci než ti, které posuzují. Krásně jsi tam mluvila o lidech posunujících společnost. V obchodě jsem hodinu a v koši mám 5 základních věcí. Podporuji regionální nadšence, kteří vyrábí bylinkové sirupy, pečou domácí chleba a koláče, chovají ovce a krávy a sýry a máslo mají prostě jen tehdy, když mají ovce jehňata a krávy telata a tak si od nich to mlíko půjčí, podporuji chovatele, kteří neznásilňují krávy, aby byly permanentně těhotné a tudíž jsou degradovány na stroje na mlíko. To mlíko nepotřebujeme denně, tělo si samo řekne, co potřebuje, pokud mu nasloucháme. Moje devítiletá dcerka už taky čte, co jednotlivé produkty obsahují a dokonce to naučila už i svého otce :-), ten tedy čte složení  jen v případě, že kupuje věci pro ni, ale i tak jsem za to vděčná.  Takže se měj krásně a moc ti fandím, jsi moudrá duše a pokud tě někdo pošle do háje nebo nazve blbem či jinak, nech ho, on mluví o sobě, jen o tom neví :-)

3 sova sova | 20. září 2016 v 11:01 | Reagovat

pěkné, ale hudební vložka je, nepřiměřeně k mluvenému slovu, moc hlasitá.

4 Moudrávrba Moudrávrba | Web | 20. září 2016 v 11:29 | Reagovat

Nechceš jít do rádia? Tam by ti za to i zaplatili.

5 Radomír Radomír | Web | 20. září 2016 v 11:43 | Reagovat

Všem, kdo tady o veg(etari)ánství uvažují, bych rád řekl, že to neznamená, že budete tloustnou a že nebudete moct spát. Vím, že tohle Alue neříká, ale i tak se toho někdo může leknout.
Jak Alue řekla, měla celkově problém s bílkovinami a konkrétně s tryptofanem.
Doporučenou denní dávku bílkovin (aspoň tak gram na kilo) můžete dostat z rostlin - obilovin, luštěnin, ořechů a semínek (i bez soji).
Co se týče tryptofanu, já jako několikaletý vegan se spaním nemám problém, našel jsem zdroje tryptofanu. V tabulce zdrojů na anglické wikipedii (https://en.wikipedia.org/wiki/Tryptophan) je sice první vejce, ale je to sušený bílek, a ten myslím moc lidí nejí každý den, pak je spirulina a další veganské zdroje mají sice nižší čísla než treska, ale i tak není třeba se toho děsit. Slunečnicová semínka, sezam, oves, cizrna jsou potraviny, které vám mohou snadno zachutnat. Doporučená denní dávka tryptofanu je, podle toho, co jsem našel, 4 miligramy na kilo. To je 0,004 gramu. Spočítal jsem si, že já sním dvojnásobek toho, co potřebuju, už k snídani, protože mám moc rád ovesné vločky, jím je každé ráno a navíc se snažím přibrat.
Jestli máte potíže se spánkem, nebo jestli přibíráte, návrat k masu nemusí být jediné řešení.

6 Terien Terien | E-mail | Web | 20. září 2016 v 13:26 | Reagovat

Ten AlueTalk je boží, celé ráno jsem to poslouchala a pak i cestou do školy. O vegetariánství v poslední době dost přemýšlím, tak mi to hodně pomohlo. Už se moc těším na pokračování, je to super nápad ;)

7 Neytiri Neytiri | 20. září 2016 v 14:29 | Reagovat

Alue, luxusni povidani! Mluvis mi z duse.. Moje zkusenost je ve vetsine veci velmi podobna. Koketuji s vegetarianstvim uz cca 7 let. Ale v podstate se neustale k masu nebo rybam vracim.. Za tech 7 let jsou to mesice bez masa a ryb. Stejne jako ty jsem vyrazovala mlecne vyrobky.. Potom i lepek.. Obrovske problemy se spankem potvrzuji take!A jaky je zaver..? Momentalne jsem na tom tak, ze jim to, o co si telo rika.. Kdyz mam chut na maso, tak si ho proste dam.. Dekuji za uzasne shrnuti. Jsi skvela!! :)

8 Arten Arten | 20. září 2016 v 14:50 | Reagovat

Tento způsob sdělení se mi moc líbí. Dobře se u toho vaří. Co se týče vegetariánství...byla jsem vegetarián 3 roky a musela jsem s tím také přestat skrze zdravotní problémy. Bylo to docela drsný občas. I když mám ráda zvířátka, snažím se k nim chovat jak nejlépe umím, zastávám se veganů a vegetariánů, tak ani vegan a ani vegetarián prostě nejsem a nemůžu být. Souhlasím s tím, že prostě ne každý může být nemasožravec.
Těším se na další díl seriálu a ano...opravdu máš takový příjemný hluboký hlas. Mě osobně moc uklidňuje :D

9 ailynn ailynn | 20. září 2016 v 16:03 | Reagovat

Milá Alue, děkuji Ti z hloubé duše za Tvé povídání. Podařilo se Ti nádherně formulovat myšlenky a procesy, kterými jsem jen v určitých obměnách procházela také. Možná si to někdo přečte, tak přispěju k tématu.

Čtyři roky zpět jsem se rozhodla jíst jen ryby. S každým flákem masa jsem byla konfrontována se svým svědomím, s tím, jak lidé přemýšlí, či spíše nepřemýšlí nad důsledky svého masožroutsví. A přišla úleva, přesně jak píšeš, nádherně se mi odlehčilo na duši, připadala jsem si čistější, voňavější, klidnější. Okolí pochopilo, že to jíst nechci a jako kompromis přijalo to, že si dám občas rybu. Jenže co ta ryba? To ve mě zůstalo jako malý kamínek, který postupem času přibýval na váze, podle toho kolik jsem toho přečetla, kde se ryby chovají, že nemají tak ideální život a pokud jsou vylovené v moři, mají sice krásný život v moři, ale zato tu nejhorší smrt-udušení a nebo zemřou následkem teplotního šoku, když je hned po vylovení ještě živé hodí do ledu. Ptala jsme se sama sebe, jestli je tohle ta morálka, kterou se obhajuji. Není. Chtěla bych snad zemřít na teplotní šok nebo udušením? To je přece to nejhorší! V dětství jsem měla astma, takže povědomí mám více než velké, opravdu jsem se dusila a neprospala noci . A v zimě mi stačí, když mi je zima na nohy a už to je pro mě utrpení. Taže jsem si říkala ne ne, všechno zpátky na stromy, tohle přece nejde, obhajovat jedno a mít mezery v tom druhém, to je neobhajitelné. A to nemluvím o škodlivosti ryb pro tělo, i ryba pochází z moře. Chovy jsou nahormonované a očkované, z moře zase plny olova a ještě je musí dovézt kamion. Ach jo.

Další věc je, že mám celý život ekzém, mizí a nebo se objevuje podle toho, jakou držím životosprávu. Nemám ho, pokud úplně vynechám mléčné výrobky (to mi už ani nechybí, když vím, že jako odměnu budu mít krásnou kůži a pleť), bílou mouku a ideálně veškeré pečivo a veškeré rafinované cukry, do toho je dobré cvičit, mazat se, dostatečně spát. Jídlo, co nesmím, je skoro ve všem, asi mi dáte za pravdu. Občas mám strašný hlad, sním třeba dvě kila jablek, jen abych se udržela a nedala si kus chleba. Jenže po čase, když se dostanu do stresové situace a nechci ztratit svou tvrdě vydřenou krásnou kůži a začít zase s bezesnými nocemi plny drbání, začnu mít chuť na maso. Začnu mít potřebu uzemnění, zahřátí, uklidnění a to mi cizrna neumožní. Někdy mám opravdu zápřah a nemám čas se krmit jen zeleninou a ovocem nebo složitě vařit, protože moc chybí energie, hlavně ta mentální a nedokážu vypnout. To si pak někdy dám čokoládu a klidně celou tabulku a jsem zase tam, kde jsem byla a zase se drbu.

Asi dva roky zpět jsem si tedy občas dala nějaké jiné maso než rybu. Třeba zastřeleného bažanta, ten umřel rychle a žil na poli, no ne? Tak jsem si to užila a snědla úplně všechno včetně sražené krve a chrupavek, s velkou vděčností a téměř zvířecím šílenstvím v očích. Postupem času ale intervaly začaly zktracovat mezi vegetariánské jídlo-jiné maso než ryba. Nejdřív po dvou letech, pak po půl roce a teď už je to skoro každý měsíc. Snažila jsem se s tím i bojovat a jíst třeba vajíčka, ale snědla jsem třeba dvanáct vajec týdně a to také není pro mé tělo ideální. Nejvtipnějsí je, že mě lidé pořád mají za vegetariána, což je příjemné, přestože maso jím, protože mě do něho zbytečně nenutí a chápu mě.

Takže jsem po dlouhé cestě také došla ke zpětnému masožroutví, ale obohacená zkušeností. Zaprvé jíst ryby už nechci, jsou to chudáci ještě větší, než ta kravička na pastvě. Když už tak návštěva a nebo pokud možno domácí zdroj. To samé s ostatními masy, které omezím jen na kuřecí a krůtí, které sním s vděčností a poděkováním.
Možná by všechno bylo jinak, kdybych neměla ekzém, ale z určitého pohledu je to velký dar. Na kůži se mé selhání objeví asi po dvou dnech a veškeré věci, které musím omezovat, nejsou zdravé, takže budu krásnější a zdravější než ostatní. Také vím mnohem více o svém těle, o tom co potřebuju, jak sama se sebou komunikovat. Ale nejvíc jsem vděčná za to, že doslova NESMÍM jíst mléčné výrobky, které jsou podle mě mnohem více morálně a zdravotně problematické než to, že občas sním kuře, které mělo hezký život. Takže i kdyby mě někdo chtěl nutit snít třeba kilo sýru nebo litr mléka, není mým argumentem to, že jsem vegan, což budí občas velké emoce, ale prostě to, že budu mít nemocnou kůži a nevyspím se.

Je to cesta, je to boj, ale odměna je úžasná-čisté svědomí, že jsem to zkusila a že to nefunguje, protože mám zkrátka příliš mnoho diet a nejíst k tomu ještě maso, které mi zdravotně problémy nedělá, je už prostě moc, jak fyzicky, mentálně tak i emocionálně. A hlavně je mi dobře ve svém těle, cože je ta nejhezčí odměna, koukat se na své tělo do zrcadla být se sebou spokojená. A až bude zase stres, protože zkrátka „life happens“, koupím si místo čokolády, sýru nebo plata vajec jedno malé kuře. Vyřešeno.

Alue, ještě jednou Ti moc děkuji, krásně se to poslouchalo a hodně mi pomohlo slyšet, že jsou i jiní lidé na tom podobně, jako já. Přidám ještě dva odkazy, které mi byli inspirací na cestě.

https://www.youtube.com/channel/UCJsmF43aTT8DmXPlgSmCe3g Shir Levi, nádherná, inspirativní neskutečně konstruktivně na mě působící žena a veganka. Znám jí jen pár dní a už teď mě mění k dobrému.

https://www.youtube.com/watch?v=vv2AR4PLy78 Duše K a povídání o etickém zemědělství. Nádherné povídání o tom, jak by se měl člověk chovat ke zvířatům, k těm, které má na maso i k těm chovným na mléko. A také o tom, jak funguje mléčný průmysl ve velkém a jak zvířata trpí. Jsou dvě strany mince a všechno jde, jíst maso i mléko, být vegan i vegetarián, ale být zodpovědný k ostatním tvorům, ale zároveň i sám k sobě a i ke svému zdraví, které je to nejdůležitější. Není dobré se mučit kvůli blahu ostatním tvorům, pokud nám to nedělá dobře, je třeba změnit přístup.

10 Ayeri Ayeri | 20. září 2016 v 18:06 | Reagovat

Tohle video jsem zahlédla už na YouTube, ale upřímně jsem neměla čas ani náladu na tak dlouhé video, což teď tak nemám, ale někdy si ten čas určitě udělám, zajímá mě to :)

11 Michaela Michaela | 20. září 2016 v 18:22 | Reagovat

[5]: zase je treba vzit v poraz ruzne alegrie. Ja mam alergii na sezam a orechy, dohanela sem to lusteninami a spirulinou ale dlouhodobe se tak existovat neda... casem jsem se k masu vratila. Proste mi chybelo.

12 Andy Andy | 20. září 2016 v 19:43 | Reagovat

Upřímně jsem nikdy nechápala, jak se z vegetariánů (kteří maso nejedli ze soucitu k zvířatům) opět stanou masožrouti.. kam se poděl ten soucit? Často lze zaslechnout že jim maso chybělo, že jej potřebují... ale to přece neznamená, že si jej můžeme vzít od jiné bytosti, no ne? Pokud zvířata milujeme a respektujeme jako sobě rovné bytosti... lidi bychom takto nevyužívali, proč zvířata ano? Jenom taková myšlenka

13 Jarka Jarka | E-mail | 20. září 2016 v 20:20 | Reagovat

Perfektní Alu :) Mě se povídání moc líbilo :)

14 VitaRoman VitaRoman | 20. září 2016 v 20:25 | Reagovat

Všetkým prajem krásny večer, "musím" prispieť aj ja. Nejak mi to nedalo.
Taká moja malá rada,resp. moja skúsenosť s vitariánstvom je niečo fantastické, nepopísateľné a ešte nekonečne veľa nádherných slov by som dokázal napísať.
Priznám sa, video som zatiaľ nevidel ale keď som videl komentáre o mäse, tak mi to nedalo.
Pred dva a pol rokom, asi tak nejak to bolo, som začal so živou stravou.
Tiež som poprečítal veľa stránok, písali napr. najprv začať s vegetariánstvom potom s vegánstvom a do tretice živá strava.
Hovoril som si prečo iba na prvý schod a potom na druhý a až potom k vitariánstvu.
Proste a jednoducho, moje presvedčenie a moja skúsenosť mi hovorí, že najväčší "problém" je keď je niečo tepelne akokoľvek upravené nad 45 stupňov.
Nepočítam žiadne gramy toho alebo hentamtoho denne, koľko musí byť čoho.
Riadim sa pocitmi a prosbami môjho tela a nie programov chuťových, nadobudnutých počas predchádzajú rokov od narodenia, prakticky.
Je to ako keby som sa znova narodil, tak nepopísateľné. Kto neskúsi a nezažije, tak proste nevie o čo sa pripravuje.
Ja iba toľko by som mal, nech sú všetky bytosti štastné, prajem všetkým.

15 Eileen Eileen | 20. září 2016 v 20:45 | Reagovat

Před dvěma lety jsem začala s vegetariánství, posléze přešla na veganství, zatímco jsem zjistila, že jsem přibrala 10 kg. K tomu, že jsem vysadila maso a později mléčné výrobky, nevedlo žádné hluboké přesvědčení. Ani předtím jsem maso moc nemusela, ale najednou mi přestalo chutnat a nedělalo mi dobře, takže to byla jasná volba. Když jsem přišla na to, z čeho tak přibírám, byla jsem rozčarovaná a smutná, protože vím, že už maso nikdy schopná jíst nebudu... Naštěstí je ale chyba poue ve složení jídelníčku, proto když jej člověk vhodně upraví, začne se víc hýbat a vyčistí mysl, kila půjdou zase dolů... Momentálně si tím procesem stále procházím.

16 Jaroslav Jaroslav | 20. září 2016 v 21:31 | Reagovat

Jen tak dále milá Alue, výborné a pravdivé povídání.

V životě jsem toho hodně zkazil, co se týká mého zdraví a velice často jsem neposlouchal co mi tělo říká! Teď se 5 rokem dostávám z depresí, protože jsem tak experimentoval se syrovými šťávami, až jsem si vytvořil trvalou alergii na všechno syrové! Nemůžu spát, celý den se  necítím dobře, jsem trvale unavený, různé bolesti, kolísání nálad a mnoho jiného. Živoření a můj život nestojí za nic!
Přeji Ti hodně štěstí v hledání trvalé rovnováhy v životě.

17 Atrej Ystma 776 Atrej Ystma 776 | E-mail | Web | 20. září 2016 v 21:43 | Reagovat

Óóó supeer! To je skvělý koncept- Zvukový seriál AluTalk! Skvělý nápad :)

18 Malina Malina | 20. září 2016 v 21:46 | Reagovat

Ahoj Alue,rozhodně sem pro aby to i příště bylo delšího rázu :3 hrozně ráda poslouchám tvůj hlas,uklidňuje mě :D ráda poslouchám i tvoje povídání o morčátkách a hlavně se vždy naučím něco nového,témata jsou zajímavá,to o tom co tvoří melatonin sem třeba vůbec nevěděla,ani to o mase,wow,děkuju za tvoje videa.

19 vlaja vlaja | E-mail | 21. září 2016 v 3:35 | Reagovat

rajska strava snidane jahody maliny boruvky hrozny kolik muzeš plody a semena

20 vlaja vlaja | E-mail | 21. září 2016 v 4:09 | Reagovat

v nouzi  se muze jist vsechno i klince

21 Adam Adam | 21. září 2016 v 7:10 | Reagovat

[12]: Žijeme zde a abychom zde mohli správně fungovat, tak nemůžem žít jen z vody a vzduchu. Prostě zde funguje potravní řetězec: hmota požírá hmotu. S tím soucitem a litováním: Nejíst maso, protože lituji ta ubohá zvířata, tím si emočně zatěžuji tělo.  Duch vstupuje do hmoty, aby zde prožil naplánovanou zkušenost. Hmota je mrtvá, duch je věčný. A my tu oplakáváme mrtvou hmotu a nechceme jí spapat? S tímto přístupem bychom nemohli jíst ani rostliny atd. Každé tělo je originál a každému vyhovuje jiný jídelníček. Takže poslouchat, co tělo momentálně potřebuje za živiny a bez odporů je sníst, pokud se chci udržet v rozumné kondici. Každý extrém je fanatismus, zlatá střední cesta a zdravý selský rozum.
A pro fanatické vegetariány: Většina má domácího mazlíčka, třeba kočku a fuj, ta zlá kočka chytla a snědla tu ubohou myšku....jo a když se myšky přemmnoží a sní nám obilí, co budou vegetariání vlastně jíst?

22 Mona.janeckova Mona.janeckova | 21. září 2016 v 8:14 | Reagovat

[9]: jestli tě to uklidní, bažantů na poli je u nás minimálně. Chovají se v bažantnicích, většinou samozřejmě v kleci a pak se těsně před honem vypustí.

A ráda bych se zastala těch, kteří nedokáží držet tu jaterní očistu... Ráda bych do toho šla na tvé doporučení, ale jak jsem na intru, nedokážu si představit že bych se 200 kiláků od domova někde složila ve vlaku... Když jsi celý týden doma a pracuješ z domu, je to něco úplně jiného...

23 Alue Alue | 21. září 2016 v 8:28 | Reagovat

[22]: Na jaterku musíš mít fakt klid a ideálně asistenta. Pracující od-do a školou povinni to řeší vylučováním přes víkend.

24 Andy Andy | 21. září 2016 v 8:30 | Reagovat

[21]: Vazne nevidis rozdil mezi tim, ze si kocka neco ulovi a tim, ze lide zvirata zamerne mnozi a drzi v zajeti?
A ano presne o tom mluvim. Je spousta veci kde muzes sehnat ziviny, nejen maso.

25 Adam Adam | 21. září 2016 v 9:12 | Reagovat

[24]:
Mluvím o zlaté střední cestě. Ať si každý jí, co mu vyhovuje, ale pokud někdo odsuzuje druhé, že jí jinak, než on pokládá za správné.....jinak mi svým názorem nepodsunuj myšlenku, že snad schvaluji velkochovy atd....... jen pokládám otázky k zamyšlení :-)....a snažím se odpovědět na Tvůj první dotaz....ale ne každý pochopí......
no a jak chceš posuzovat, co je správné a co je špatné, když neznáš celý příběh? :-)
viz pohádka k zamyšlení
https://www.youtube.com/watch?v=vo4uYbMXRQ8

26 Kojot Kojot | 21. září 2016 v 9:50 | Reagovat

Zviera i človek pri umieraní dostáva na urýchlenie skonu a otupenie bolesti "hormón smrti". Pre neho dobré, pre žijúceho nedobré.
Tak som zacítil pred asi 15timi rokmi akési fuj po konzumácii kurčat. Sused robil v hydinárskych závodoch a raz sa mi v autobuse posťažoval, že je unavený, uhonený,  skoro ráno začali s chytaním kurčat pre odvoz na bitúnok.
Kurence dostali dávku stresového hormonu pri tom chytaní... a potom ešte babka smrť pridala.
No, jedz to ...  
V živote ľudskom sú cykly, tak by som sa netrápila s tým čo cyklujem práve teraz, všímala by som si tej recyklačnej schopnosti svojho tela. Čiže ako tu správne ktosi podotkol emočného náboja pri konzumácii. Moje svedomie mi káže vždy keď jem mäso zvieraťa poďakovať sa mu, že môžem čerpať z neho istý pôžitok. A ísť ku znižovaniu potreby.  Step by step...

27 Paty Paty | 21. září 2016 v 10:00 | Reagovat

Skvělý AluTalk, pustila jsem si to do sluchátek před spaním a hodina utekla neskutečně rychle. Snad brzy bude další povídání :) Líbila se mi ta vsuvka s duchem :D

28 Helene Helene | E-mail | 21. září 2016 v 10:49 | Reagovat

Já když jsem začala být vegetariánem tak bylo docela zajímavé sledovat okolí. Hodně lidí mi říkalo že blázním. Ono to není o tom že už člověk nejí maso, ale hlavně o tom že ta změna je spojená s jeho růstem, je to další fáze života, zkušenost která nás posouvá dál...z některých lidí se stane vegan, z některých později i masožravec, jako ty ;). Lidi co soudí vidí právě hlavně tuhle změnu, člověk se posouvá dál a oni zůstávají pořád na místě. Je to tak se vším. Pokud se člověk rozhodně pro něco docela bizárního anebo jenom zásadního, okolí to většinou bude vnímat docela dost špatně, protože oni mají strach udělat jakoukoliv změnu ve svém žiotě a nechápou, že ikdyž člověku ta změna moc neprospěje, je to pokaždé zkušenost nad zlato a člověk z toho vychází daleko moudřejší ;). Upřímně jsem na tvoje video neměla moc čas, tak jsem si řekla, že si pustím jen kousek, ale nemohla jsem se odtrhout, moc se povedlo.

29 rk rk | 21. září 2016 v 20:19 | Reagovat

[26]: Souhlasím. K čemu je mi, že zvíře nebo rostlina byla vypěstována na domácí zahrádce, když to degraduji primitivním a hloupým způsobem zabití? I ta rostlina ucítí myšlenku, že jí chce někdo utrhnout a tedy zabít. To asi pak taky nebude docela zdraví prospěšné, jíst zvířata a rostliny po takové smrti.

30 Jarek Van Ek Jarek Van Ek | E-mail | 21. září 2016 v 20:49 | Reagovat

Aluško, tady je něco mezi nebem a zemí. Taky u mne proběhla změna ve vegetariánství v průběhu srpna.
Abych řekl pravdu, nejvíce mne na mém vegetariánství štvalo, že jsem začal odsuzovat masožrouty jakožto méně dokonalé nebo zpátečnické. Nějak to ve mne vnitřně bouřilo a to se  mi vůbec nelíbilo.
Vegetarián jsem 3 nebo 4 roky. Dnes tomu rozumím. Mé tělo nutně potřebovalo očistu, bylo řádně zhuntované překyselením i životním stylem.Občas, jednou za dva nebo tři měsíce, jsem si dal kousek špeku, to když byl přísun tuku a vitamínu B12 příliš malý. To bylo vše. Najednou v létě jsem dostal ohromnou chuť na párek v rohlíku s hořčicí a bylo to. Pak jsem vyrazil do Tater na velkou túru a tělo si o to řeklo znovu.

Nyní v září cítím,  že se něco změnilo. Ne těmi několika kousky masa. Že detoxikace a očista organismu nastartovala růst nových zdravějších buněk. Že si už mohu dovolit trochu živočišných bílkovin, ale s mírou. A cítím novou svobodu, už se nemusím hlídat...rozumíš jak.

31 Anchor Anchor | E-mail | Web | 21. září 2016 v 21:33 | Reagovat

Moc se mi to líbilo a doufám, že další díl bude mít stejnou délku! :)

32 Verisek Verisek | 22. září 2016 v 9:50 | Reagovat

[16]:
Ahoj! Chci Ti jenom napsat, že mám podobnou zkušenost, jako Ty.
A syrové šťávy, pokud jsou nevhodně aplikované, mohou zatížit orgán  -SLEZINA. Ta vyvolává obrovskou slabost v těle, zimomřivost a depresivní smutné pocity. Zkus si ji nechat nějak vyšetřit, nebo sežeň přípravky pro její podporu...Mě to zachránilo. A ještě něco - slezina nesnáší vlhko a chlad, a já si stále říkala, proč mi je po syrovém ovoci a zelenině stále hůř, jsem vyčerpaná a je mi strašná zima:-)

33 BE BE | 22. září 2016 v 14:35 | Reagovat

[32]: Odjakživa nemám potrebu piť niečo ovocné, zeleninové, šťavy a pod. Obdobia kedy sa vrhnem na ovocie sú nepravidelné. Vrtalo mi to hlavou, až jeden múdry mi povedal. To je tak : keď si jinová nepotrebuješ tieto veci, keď si jangová prospejú Ti. Bežne to praktikujem , že keď mi je "zima" jem viac tuhé, vajíčka, maslo vždy, sýry. avokado, donedávna aj mäso. Keď mi je "horúco" dávam si viac ovocia.

34 Jaroslav Jaroslav | E-mail | 22. září 2016 v 22:24 | Reagovat

[32]:
Děkuji za informaci (Verisek).
Já jsem to se syrovými šťávami moc a moc přeháněl! To nebylo 2 dc denně, ale 1 až 2 litry denně( někdy i víc jak 2 litry) a proto jsem tak dopadl! Dělal jsem to úplně ze všeho. Ovoce - meloun červený, meloun pie de sapo, pomeranče, mandarinky, grepy, sweety, jahody, maliny, borůvky, banány, jablka, hrušky, hrozno atd... zelenina - okurka, salát, mrkev, celer, petržel, červená řepa... to samé - úplně ze všeho co se dalo koupit!! Prostě jsem to přeháněl úplně do extrému!!! Stačilo mi 8 měsíců pití syrových šťáv, abych se takto zničil! V současné době jsem pořád unavený, nic mě nebaví, nic se mi nechce atd... zkrátka deprese. Užívám silná antidepresiva (Tritico prolong 300mg/den) a diazepam 5mg/den k tomu, abych vůbec mohl trochu fungovat. Ano 5 rokem takto trpím, protože jsem si myslel, že šťávy mne spasí! Každého kdo se snaží dělat syrové šťávy varuji, ať to nepřehání! V práci udělám tak 30% práce oproti tomu, když jsem byl zdravý! Invalidní důchod mi přiznali 1. stupeň na rok. Život za moc nestojí, ALE BOJUJI JAK TO JEN JDE, ABYCH SE Z TOHO DOSTAL!

35 Amálka Amálka | 27. září 2016 v 21:52 | Reagovat

Právě jsem si pustila Tvé povídání k žehlení a chci Ti říct, že délka absolutně vyhovuje! Supr nápad tento seriál. Zvolila jsi zajímavé téma, máš zdravé názory, občas je to vtipné :) a navíc sem tam hodíš do placu i skutečné moudro! Např. jak zavrzal ten duch nábytkem, tak jsem také zporozněla, přestala žehlit a jen poslouchala. Umíš věci pěkně vysvětlit, vyjasnit, to se mi líbí a nad tímto jsem nedávno zrovna přemýšlela. Vlastně, přemýšlím nad tím dost často.. Dokud je člověk zdravý, řeší kraviny. Ale pokud je nemocný, začne chápat, co je důležité. Napadl mě jeden dotaz. Co si myslíš o dětech s vrozenými "nevyléčitelnými" chorobami? Znám jednu mladou slečnu s cystickou fibrózou + těžkou cukrovkou. Její chuť do života je neuvěřitelná. Strašně si váží každé chvíle, žije přítomností, až mě napadá, jestli její nemoc není spíš dar. Je skromná, chytrá, hrozně milá a chápe své priority. Když ale zase jindy vidím, jaké má problémy a nemůže spoustu věcí, tak si říkám, jestli to všecko stojí za to...
Když se ještě vrátím k vegetariánství - já jsem maso přestala jíst v 18 (doma jsem musela) a po 9 letech jsem také do jídelníčku vrátila vajíčka, mléko, čerstvou rybu a poslední dobou dokonce hovězí vývar - prostě cítím, že to tělo potřebuje. A kdybych dostala opravdu chuť na maso, určitě si ho taky dám. Nejspíš k tomu ale nedojde, je mi bez něj prostě fyzicky líp, předtím jsem měla děsné problémy s trávením. Každý to má jinak. Co mě ještě na povídání zaujalo, jsou ty kalorické tabulky, na to se určitě mrknu.

36 Alue Alue | 27. září 2016 v 22:08 | Reagovat

[35]: Díky, to jsi mě potěšila :) Lidé s těžkými chorobami - no jsou to extrémní případy a kdo jsem já, abych posuzovala, jestli to bylo v plánu duše, nebo jestli to dítě zdrbali doktoři, rentgeny, očkování, cokoliv... Taky nemám patent na všechno vědění, je mi těchto lidí líto a vadí mi, že se takové věci dějí.
Ale zrovna dneska jsem si říkala, že štěstí není o tom jak kdo žije, že štěstí je prostě stav mysli, přímo nezávislý na vnějších okolnostech.

37 Amálka Amálka | 27. září 2016 v 23:15 | Reagovat

Každopádně díky za odpověď ;)

38 Ann Ann | 29. září 2016 v 16:41 | Reagovat

pH krve je stabilní, proto se mění pH moči. Když jíš víc zásad máš zásaditou moč, když víc kyselin máš kyselejší moč, právě proto aby pH krve bylo stále stejné.
Bělavé skvrnky na zubech se dají ještě zvrátit zubní hygienou a zavápněním => vápník, vit. D, o účinnosti floru se diskutuje

39 A777 A777 | 29. září 2016 v 22:29 | Reagovat

Alue, chyba byla, že jsi současně s vysazením masa omezila i mléčné výrobky a vejce. Pro fyzické tělo to byl příliš velký šok, na který není stavěno. Sice se tento krok zdál na první pohled pozitivní, avšak v konečném důsledku vedl k nezvládnutí vysazení masa. Pokud by jsi do svého jídelníčku zařadila mléčné výrobky včetně vajec, vysazení masa by se Ti povedlo. Toto fyzické tělo není stavěno na skokové a radikální omezení živočišných bílkovin - ve smyslu "jím maso a pak vyřadím nejen maso, ale i mléčné výrobky a vejce". Změna zkrátka musí být pozvolná. Osobně nejím maso už přes 4 roky - jinak se ale co se jídla týče nijak neomezuji, jídelníček mám velmi pestrý, což je třeba. Pokud by jsi to chtěla v budoucnu ještě jednou zkusit, nezapomeň na dostatek živočisných bílkovin ve formě mléčných výrobků i vajec. Pozitivní změna je vždy pozvolná, postupná, nikdy není nárazová a skoková - kdyby jsi nejdříve vynechala čistě jen maso, klidně i pozvolna, určitě by jsi následně po nějaké době zvládla postupně vysadit i vajíčka a mléčné výrobky :-)

PS: Doporučuji zhlédnout tato videa ohledně vegetariánství (veganství) a dalších záležitostech ohledně stravování, jsou opravdu zajímavá:

1. https://www.youtube.com/watch?v=3CFcwOdgoDg

2. https://www.youtube.com/watch?v=J_W8y5aaU4w&t=0s

40 Alue Alue | 30. září 2016 v 10:36 | Reagovat

[39]:  To netvrdím, nikdy jsem nebyla vegan. Měla jsem občas pstruha, nebo jinou rybu a mléčné výrobky jsem omezila - NE vysadila - pouze na pár měsíců z celé té etapy a tehdy mi bylo fyzicky nejhůř. Ale nikdy to nebylo tak, že bych nejedla ani ryby ani vajíčka a ani sýr, to by mě zabilo. Vajíčka jsem jedla pořád...
Na vegetariánství jsem najížděla půl roku pomalu a neměla jsem nijak extrémní jídelníček... Takže tady vidíš, že není jedna univerzální rada pro všechny, v mém případě to takhle vůbec nefunguje a není to pravda, ale u někoho jiného to fungovat může.

Avšak podle obyčejného zdravého selského rozumu: Tělo potřebuje určitý druh živin v určitém množství. A je jedno, jestli je budeš vysazovat pomalu nebo rychle, pak je jenom otázka jak rychle se projeví podvýživa. A pokud živiny něčím nenahradíš v dostatečném množství, máš problém. Takže vysazovat maso  a mlíko pomalu - to je přece kravina. Leda je nahrazovat jinou superpotravinou, ale pořád, fazole není maso a veganský sýr není normální sýr.

41 svetluska svetluska | 30. září 2016 v 11:45 | Reagovat

Alue, stravování trochu rozumím, mám na to školu, a skutečně je důležité vysazovat živočišné bílkoviny postupně a dát tělu čas, aby si na nový způsob stravování zvyklo. Pokud člověk vysadí maso, vždy je lepší ho v odpovídající míře nahradit nejprve jinými živočišnými bílkovinami v mléčných výrobcích a vejcích a pak, až si tělo zvykne na to, že prakticky nedostává maso, ale má dostatek živočišných bílkovin z mléčných výrobků a vajec, může pomalu a postupně začít nahrazovat živočisné bílkoviny bílkovinami rostlinnými. Jakmile vše uděláš najednou a naráz, není to jedno a pro tělo je to poněkud šok a stoupá tím riziko nedostatku určitých látek. Koukala jsem na ta videa, jsou skutečně perfektní a je v nich řečeno prakticky to nejdůležitější o vegetariánství a zdravém stravování. I když si vysazovala maso postupně a konzumovala si nějaké mléčné výrobky a vajíčka, nebylo to v dostatečném množství a též si v dostatečném množství nezařadila Tebou zmiňované superpotraviny. Pokud by jsi to udělala, maso by se Ti vysadit podařilo. Ve videích je názorně ukázáno, jak nahradit např. Tebou zmiňovaný tryptofan - je u něj důležitý také dostatek vitaminu B3. Sama jsem celiak a mám různé dietní omezení související s vrozenými vážnými onemocněními, přesto se mi maso vysadit podařilo, navzdory tomu, že to stravování mám podstatně složitější než zdraví lidé. Takže opravdu platí - vysazovat postupně živočišné bílkoviny a dát tělu čas a současně chybějící živočišné bílkoviny v odpovídající míře nahrazovat bílkovinami rostlinnými se zařazováním Tebou zmiňovaných tzv. superpotravin a hlídat si dostatek všech živin ve své stravě. Alue držím palce a prosím neber tento příspěvek nějak špatně, snažím se Ti jen pomoct. Samozřejmě, pokud chceš tvrdit, že Ty maso vysadit nemůžeš, protože jsi vše udělala správně, rozmlouvat Ti to nebudu, je to Tvá cesta :-)

42 Milo Milo | E-mail | 2. října 2016 v 8:15 | Reagovat

Drzim palce Alue. Maso, mlecne vyrobky, alkohol a konzumace techto veci kazdy den, nekolikrat v tydnu a mesici vede k zazivacim problemum, rakovine tlusteho streva, rakovine konecniku a dalsich chorob moderni doby. Moderni svet, lidstvo je ve stadiu konzumace a luxusu....

43 Přemek Přemek | 3. října 2016 v 0:07 | Reagovat

AluTalk... Co třeba Aludio? Není to originálnější? :-)

44 michaela kratka michaela kratka | 3. října 2016 v 15:33 | Reagovat

Moc děkuju za alutalk.Je to skvělý nápad. K tématu vždy jsem někde v skrytu duše měla výčitky,že to maso občas jím,že mám na něj chuť..přesně jak si říkala duchovní člověk a jí maso.Dospěla jaem k názoru,že budu jíst na co má tělo chuť,že není hloupé a samo si řekne.

45 Radek Radek | 6. října 2016 v 16:40 | Reagovat
46 Mued Mued | 7. října 2016 v 0:28 | Reagovat

O vegetariánství uvažuju taky, ale ještě jsem s tím nezačala. Já bych taky nebyla 100% vegetarián, protože - 1% návštěva; když tam nebudu mít na výběr, tak přece budu slušná a sním to(ale to je ještě fajn, protože tohle je jenom dočasný) a - 1% slanina, tuňák a tak. Je pravda, že když to tak cítím, měla bych se tím řídit. Přesto si ale trochu vyčítám, že to není úplně na 100%, protože já chci být poctivá a taky to krásně vyjádřila Andy. Taky souhlasím s tím, že návrat k masu nemusí být jediné řešení. Na druhou stranu je potřeba dávat si pozor na extrémy a pokud si vyčítám, že si dám čas od času maso, tak to lze přebít argumentem, že nemohu být čistý vegetarián na úkor svého zdraví. Stejně tak pokud bych nemohla být vegetarián vůbec, tak jím nebudu, je lepší být zdravá, jak říkáš.
A kdybychom nemohli trhat rostliny, neměli bychom vitamíny, co nám příroda nabízí; neměli bychom třeba mladý kokos, který já osobně zbožňuju, nebo biologickou kosmetiku, kterou taky zbožňuju. Příroda nás vybavila... Proto si myslím, že pro nás není určené jíst co běhá a skáče, ale je pro nás určené to, co roste. Ale každý jsme jiný a každý to můžeme dělat trochu jinak.

47 hanka hanka | 8. října 2016 v 21:10 | Reagovat

Taky jsem byla vegetariánka (asi 4 roky) a začala jsem mít zdravotní problémy, zimomřivost, menší fyzickou odolnost, horší kondici, zhoršení pružnosti těla, taky se mi změnilo rozložení tuků v těle: méně svalů, více tuku, tělo bylo neforemné a křehké ať jsem cvičila jak chtěla. Taky jsem přibrala. Začala jsem tedy jíst trochu masa, sem tam, asi před rokem, ale žádné výrazné zlepšení jsem nezaznamenala. Teď s příchodem podzimu jsem zařadila maso do jídelníčku více a pravidelně, protože jsem na něj dostala velkou chuť (asi s blížící se zimou a chladnějším počasím) a aniž bych cokoli jiného dělala, tělo se mi vrací do kondice, v jaké bylo před vegetariánstvím :) Hubnu a rýsují se mi svaly (a to mi stačí cvičit jen trošku), jsem pružná a celkově se cítím silná. Přibírám na těch správných partiích (zadek - a krásnej! :o) a na těch nesprávných hubnu. Prostě paráda. Myslím, že pro naše podnebné pásmo je přirozené se stravovat spíše s masem než bez masa a spíše vařenou stravou než syrovou, ačkoli syrová strava je teď docela velký trend.
Další příjemná změna oproti vegetariánství je, že jsem se zklidnila.
Jsem zvířatům vděčná, že mi poskytují výživu. Doufám, že jim to vrátím tím, že budu v životě dělat něco smysluplného a prospěšného.
Držím palce všem, kdo si kvůli  experimentům ve stravování  poškodili zdraví. Myslím, že s trpělivostí, klidem a správnou výživou se tělo zase zregeneruje a dáte se do pořádku. Mně to takhle zafungovalo.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama