V e-shopu Alue.cz jsou nové Brazilské křišťály. - Aktuální výběr ZDE
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 17.11.

Tento nápoj ničí Vaši štítnou žlázu. Nepijte ho!

24. října 2017 v 0:54 | Alue K. Loskotová |  GMO - geneticky modifikovaná potrava
Nedávná vědecká studie přišla s tvrzením, že sójové mléko ničí štítnou žlázu. Pokud často užíváte sójové mléko, měli byste vědět, že to není zdravé pro vaše tělo.

V tomto článku vám řekneme 10 dobrých důvodů, proč se vyhnout nadměrné konzumaci sójového mléka.

Deset důvodů, proč nepít sojové mléko:
  • Sojové boby obsahují velké množství přírodních toxinů, které ovlivňují přirozené procesy v lidském těle. U žen může výrazná konzumace sojového mléka ovlivnit menstruační cyklus.
  • Sójové mléko zvýši potřebu těla po vitamínu B12 a D.
  • Sojové boby obsahují hemaglutinin, což je látka podporující sraženiny krve a způsobuje shlukování červených krvinek.
  • Naprostá většina sóji určená ke konzumaci je geneticky modifikovaná a obsahuje velké množství pesticidů.
  • Sojové boby a sojové produkty obsahují velké množství kyseliny fytové, která inhibuje vstřebávání vápníku, hořčíku, mědi, železa a zinku.
  • Sója obsahuje velké množství toxického hliníku, který ovlivňuje nervovou soustavu ledvin a vznik Alzheimerovy choroby.
  • Sójové boby obsahují sloučeninu připomínající vitamín B12, který však nemůže být v těle zpracován.
  • Sojové proteiny jsou vystaveny během zpracování vysokým teplotám. Izolát je nebezpečný pro lidské trávení.
  • Sója obsahuje toxickou látku isoflavony, které stimulují růst rakoviny prsu.
  • Sója obsahuje rostlinné estrogeny, které se nazývají fytoestrogeny. Ty narušují endokrinní funkce a vedou k neplodnosti a vzniku rakoviny prsu u žen.

Karagen v sójovém mléku
Mnoho vědeckých studií dokazuje, že velké množství karagenu obsaženého v sójovém mléku, může způsobit vředy, léze, rakovinu tlustého střeva nebo gastrointestinální zánět.

Nadměrnou konzumaci sójového mléka nedoporučujeme. Na trhu existují jiné a zdravější alternativy, které vám dodají potřebné živiny, jako je například kokosové mléko.


 


Komentáře

1 Katie Katie | 24. října 2017 v 9:28 | Reagovat

Upozornění: nejeste vůbec nic, poněvadž vše je už nezdravé  :-)

2 Renata Renata | 24. října 2017 v 9:59 | Reagovat

poznam asi dve vegetarianky, co v minulosti roky tlacili do seba soju /vsetka soja je dnes GMO/ no a ani jedna nemohla otehotniet, tak nech mi nik nerozprava, ze nenarusa hormony okrem ineho. Mne nastastie soja nikdy nechutila.

3 Ayeri Ayeri | 24. října 2017 v 12:56 | Reagovat

Mám pocit, že dnes už je nezdravé úplně všechno :( Mohla bys začít vydávat seriál s tím, jaké běžně dostupné značky a produkty se dají bez obav jíst, nebo aktualizovat ten starý :D

4 Ježovka Ježovka | 24. října 2017 v 13:48 | Reagovat

Není nezdravé všechno, božínku, to jsou zase kecy... Jen soja jako taková a cokoliv z ní není zdravé, to byste mohli vědět. Stejně tak tofu, ale i to je pořád lepší než soja, to je odpad přírody.

5 Tánička Tánička | E-mail | Web | 24. října 2017 v 13:58 | Reagovat

Já jsem sóju nikdy nepila. Nevim proč, ale asi že jsem to nikdy nepotřebovala. Ale jak říkají všichni všechno je v dnešní době už nezdravé a ani o tom nemusíme vědět.

6 Doktorka se srdcem Doktorka se srdcem | E-mail | Web | 24. října 2017 v 17:56 | Reagovat

Tento článek je v jádru sice pravdivý (soja je pro většinu lidí spíše riziková - hodně záleží i na FORMĚ, v jaké se soja jí), ale dopouští se řady nepřesností, určitě by se s touto problematikou daly najít věrohodnější zdroje.

- V nadpise je zmíněna štítná žláza, ale v článku CHYBÍ to hlavní, goitrogeny (tj. strumigenní látky). K dalším (nezmíněným) antinutričním látkám patří i inhibitory proteináz, saponiny, purinové látky a fytosteroly.

- Jedna a tatáž skutečnost je podána ve 3 různých bodech (1., 9., 10.): K fytoestrogenům (nadřazený pojem) se mj. řadí izoflavony. A právě izoflavony mohou participovat na některých druzích rakoviny prsu. V prvním bodě je zmínka o menstruaci, ale i ta spadá do této kategorie…

- Je mnoho RŮZNÝCH izoflavonoidů, všechny nepůsobí stejně, napsat, že isoflavony jsou toxické látky je nemoudré.

- Když říkám A, je fajn dodat i B: U té rakoviny prsu je to přinejmenším sporné. U některých druhů rakoviny prsu se totiž naopak podle některých studií zdá, že pomáhá, a to dokonce víc, než onkology předepisovaný tamoxifen (viz např. http://www.bezpecnostpotravin.cz/soja-muze-pomoci-proti-recidive-rakoviny-prsu.aspx).

- Hliník je podezřelý z toxicity pro nervovou soustavu (např. m. Alzheimer) a jeho toxické působení se projeví zejm. u pacientů s poruchou ledvin, protože právě ledvinami se hliník vylučuje (tvrzení, že hliník „ovlivňuje nervovou soustavu ledvin a vznik Alzheimerovy choroby“ je dost zmatečné)

- Když už se v článku píše o antivitaminových účincích, bylo by vhodné zmínit, že antagonisticky působí soja nejen proti B12 a vitaminu A, ale vůči VŠEM lipofilním vitaminům (A, D, E, K). SAMA však vitaminy B řady OBSAHUJE a dále i vitaminy E a K.

- Karagenan (karagen, E407) je jako zdraví neprospěšný stabilizátor obsažen téměř ve všech kelímkových a trvanlivých smetanách (neměl by být v čerstvé smetaně Bohemilk a Z Valašska, většinou nebývá ani v “netrvanlivých“ smetanách v tetrapacku, ale zas kvalita těchto smetan je často nevalná), najdeme ho také v některých sýrech, salámech a konzervách (http://www.ferpotravina.cz/seznam-ecek/E407). Bylo by tedy namístě spíše varování před těmito výrobky. Tato látka přispívá mj. k nespecifickým střevním zánětům (IBD), kam patří Crohnova choroba nebo ulcerózní kolitida (studie z května 2017 https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5410598/).

Více informací o soje např. zde:
http://www.bezpecnostpotravin.cz/az/termin/76563.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/fytoestrogeny-ve-vyzive-predstavuji-uzitek-nebo-riziko_1.aspx
http://www.bezpecnostpotravin.cz/UserFiles/Koubova%201/soja_final_web3.pdf
https://www.margit.cz/soja-prospiva-skodi/
http://drhyman.com/blog/2010/08/06/how-soy-can-kill-you-and-save-your-life/#close

7 Veronika Veronika | 24. října 2017 v 19:34 | Reagovat

Myslím si,že si tělo dokáže poradit,pokud jíme vědomě a naladíme se na sebe sama. Náš organismus je inteligentní a pracuje v souladu s našimi myšlenkami.Je to o sebelásce,která je mezi lidmi nepochopená.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama