V e-shopu Alue.cz přibyly nové druhy Energetických krystalů. - K dispozici ZDE
Sledujte Zápisníček, kde vycházejí aktuální zprávičky. Nejnovější příspěvek: 20.10.

GAPS dieta: Změnou stravování můžete ovlivnit ekzém, kvasinkové infekce i autismus

20. července 2018 v 0:54 | Alue K. Loskotová |  Nauka pro zdraví
O tom, že bakterie v našich střevech jsou důležitější, než se kdy myslelo, se mluví v odborných kruzích čím dál častěji. Britská lékařka Natasha Campbel-McBride se domnívá, že stav střevní mikroflóry ovlivňuje zdraví celého organismu a také lidskou psychiku. Sama navrhla a na své rodině vyzkoušela dietu, se kterou vás dnes seznámíme.

GAPS, neboli Gut and psychology syndrome (česky syndrom střeva a psychiky), je teorie, která říká, že kvalita bakterií v lidském střevě má vliv na řadu onemocnění a lidskou imunitu. Zdravá střevní mikroflóra nejen že zajišťuje optimální trávení, ale zároveň brání průniku škodlivých látek a mikroorganismů do těla, aktivuje imunitu a vytváří vitamíny.

Pokud je kvalita střevních bakterií špatná, objevuje se plynatost, zácpa nebo naopak průjem ze špatně trávené potravy. Dr. Campbell-McBride popisuje, že i kojenecké koliky mají svůj původ v osídlení střev, které miminka přejímají během porodu a kojením od své matky.




Narušená střevní mikroflóra přestává plnit svou funkci ochranné bariéry a skrze střevní stěnu mohou do krve přecházet látky, které by se za normálních okolností z těla vyloučily se stolicí. Mohou to být různé toxiny z potravy, viry, bakterie a plísně, ale i běžné složky jídla, které však nemají v krvi co dělat - například hliník. I samy "špatné" střevní bakterie produkují toxiny. Tyto látky pak kolují v krevním oběhu. Naše tělo se s nimi více či méně úspěšně vypořádá, ale u toho může dojít k poškození různých orgánů - třeba mozku, jater nebo samotné střevní stěny.

Zároveň dochází také ke špatnému vstřebávání látek, které pro své zdraví nezbytně potřebujeme - minerálů, vitamínů, mastných kyselin apod. Dochází tak vlastně k určité formě podvýživy.


GAPS versus nemoci
Z diagnóz, které se k tomuto problému váží, jmenujme například autismus, poruchy učení a soustředění (hyperaktivita, dyslexie apod.), epilepsie, ale i onemocnění střevní - zácpa, ulcerózní kolitida, Crohnova choroba; dále pak kvasinková a plísňová onemocnění, ekzém a mnoho dalších.

Právě autismus je diagnóza, která tuto dietu asi nejvíce proslavila. Dr. Campbel-McBride tímto stravovacím systémem údajně vyléčila autismus svého syna, jak tvrdí ve své knize. Vzhledem k tomu, že konvenční medicína si s autismem neví rady, vzbudilo toto tvrzení nemalou senzaci.


Jak taková dieta vypadá?
GASP dieta v první řadě zcela odmítá konzumaci obilovin (a tím i lepku), rafinovaných cukrů (všechny zpracované cukry a sirupy) a mléčného cukru (vyjma zakysaných mléčných výrobků, másla a některých druhů tvrdých sýrů). Také odmítá umělá potravinová aditiva ("éčka") a nekvalitní potraviny. Právě tyto složky naší stravy nahrávají "špatným" bakteriím v našich střevech a hubí ty žádoucí.

Zdrojem energie by při této dietě měly být zdravé tuky, naopak příjem sacharidů je třeba snížit - nevhodné jsou proto i brambory a některé druhy luštěnin, které příliš podporují kvasinky.


Základem jídelníčku jsou silné masové vývary, maso, vejce, zelenina, ořechy a semínka. Významnou roli hrají fermentované potraviny - kvašená zelenina nebo kysané mléčné výrobky - a kvalitní nasycené tuky (máslo, sádlo, kokosový olej).

Opravdu velký důraz je kladen na původ a kvalitu potravin, a na jejich zpracování. Pouze takováto strava se může stát léčivou pro nezdravé střevní prostředí. Přechod na tento způsob stravování je obtížný, mohou se dokonce projevit i příznaky podobné abstinenčním (kvůli vynechání cukru). U lidí se zdravotními problémy se doporučuje přecházet postupně - nejprve vynechat lepek a cukr, konzumovat především snadno stravitelné potraviny, hlavně vývary, a postupně začleňovat maso.


Dieta by měla vést k upravení střevního osídlení. Zdravá mikroflóra zacelí střevní stěnu a ta již nepropustí škodliviny. Naopak, zlepší se trávení a vstřebávání žádoucích látek a organismus tak dostane příležitost využít vlastních uzdravujících mechanismů ke zlepšení stavu nebo úplnému odeznění potíží.

Zdá se vám tato cesta příliš náročná? Jistě, snadná není, ale ten, kdo vytrvá, pak může být odměněn zlepšením zdravotního stavu, vyléčením zdravotních problémů a ztrátou chuti na sladké.




 


Komentáře

1 Hvezda Hvezda | 20. července 2018 v 1:58 | Reagovat

Musim rict, ze sama znam osobne dite s autismem co dodrzuje tuto dietu. Jeho matka se to nekde docetla a zacala to velmi dusledne praktikovat a skutecne doslo k zlepseni chovani ditete. Dost se zklidnil a zacal trosku vice komunikovat. Myslim ale ze problem nastane az chlapec zacne mit sam pristup k jidlu a nebude zavisli na tom co mu rodice pripravi. Nyni je mu osm takze to jde uhlidat. Ale ta dieta pro ne znamenala zlepseni zivota a vetsi schopnost komunikace s malym. Me by take prospela jsem jak becka s hackem nad c ale bohuzel .. nebdi nade mnou nikdo kdo by mi zakazal vsechnu spatnou stravu.. no ..a ja se mam tak rada :-x

2 Alue Alue | 20. července 2018 v 9:30 | Reagovat

[1]:  Pokud ale vím, tak GAPS není určená jako stravování do konce života, ale pouze dočasně, na cca pár měsíců, než se střevo zahojí. Pak jíš normálně, ale zdravě. Ono se na GAPS prý nedá vydržet dýl, protože je až moc omezující. A zase kdyby střevo někdy onemocnělo, dá se znova nasadit. Výhodné u striktních diet je, že když člověk po nich začne nasazovat potraviny postupně a ne všechno naráz, okamžitě pozná, co mu nedělá dobře a co už nebude jíst. Tím spíš pak znova neonemocní.

3 armag armag | 20. července 2018 v 10:52 | Reagovat

stále mám ve své zdravotní kartě uvedenou jednu střevní chorobu, která je považována za nevyléčitelnou, takže toho o tom docela dost vím.
Nejdůležitější je si dát do pořádku psychiku - nestresovat se, nebýt neustále nasraný, najít si nějaký smysl života, který není v protikladu s podvědomím.

Co se týká vynechání potravin, tak musíte vynechat pouze to, co vám fakt působí trávící problémy, jinak je to úplně jedno co jíte, protože to stejně druhý den vyserete...
Samozřejmě je potřeba jíst méně, protože zvláště Češi se fakt hodně přežírají.

A díky těmto jednoduchým změnám jsem už 10 let nebyl v nemocnici, když předtím jsem tam ležel pravidelně jednou ročně.

Nervový systém a to, co jíte určuje určuje kvalitu vašich střev.
Bakterie vaši psychiku neovlivní...

4 Sibyla Sibyla | 20. července 2018 v 11:02 | Reagovat

já pracuji i s autisty (krom ostatních kombinovaně postižených = mentálně a tělesně)
Nejhůře se nám pracuje s autisty, kteří mají rodinu. Jakýkoliv úspěch, kterého dosáhneme za 14 dnů, je smazán jedním víkendovým pobytem doma, kdy se postižený vrátí nadopován sladkostmi, naprosto nevhodně vedený (pro autistu je totiž srozumitelná první situace = když provede něco nevhodného a budeme se tomu smát, zafixuje si, že to bylo vlastně dobré a bude to dělat dál. Třeba sypat si jídlo na hlavu, zblízka se ženám dívat na prsa ..... I když se mu později dostane poučení, že to není správné, tak on v tom stejně pokračuje, protože jednou se to líbilo a zase může nastat situace, kdy se to líbit bude.  my mu tohle velmi pracně zkusíme změnit a on se vrátí s tím, že nám příbuzní říkají, co zase udělal a jaká to byla prča :-! )

Myslím, že autismus, tedy ten pravý, stravou vyléčit nejde. Pokud se někdo vyléčí, byl nejspíš chybně diagnostikován. ale určitě jde stravou zmírnit nežádoucí projevy. Cukr je velmi silný stimulant i u zdravých lidí. U postižených samozřejmě zvýrazní jejich hendikep. Jenže vysvětlujte to rodičům či jiným příbuzným, kteří "chudáčkovi chtějí dopřát" a nakoupí mu plno čokolády, oplatek, coca coly a jiných nesmyslů.

Kdo máte autistu, nikdy nezapomeňte na pravidlo "prvního vjemu" = každé závažné chování či odchylku musíte rázně zakázat a ne se tomu smát - jinak to jen podpoříte. O_O

5 verča verča | 20. července 2018 v 13:29 | Reagovat

můj kolega má autistického syna a ketodieta ho v podstatě zachránila. kolega říkal že záchvaty se zminimalizovali a synek se zlepšuje. avšak když jsem ji zkoušela na sobě, tak po cca měsíci už jsem se na maso nemohla ani podívat, zvedal se mi z něj příšerně žaludek a trávení se velmi zhoršilo. některým typům lidí vyloženě vyhovuje silně masitá a bezsacharidová dieta, jiným naprosto škodi. já maso trávím dost špatně,jsem po něm ospalá a "těžká", otupím se, mívám zácpu. kvalitní sacharidy naopak spaluju obrovsky rychle, neexistuje únava ani otupělost. každé tělo je prostě jiné..a je třeba ho poslouchat.

6 Alue Alue | 20. července 2018 v 19:30 | Reagovat

[5]:  hmmm, to já nejlíp funguju zelenina + něco. maso, vejce, sýr. Čím míň cukr, tím víc adidas, tím líp trávím, myslím a všechno. Vajíčko zlehka spálím i o půlnoci, nechápu lidi co říkaj že jsou na noc těžký. :D

7 armag armag | 20. července 2018 v 20:31 | Reagovat

[6]: Je to tím, jaké trávicí enzymy umí tělo nejsnadněji vyrábět. U nás vzhledem k velkému mixování různých národů, do šlo k tomu, že zde jsou zastoupeny všechny typy tradičních výživových směrů - lovci, sběrači, pastevci, zemědělci.
hodně záleží na tom, ke ktré skupině člověk patří a tím pádem, která potrava mu prospívá a která ne.

8 Ježovka Ježovka | 20. července 2018 v 23:08 | Reagovat

[6]: Já to mám skoro opačně... Většinu času nejlíp funguju na RAW a celozrnných tyčinkách, ovoci, všemožných vaflích s burákovým máslem, musli, jogurtech a i mase, rybách. Spíš potřebuju všechno, co je sacharid. Vajíčka jsou, jak říkáš, těžký :D Ono každý funguje jinak - někdo spíš líp na sacharidech a někdo další zase potřebuje víc bílkovin... Mně se třeba udělá okamžitě špatně, když si byť jen kousnu do něčeho, v čem je těžký krém(oříškové dorty, větrníky a tak podobně, prostě na cukrárny moc nejsem, spíš smoothie bary :D ) a nikdo v okolí to nechápe, holt asi slabý žaludek. Taky jsem si všimla, že po mastném se mi dělají pupínky, stejně tak po jídle s přebytkem cukru.

[2]: Jop, ani bych to dýl než těch pár měsíců nedala, i když tohle ještě ujde... Strávila jsem před dlouhou dobou tři měsíce jen na proteinových jídlech z prášku, to bylo teprve to pravý peklo. Mimochodem si pak tělo odvyklo na větší příjem sacharidů a když jsem se je snažila opětovně zařadit, dva dny jsem zvracela, tak zle mi snad nikdy nebylo. Tehdy mě přešlo zkoušení extrémních výživových směrů(tím nemyslím GAPS).

9 Raja Luthriela Raja Luthriela | Web | 20. července 2018 v 23:41 | Reagovat

[7]: To by stálo za to to zkoumat. Tato myšlenka mě zaujala.

10 armag armag | 21. července 2018 v 15:27 | Reagovat

[9]: Jen si vezmi, typické alergeny jako například mléko.
Kdyby byl pastevec alergický na mléko, tak zemře.

Nebo třeba ty vajíčka nebo rybí tuk. Nějaký rybář alergický na rybí tuk by asi taky moc dlouho nepožil.

Je to hodně způsobeno tím, čím je člověk krmen jako malé dítě.

Jak by asi dopadl eskymák, kdyby mu začali dávat zeleninu?

11 armag armag | 21. července 2018 v 15:32 | Reagovat

[8]: to, že se ti dělají pupínky z nějakého jídla, tak to je způsobeno tím, že to jídlo nedokážeš správně strávit. Stává se to například u čokolády, tuku, mléka, škrobu.

Tělo neumí vyrobit dostatek enzymů na rozklad dané potraviny, a když se dostane do krve, tak nemá jinou možnost než se to pokusit vyloučit pomocí kůže...

12 Ivan Ivan | Web | 21. července 2018 v 18:09 | Reagovat

Tak túto diétu som testoval sám na sebe po dobu cca minimálne jeden rok. Prvé týždne boli veľmi ťažké, mal som takú chuť si dať pečivo alebo cestoviny, ako keby mi chýbali nejaké drogy. Ale vďaka Pánu Bohu som to predsa zvládol! Už po pár mesiacoch jedenia kvalitných domácich a tých najlepších bio potravín som cítil v sebe obrovskú silu-športovci vyskúšajte. Fyzické limity sú pri tejto diéte úplne inde! A takisto som mal pocit sviežosti, sily a energie. Mne teda tá diéta vyhovuje perfektne. Jediné čo by som už pri tejto diéte nikdy nerobil je pojedanie umelých probiotík. Mám pocit, akoby som si práve jedením obrovských dávok umelých probiotík zaviedol nejakého parazita do tela! Teraz už cukor a bielu múku prakticky neznášam vôbec, ako keby sa ten parazit tým živil! Takže toľko moje skúsenosti. A ešte veľmi dôležité je toto, prosím vás čítajte: https://www.biblik.sk/products/syndrom-travenia-a-psychologie/#str-210-jpg  ; POZOR, aj bio zubné pasty obsahujú svinstvá, kóšer je napr. táto pasta: https://goo.gl/CKmedg Ja osobne používam miesto pasty ľanový olej s trochou kurkumy.

13 verča verča | 21. července 2018 v 19:33 | Reagovat

[7]: jo ty narážíš na dietu podle krevních skupin, že? Už jsem podle ní taky jedla, jsem nula a moc mi to nesedí...zato brácha i mamka jsou taky nuly a milujou spoustu masa i bez příloh, mamka zvěřinu, brácha steaky:-)
na ně to sedí skvěle..rozhodně ty knihy stojí za přečtení, byť jen pro drobné úpravy jídelníčku

14 armag armag | 22. července 2018 v 13:43 | Reagovat

[13]: Když to vezmeš do důsledku, tak krevní skupina nemá nic společného s trávením, protože červená krvinka slouží k přenášení kyslíku a ne živin.
Nicméně je pravda, že autoři této teorie přišli na to, že mezi různými typy společnosti jsou různé krevní skupiny. Třeba indiáni mají často 0 a není mezi nimi téměř vůbec AB.
Nebo třeba v Asii je jen méně než 5% RH negativní, zatímco u bělochů je to kolem 20%.

Nový komentář

Vezměte na vědomí, že diskuse je moderována. Než se nový komentář začne zobrazovat, musí jej nejdříve schválit autor blogu.

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama