Kniha Anděl strážný: Je v prodeji na Alue.cz ZDE!
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 20.9.

Recept: Pečená hokaido

18. října 2016 v 0:54 | Alue K. Loskotová |  Recepty a nápady
Máme tu podzim a v obchodech se objevují krásné oranžové dýně. Nebo vám možná nějaká roste na zahrádce. Co s ní? - Možná vás zaujme tento jednoduchý recept.

Občas koupím nějaký plod nebo kus zeleniny, co běžně nejím a pak z něj zkouším něco udělat. Občas se to povede, občas se to nepovede, záleží i na chuti a správném výběru receptu. Letos jsem vzala útokem hokaido dýni, která je podle mě dobrá úplně za všech okolností. Naučila jsem se tak recept, který si teď na podzim dělám často, je variabilní, zasytí a moc mi chutná. Navíc to můžete aplikovat na všechny druhy dýní. Zkoušela jsem tak dělat olejnou tykev (co rostla v Rakousku na poli) a máslovou dýni, co mi dovezli Slováci ze zahrádky a ta je úplně exkluzivní, chutná pomalu líp jak hranolky, i se tak dá nakrájet.

Tento recept je rychlý, chutný, nenáročný na suroviny a je to výborná teplá večeře/oběd, když se vám nechce dlouho stát u plotny a přesto byste rádi měli něco teplého, výživného a zdravého, po čem se netloustne.



Jak ji tedy připravit a dobře upéct?
Hokaido libovolné velikosti si rozkrojte napůl, vydlabejte, oloupejte a nakrájejte na měsíčky, tlusté asi 1-2 cm. Na jednu velkou porci stačí obvykle půlka dýně.

Předehřejte si troubu na 180 stupňů, plech trochu pocákejte olivovým olejem, vyskládejte měsíčky na plech, jemně posolte. Podle chuti můžete i přidat koření: trošku pepře, bazalky, oregáno, tymián, koriandr, rozmarýn, zkrátka co máte rádi... Já obvykle jen solím a jemně pepřím.

Dýně se dá péct do trouby, není nutné ji během procesu obracet, je však potřeba trochu kontrolovat. Výsledný produkt záleží na tom, jak vám peče trouba a kolik jste dali oleje. Pokud je teplota nízká, dýně bude po upečení úplně měkoučká jako pomazánka, skoro si ji můžete namazat na chleba. Pokud bude teplota vyšší, dýně se potáhne vrstvou podobnou hranolkám a to je ta pravá lahoda. Stejně tak záleží kolik dáte oleje. Moc oleje znamená moc nasáklou a pak rozpadající se dýni, méně oleje znamená dýni potaženou příjemnou vrstvičkou. - Takže se nebojte trochu přidat teplotu a ubrat olej.

Dýně se obvykle peče asi 20-30 minut, sledujte ji a prostě vytáhněte, až bude mít hezkou barvičku:


Pečená hokaido má jemnou nasládlou chuť, která se dá bohatě kombinovat skoro se vším. Můžete ji jíst jenom takto samotnou, dá se použít i jako příloha k nějakému masu místo brambor, dá se k ní zakusovat opečená bagetka, nebo topinka.

Kdo nemá rád hokaido, ať si koupí máslovou dýni, nakrájí do tvaru hranolek, použije jen trošku pepře, posolí a zapeče. Na rozdíl od hokaido se máslová dýně po upečení nerozpadá, ale suprově drží tvar a pod krustou je měkkoučký obsah. Podobný bramboře, jenom jemnější a sladší.

Pečená dýně je výborná s jogurtovým dresingem:
Bílý jogurt (ideální je Hollandia), do něj malý stroužek česneku, trocha pepře, soli a pokud máte, nasekejte a zamíchejte do něj čerstvé bylinky. Hodí se bazalka, rukola, i pažitka.

Pečená dýně s bagetkou je skvělá i s libovolnou pokrájenou čerstvou zeleninou, zeleninovým salátem, nebo rajčátky. Někdo to zapéká dokonce i se sýrem, ale dýně je skvělá sama o sobě a podle mě jí sýr spíš přebíjí. Ale můžete to také vyzkoušet, uvidíte co vám líp sedne :)


Toto byl můj první pečící výsledek, nižší teplota a více oleje. Obrázek nahoře je zase s vyšší teplotou a menším množstvím oleje. Máslová dýně zase vypadá jako oranžové hranolky.

 


Komentáře

1 mona mona | E-mail | 18. října 2016 v 7:02 | Reagovat

dobré ráno , díky , zapomněla jsem to osolit předem ,a furt to nebylo ono...mona

2 Ivet Ivet | 18. října 2016 v 8:28 | Reagovat

Já dýni zbožňuju, dělám nejčastěji krémovou polévku nebo třeba dýni na smetaně. K přecpání výborné. :-)

3 Jasmínová Jasmínová | 18. října 2016 v 8:55 | Reagovat

Dýni sice moc nemusím, ale první pokus přímo vyzývá k nakousnutí. :)

4 Vika Vika | E-mail | 18. října 2016 v 11:31 | Reagovat

Ahoj, u nás všichni milujeme pečenou dýni s česnekem - 190 stupňů,20 minut. 3 lžíce oleje na pečení, 1 lžíce sójové omáčky Shoyu a rozlisovaný česnek dohromady promíchat. Potře se to štětcem z obou stran, neotáčí se.Podobně se dělá i celer, batáty, cibule(tam hodně pozor na připálení)

5 carnelian carnelian | 18. října 2016 v 13:09 | Reagovat

díky moc za inspiraci! :) My hokaido děláme taky na více způsobů, ale neloupeme ho. Jeho slupka je velmi křehká a stačí ji jen pořádně umýt před vařením/pečením a je :)

6 Aronie Aronie | 18. října 2016 v 14:00 | Reagovat

Dýni vůbec neochucuji-dam péct napůl, jen vydlabu semínka, ale můžete vydlabat i po upečení a péci se slupkou a rozkrojenim nahoru- chutná jako jedle kaštany.

7 Irča Irča | 18. října 2016 v 17:05 | Reagovat

ty jsi tak šikovná :)

8 ginze ginze | 18. října 2016 v 17:12 | Reagovat

Já jsem dýni dříve skoro vůbec nejedla, útokem jí beru až tento podzim :D O víkendu jsem z ní dělala polévku, ta mi moc chutnala a přišla mi velmi sytá. Na pečenou dýni se chystám už pár dní, myslím, že ke konci týdne vyzkouším. Jinak si v troubě peču zeleninu dost často...nejvíce mi chutná mrkev, která se připravuje v podstatě stejně jako dýně :)

9 Hurvínek Hurvínek | E-mail | 18. října 2016 v 19:25 | Reagovat

Mňam :), to bude v sobotu dobrý oběd. Kdy vyjde další AluTalk?? Dostal jsem jen oznámení a ukázalo se mi, že video se jmenuje: Skuteční a falešní přátelé. Video ale neumím najít :(. A jak to je s těma kartičkama od TM? díval jsem se na váš eshop, a na prvopodstatě taky nic není.
S úsměvem Hurvínek. :)

10 Alue Alue | 18. října 2016 v 20:19 | Reagovat

[9]: Druhý díl jsem se nakonec rozhodla zrušit. Měl hodně špatnou kvalitu, byl strašně moc potichu a nakonec ani s obsahem jsem nebyla 100% spokojená. Hlavně to ale byl technický problém. Už jsem 2x reklamovala mikrofon, budu kupovat potřetí znova jiný... Ten původní mi někdo rozbil, takže teď řeším problémy s tím spojené. A pěkně mě to seJe.

Kartičky TM nejsou moje, já je neprodávám a nejsou nikde na e-shopech. Není to věc pro masu, ale jen pro ty, co mají vážný zájem.

11 Hurvínek Hurvínek | E-mail | 23. října 2016 v 18:41 | Reagovat

[10]: Dobře, díky za vysvětlení.
S úsměvem Hurvínek. :)

12 Ilíriel Ilíriel | 9. února 2017 v 20:38 | Reagovat

Mně se hokkaido osvědčila péct spolu s cuketou. Je to dohromady lehčí a dobře to chutná. Dávám na to koření jako na cuketu - buď Adžiku, nebo směs na mletá masa (divné, vím, ale docela dobré) nebo grilovací koření s bylinkama - to je asi nejlepší. Akorát to pak chce menší dýni nebo víc strávníků, neb s tou cuketou je toho pro jednoho fakt hodně :-)

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama